הסתיו מתקרב, והתחזיות לשליש הראשון של עונת החורף 2023-2022 לא משמחות במיוחד. בשבוע הבא, 21 בספטמבר, הקיץ הישראלי יגמר באופן רשמי. מניתוח מגמות המשקעים הצפויים בישראל, לכל הפחות בתחילת העונה, עולה כי תקופה יבשה צפויה לפקוד את האזור.
"הסתיו יהיה שחון וחם מהרגיל והגשמים יאחרו לבוא", מעריך ד"ר עמיר גבעתי, המנהל המדעי של חברת ניהול משאבי סביבה ומרצה בחוג למדעי הסביבה באוניברסיטת תל-אביב. "המציאות הזאת מתחילה להעיד על מגמה מדאיגה ולצערנו גם צפויה, אם כי מהירה".
על פי גבעתי, בכיר לשעבר ברשות המים, "מגמת היובש שפוקדת כעת את אירופה תימשך בדרום הים התיכון בחודשים הראשונים של העונה, כלומר הצפי הוא שעונת הגשמים השנה תידחה. אוקטובר, נובמבר ותחילת דצמבר יהיו יבשים מהרגיל – בעיקר בגליל ובהרי יהודה. מנגד, אזור החוף כן יקבל אירועי גשם, כי הים יהיה חם".
גבעתי מסביר שבשלב הזה עוד מוקדם לחזות את חודשי החורף ה"כבדים" יותר, בין ינואר למרץ, אבל היובש הצפוי פירושו שחקלאים ישראלים יצטרכו להמשיך להשקות את השדות שלהם גם בסתיו. כמו כן, עונה יבשה וחמה, בליווי אירועי שרב ורוחות מזרחיות ערות, פירושם סכנה מוגברת לשריפות. "גם בשנה שעברה הערכתי שהסתיו יהיה שחון", אומר גבעתי. "בתנאים האלו אירעו גם שריפות גדולות בגליל המערבי שסיכנו יישובים שלמים".
בניגוד לחלקים נרחבים מהעולם, מדינת ישראל עברה קיץ נוח. לרוב לא היו בישראל אירועי שרב קיצוניים ולא היו שריפות ענק, בניגוד לעונת הקיץ אשתקד. אולם מגמת ההתחממות נמשכה באזורים אחרים: "באירופה המצב היה הפוך. גם באסיה נשברו שיאי חום", מציין גבעתי. "רק לפני כמה ימים האיחוד האירופי פרסם שקיץ 2022 היה החם ביותר ב-200 שנות תיעוד והיה היבש ביותר ב-500 השנים האחרונות. כך גם בדרום אירופה, הבלקן ויוון – לא רחוק מאיתנו – החקלאות נפגעה כתוצאה מהיובש והזרימה בנהרות הגיעה לשפל של כל הזמנים. לצערנו, שינוי האקלים כאן".
גבעתי מסביר שהשינויים במזג האוויר פירושם שגשמים צפויים לבוא בתדירות נמוכה יותר ובעוצמה חזקה יותר: "אנחנו רואים מגמה של התאחרות עונת הגשמים וסיום מוקדם מהעבר. כך למשל באפריל האחרון לא היו גשמים כלל. עונת הגשמים הייתה בין דצמבר לינואר בלבד". אירועי הגשם הקיצוניים, אלו שהובילו להצפות ולשלג בהרי הגליל בחורף הקודם אולי פיצו על הממוצע הכולל העונתי של כמויות המשקעים, ואף העלו אותם, אך לא הביאו ברכה משמעותית למשק המים בישראל שנותר יציב הודות למתקני ההתפלה. "המחקרים מראים זאת בבירור. אם בעבר קיבלנו 50 מ"מ גשם, עכשיו אנחנו מקבלים 100 מ"מ באירוע אחד. זה לא בהכרח דבר טוב כי חקלאות מעדיפה גשם בעתו שמתחיל בסוכות ונגמר בפסח".
גבעתי, מומחה אקלים בעל שם עולמי, אומר שכל ניסיון להתבסס על סטטיסטיקות ולהעריך על פיהן את הצפוי, נידון בעת הזאת ובעתיד לכישלון: "צריכים להיות צנועים עם מה שאנחנו חושבים על הטבע. באירופה לא חלמו שנגיע לחום כל כך גבוה בלונדון, או שנהרות יתייבשו. המציאות מפתיעה אותנו בכל פעם מחדש. אחרי מה שראינו באירופה בקיץ הזה, כל הסטטיסטיקה פחות רלוונטית".