ראשי רשויות מיהודה ושומרון פתחו בימים האחרונים במחאה על מצב התחבורה בכבישי יהודה ושומרון. לא רק פיגועים ותאונות דרכים קשות פוגעים בשגרת החיים של הנוסעים בצירים אלה; בעיה קשה לא פחות איתה הם נאלצים להתמודד מדי יום היא עומסי תנועה ופקקים ארוכים שהופכים גם נסיעה בין נקודות קרובות לנסיעה ארוכה.
דביר, תושב ברוכין שבשומרון, בחר לגור במקום שלא רחוק מערי המרכז. כך לדוגמא המרחק מביתו לבית הוריו שבפתח תקווה הוא כחצי שעה ואף פחות בשעות שהכבישים פנויים. לעומת זאת בשעות העומס דביר יכול לבלות בנסיעה על הכביש גם יותר משעה וחצי.
תושבים מעפרה מספרים כי יתרון הקירבה לעיר הבירה נמחק. עומסי התנועה בכניסה לירושלים מדי בוקר וערב הופכים את הנסיעה שאורכת בד"כ כארבעים דקות ממרכז היישוב לאזורי דרום ירושלים, לוקחת בתקופה האחרונה שעה וחצי ואף שעתיים. תושבים רבים סיפרו כי כדי להגיע לעבודה בזמן ולהימנע מפקקים הם יוצאים מביתם בשעות הבוקר המוקדמות.
הבעיה משותפת לכל תושבי יהודה ושומרון, לא רק ביישובים הסמוכים לגוש דן או ירושלים. קריית ארבע, הקצה הדרומי של ההתיישבות, גם כן יכולה הייתה להצטיין בקרבה לבאר שבע – אחת הערים הגדולות בישראל, אלא שגם נסיעה לשם שיכולה הייתה לערוך 40 או 50 דקות מתארכת מאד בעיקר של עומסים שנוצרים סביב מעבר מיתר שיכולים להוסיף לנסיעה עוד חצי שעה.

גם בתוך יהודה ושומרון התנועה הופכת לקשה ומסובכת. נסיעה מעלי לעפרה שלוקחת כ-25 דקות עשויה לקחת פי שניים בשעות העומס. אחת הבעיות מתמקדת בכביש חד סטרי היוצא מבית אל לכיוון צומת גבעת אסף שמשמש את כל תושבי רמאללה, מה שיוצר עומס בלתי הגיוני וגם סכנה בטיחותית. תושבים מספרים כי לפני מספר חודשים התהפכה משאית על הציר ומאותו רגע הכביש היה חסום לשני הכיוונים במשך שעות ארוכות. מהנדס התנועה של מחוז ש"י קבע בעקבות זאת כי יש בכביש ליקויים חמורים שיש לתקנם בהקדם.

הסיבה: תכנון לקוי וגידול האוכלוסייה
מצוקת הכבישים נגרמת בין היתר, בשל העובדה שהכבישים ביהודה ושומרון כמעט ולא עברו שום שינוי תכנוני מאז הקמת היישובים ועד לשנים האחרונות, אז החלה תוכנית החומש שנמצאת כעת בשלביה הראשונים. במהלך השנים צמחה האוכלוסייה ביהודה ושומרון, מ-60 אלף מתיישבים בתחילת ימי ההתיישבות עד לכחצי מיליון ישראלים שגרים באזור היום. גם ברשות הפלסטינית נמשך גידול האוכלוסייה והרמה הכלכלית המשופרת ברשות מאפשרת ליותר ערבים להחזיק כלי רכב, מה שהופך את העומס על הכבישים הקיימים לכמעט בלתי אפשרי.
אתמול (שלישי) הוקם אוהל מחאה מול ביתו של שר הביטחון בני גנץ בראש העין במחאה על מצב הפקקים בבנימין, בגוש עציון ובהר חברון וביתר המעברים המרכזיים ביהודה ושומרון. ראש מועצת בנימין ישראל גנץ העביר את הלילה בלינה מול ביתו של גנץ ולמחאה הצטרפו גם ראש מועצת גוש עציון ויו"ר מועצת יש"ע הנכנס שלמה נאמן וראש מועצת שומרון יוסי דגן. במקום ביקר יו"ר מפלגת הציונות הדתית ח"כ בצלאל סמוטריץ'.

יו"ר הציונות הדתית ח"כ בצלאל סמוטריץ' אמר במאהל: "באנו הבוקר לחזק כאן את ראשי המועצות האזוריות ביהודה ושומרון שיצאו לאחת המחאות הצודקות ביותר. המצב במעברים ובמחסומים ביהודה ושומרון בחודשים האחרונים הפך לבלתי נסבל. אנשים עומדים חצי שעה, שעה ולפעמים למעלה מזה בשורה שלמה של מחסומים. זה פתיר. צריך להוסיