עשרות אלפי שקלים מכיסה של משטרת ישראל שולמו בשנה האחרונה כפיצויים לעצורים ממחאת אהוביה סנדק.
הבוקר (ה') דווח כי במסגרת הסדר פשרה בין המשטרה לבין מפגין שהגיש תביעה על מעצר שווא ואלימות שהופנתה כלפיו – תשלם המשטרה פיצוי בסך 8,500 ש"ח. המעצר התרחש בנובמבר 2021 במהלך הפגנה, אז הוכה המפגין באלה על ידי שוטר ללא כל סיבה. בתגובה לשאלת המפגין מדוע הוא מכה אותו, היכה אותו השוטר שוב ועצר אותו, כל זאת בלי שניתנה התראה על ביצוע מעצר. סיבת המעצר לא נמסרה לעצור, לא במהלך המעצר וגם לא לאחר מכן. הוא הובל לתחנת המשטרה שם הוחזק שלא כדין כל הלילה עם עוד 15 אנשים בתא מעצר קטן, עד ששוחרר למחרת בבוקר. התביעה הוגשה באמצעות עו"ד מנשה יאדו מארגון חוננו.
בחודש אפריל האחרון דיווחנו כי נועם לר, בחור שנעצר אף הוא במחאות סנדק, הגיש תביעה על מעצר שווא ותנאי כליאה מתחת לרף החוק, אי הבאת העצור לקצין ממונה באופן מיידי כנדרש ועוד. על תביעה זו קיבל לר פיצויים בגובה 7,750 ש"ח. עוד דווח בחודשים האחרונים כי קטינה שנעצרה באותן מחאות ותבעה סכום של 12,000 ש"ח, קיבלה במסגרת הסכם פשרה עם המשטרה פיצוי בגובה מחצית מהסכום שנדרש. בתביעה נוספת שהוגשה על ידי ארבעה מפגינים יחד, חויבה המשטרה בתשלום של קרוב ל-30,000 שקלים.
הסכום הגבוה ביותר ששולם לתובע יחיד היה לנער בן 15. באחת ההפגנות בינואר 2021 נעצר הקטין ולטענתו במהלך המעצר הוכה בפניו באגרופים. תלונה שהגיש למח"ש נגד שוטר שהיה מעורב במעצר, נסגרה, ועל כן פנה הנער, באמצעות חוננו, לאפיק תביעה אזרחית שם זכה בפיצוי בסך 17,000 שקלים.
עד כה שילמה המשטרה לעצורי מחאת סנדק כ-70,000 ש"ח פיצויים על אלימות, מעצרי שווא ופגיעה בזכויות עצורים בתחנות המשטרה ובבתי המעצר. בימים אלו מתנהלות עוד עשרות תביעות של עצירים ממחאה זו, שעשויות להוציא מקופת המשטרה עוד עשרות אלפי שקלים לפיצוי התובעים.
נזכיר כי בדצמבר 2019, במהלך מרדף משטרתי, נהרג אהוביה סנדק בן ה-16 לאחר שנדרש לחקירה במשטרת ישראל. על פי עדויות חבריו של סנדק, הרכב המשטרתי הוא זה שהביא להתהפכות המכונית בה נהג, מה שגרם למותו ולפציעת חבריו. מאז אותו מקרה החלו מאות בני נוער להפגין בדרישה לחקור לעומק את הפרשייה ולהעמיד את השוטרים לדין. למרות זאת לפני כשמונה חודשים הודיעו בפרקליטות כי בהחלטת היועמ"ש דאז אביחי מנדלבליט, התיק נגד השוטרים נסגר לאחר שלא ניתן היה לקבוע כי נסיעת הבלשים גרמה לפגיעה ברכב בו נהג סנדק והתהפכותו.
משה סעדה, סגן מנהל מח"ש באותה תקופה ואמש שובץ לרשימת הליכוד לכנסת, אמר בריאיון לעמית סגל בחדשות 12 לפני כחודשיים כי יום למחרת התאונה בה נהרג סנדק, הגיע למח"ש והבין כי השוטרים המעורבים כלל לא נחקרו בשעות שאחרי התקרית. לדבריו ידע שהם שיבשו את החקירה כיוון שלא כתבו דו"חות פעולה כנדרש. "קראתי לאחראי שאמר לי שהביא אותם למח"ש, ומנהלת מח"ש החליטה לשחרר אותם כי לא הוגשה נגדם תלונה. הם זיהמו את החקירה".
בשיחה עם מקור ראשון, אמר עו"ד אלעדי ויזל מחוננו כי "המשטרה עושה איפה ואיפה במדיניות השיטורית האגרסיבית אותה הנהיגה כלפי מחאת סנדק, בעוד שבמחאות אחרות שנערכו באותה תקופה היא נהגה באיפוק רב. פנו אלינו עשרות אנשים אשר נפגעו ממעצרי שווא עת ביקשו לממש את זכות המחאה החוקית שלהם אך מצאו את עצמם נקטפים ללא כל עילה חוקית לתחנת המשטרה, חלקם תוך מעצרים אלימים וברוטליים, רק כי העזו להשתתף בהפגנה המוחה כנגד פרשיית סנדק".
ויזל רמז כי ישנו קשר בין התנהלות המשטרה במחאות אלו לעובדה שהן מופנות כלפי השוטרים והוסיף "על המשטרה לכבד את החוק ולא לפגוע בזכות יסוד חשובה כחופש המחאה, אף במקום בו זכות זו ממומשת במחאה כלפי התנהלותה שלה".
ממשטרת ישראל נמסר: "החשוד נעצר לפני כשנה בחשד להפרת הסדר הציבורי, בעת הפרות סדר אלימות שכללו חסימת צירים, יידוי חפצים ותקיפות שוטרים בכניסה לעיר ירושלים. לנוכח נסיבות ראייתיות הוחלט על הגעה להסכם פשרה. נמשיך לאפשר לכל אדם את חופש המחאה בגבולות החוק, אולם לא נאפשר הפרת הסדר הציבורי והתפרעות אלימה בניגוד לחוק".