"כמה כוח היה לך, כמה עוצמה, חוסן, מנהיגות ואהבה", ספד אחיו של סגן מפקד סיירת חטיבת הנח"ל, רס"ן בר פלח בן ה־30, עם הבאתו למנוחות בחלקה הצבאית בנתניה. "איש אמיץ, 'קטר פלדה' כינו אותך. הבית מלא בצעירים בוכים וכואבים, תלמידים שהדרכת בגלישת גלים וסקי, חייליך ומפקדיך מהצבא. איך נפרדים מאח? הבטחת שתשמור עלינו, למה לא הקשבת לאבא שכל הזמן אמר לך לא להיות גיבור ולחזור הביתה בשלום?", קונן האח, עמוס, על אחיו הקצין שנפל בהיתקלות עם מחבלים בקו התפר.
סא"ל צור ספד לסגנו וכינה אותו "חבר, אח מפקד ולוחם. כזה היית, ככה נפלת, וכזה תישאר. היית חייל לוחם שלא ידע פחד, מפקד קרבי שהולך תמיד בראש חייליו, קצין ששם את המשימה בראש מעייניו ולא עוצר עד השלמתה. היית לי חבר ברגעים קשים, כאלה שרק מפקד וסגן מבינים. חיית חיי משמעות של מפקד קרבי.
מערכת הביטחון מודעת לאינפלציה של כלי נשק בשטחי הרשות. אין צורך ביכולת מודיעינית כבירה כדי לגלות זאת; די להתבונן בקבלות הפנים למחבלים משוחררים או בהלוויות של מחבלים
"בדרכך העקבית המסורה והמקצועית, בדיוק ככה נפלת", המשיך סא"ל צור, "מפקד קרבי בראש לוחמים. הסתערת בגבורה מול מחבלים, בשטח מאוים, תוך הפגנת אומץ לב וחתירה למגע. גם כשצרור המחבל פילח את גופך נעמדת והשבת אש – כי כזה אתה. נהרגת כמו גיבור ישראל, כמו הגיבורים מהסיפורים שהגנו בגופם על הארץ והמולדת, כך גם אתה בפעולתך מנעת חדירת מחבלים לעורף מדינת ישראל. בזמן קצר הצלחת להנחיל ליחידה את הערכים שמאפיינים אותך. מקצוענות בלי גבולות, משימתיות, ירידה לפרטים, ואת כל זה בחיוך גדול ולב ענק. חותמך הקצר והעמוק יישאר לעד בלב הסיירת וגם בליבי".
לפני ההלוויה אמר האח טל כי "בר היה גיבור גדול על מדים ועל אזרחי. לא היה חג שעובר בלי שהוא ייזום משהו בשביל כל סוגי האוכלוסיות שהוא היה פוגש. הוא היה חזק פיזית כמו שהוא היה חזק מנטלית, והיה רגיש כמו שהוא היה חזק. הכוח שלו היה עוצמתי". בר ז"ל הניח אם וחמישה אחים ואחיות. אביו נפטר לפני שנים אחדות.
חברים שבאו להלוויה סיפרו כי בר "תמיד אהב לתת. הוא הגיע להישגים יפים בצבא, והאובדן קשה מאוד. הוא היה בן 30 ונקטף מאיתנו מהר מדי", אמר אחד החברים. "הוא היה אישיות מיוחדת, זו אבדה גדולה לעם ישראל", אמר חבר נוסף.
ביום הזיכרון של שנת 2019 כתב פלח ז"ל לחייליו: "ביום הזיכרון אנחנו לומדים שיש דבר גדול יותר מהחיים עצמם. יש משהו שבשבילו אנחנו מוכנים להקריב את חיינו – מדינת ישראל. על כך אחשוב בעת הצפירה, בזמן שאעמוד עם כל עם ישראל בדומייה. אזכר בכל אותם גיבורים, אך לא ארכין את ראשי. ארים את ראשי למעלה במבט חד אל הדגל בחזה מתוח, בגאווה, כי כל אלה הם אחיי, אמיצים ונועזים, שברגעי האמת שמים בצד את כל הרצונות האישיים ומוסרים את נפשם על קדושת השם, העם והארץ".
אין דין ואין דיין
ברשתות החברתיות הפלסטיניות פרסמו את תמונותיהם של המחבלים שכונו "גיבורי מנגנוני הביטחון הפלסטיניים", ומעליהן נכתב "אנחנו גאים בכם". זו לא הפעם הראשונה בתקופה האחרונה שבה אנשי מנגנוני הביטחון מעורבים בירי לעבר חיילי צה"ל. בחודש שעבר נעצר בכפר רוג'יב קצין במשטרת המכס של הרשות. הוא וחמוש נוסף התנגדו למעצר וניהלו במשך שעות חילופי אש עם כוחות צה"ל. גם בפיגועים נוספים השתתפו בעלי תפקידים במנגנוני הביטחון של הרש"פ. אחד מהם היה הירי לעבר מתפללים בקבר יוסף בחודש מאי, שבו נפגע מפקד חטיבת שומרון אל"מ רועי צוויג.

אחרי נפילתו של רס"ן פלח חילקו פעילי גדודי חללי אל־אקצא, הזרוע הצבאית של פת"ח, ממתקים ברחובות. בחשבון הפייסבוק של הארגון, שבראשו עומד אבו־מאזן, פורסמה כרזה ובה דברי שבח למחבלים: "בכל הגאווה והתהילה, אנחנו בתנועת פת"ח באזור ג'נין מברכים את משפחות השהידים הגיבורים שנפלו בפעולת גבורה נגד כוחות הכיבוש במעבר ג'למה".
יו"ר הרשות אבו־מאזן מנופף בתיאום הביטחוני בפני אישים מערביים ובפני גורמים פוליטיים בישראל כהוכחה להתנהלותה החיובית של רמאללה, ולצדקת דרישתה להכרה בינלאומית במדינה פלסטינית. מתברר שמדובר בתיאום ביטחוני היברידי. כזה שמאפשר להמשיך בהסתה כלפי חיילי צה"ל, החזקת נשק חם בידי פעילי טרור ובמעבר של חלק מאנשי מנגנוני הביטחון לפעילות טרור.
בתחילת החודש אמר הרמטכ"ל אביב כוכבי כי "חלק מהעלייה בטרור נובעת מאוזלת ידם של מנגנוני הביטחון הפלסטיניים, שמובילה לחוסר משילות באזורים מסוימים ביו"ש, ואלו מהווים קרקע פורייה לצמיחת הטרור". הוא ציין כי במסגרת מבצע שובר גלים נעצרו עד כה כ־1,500 מבוקשים וסוכלו מאות פיגועים. גורמי ביטחון ציינו כי הג'יהאד האסלאמי והחזית העממית מציעים כסף ונשק לכל המעוניין כדי לבצע פיגועים. אוזלת ידה של הרשות הפלסטינית מצטרפת לעליית קרנן של הזרוע הצבאית של פת"ח והג'יהאד האסלאמי במחנות, ואלה מעודדות את הצעירים להצטרף לארגוני הטרור ולבצע פיגועים.
פנייתם של גורמים במנגנוני הביטחון הפלסטיניים לביצוע פיגועי טרור כלפי ישראל מקבלת גיבוי גם מגורמים רשמיים ברשות הפלסטינית בעבר ובהווה. אחד המתסיסים העיקריים בג'נין – יצואנית הטרור הגדולה בתקופה האחרונה – הוא פתחי חאזם, אביו של המחבל רעד חאזם שביצע את פיגוע הירי הקטלני ברחוב דיזנגוף בתל־אביב. חאזם הוא קצין לשעבר בדרגה מקבילה לאלוף משנה, שפיקד על מנגנון הביטחון הפלסטיני בשכם. באירוע "צעדת השהידים" במחנה הפליטים ג'נין, שנערך לאחר מותו של דאוד זביידי, אחיו של המחבל זכריה זביידי, נטל חאזם את דגלי חמאס ופת"ח מידי החמושים וצעק אל ההמון: "בג'נין אין הבדל בין פת"ח לחמאס, אנחנו נלחמים בצבא אחד ודגל אחד תחת האמירה הברורה – נמות למען אל־אקצא". השומעים הגיבו בירי צרורות באוויר.
מושל ג'נין אכרם רג'וב, ששימש בעבר מפקד מנגנוני הביטחון ביריחו, שכם ורמאללה, כינה את המחבל רעד חאזם "לוחם לאומי מטעם פת"ח". "אנחנו מאוחדים ואסור להקשיב למי שרוצה לזרוע בנו סכסוכים", אמר. "הלחימה בכיבוש אינה בזויה בעיני איש. הדלת לבצע אותה פתוחה בפני כל פלסטיני".
פרצה קוראת
נקודה נוספת שסייעה למחבלים בגזרת ג'נין לבצע את זממם היא תופעת השוהים הבלתי חוקיים והפרצות בגדר התפר. נתוני הפועלים הפלסטינים העובדים בישראל כוללים עשרות אלפי שוהים בלתי חוקיים. ישראל מעלימה עין ומקילה בעונשם של פלסטינים שחודרים את הגדר, ובכך מאפשרת תעבורה קבועה של פלסטינים סמוך לגדר.

האירוע בג'נין הוא תוצאה של מציאות שבמובן מסוים התאפשרה במשך תקופה ארוכה בידי ישראל. המציאות הזו מורכבת מכמה נקודות, שחברו הפעם לפיגוע קטלני. מערכת הביטחון מודעת לאינפלציה של כלי נשק בשטחי הרשות הפלסטינית. אין צורך ביכולת מודיעינית כבירה כדי לגלות זאת; די להתבונן בטקסים שנערכים למחבלים שישראל משחררת או בהלוויות של מחבלים. רעולי פנים חמושים בכלי נשק תקניים ומאולתרים מובילים את האירועים האלה, ומדי פעם הם גם משחררים לאוויר צרורות ירי כדי להפגין את כוחם. העימותים מול כוחות הביטחון הפועלים בשטח או מאבטחים כניסת מתפללים לקבר יוסף בשכם הפכו מזמן לחילופי אש. הפלסטינים עברו משימוש באבנים ובקבוקי תבערה לירי בנשק חי, והרשות הפלסטינית איננה פועלת לתפיסת כלי הנשק הללו.
פעילות צה"ל במסגרת מבצע שובר גלים מביאה את החמושים להשתמש בנשק הזה נגד החיילים המגיעים לתוככי מחנות הפליטים בג'נין ובשכם כדי לעצור מבוקשים. אם בעבר ההיתקלות עם לוחמי צה"ל דרשה מהמחבלים להגיע למעברים או לעמדות, הפעם כוחות צה"ל מגיעים לתוך הערים הפלסטיניות – מה שמקל עליהם להתבצר בבתים ובסמטאות ולנהל משם את הלחימה.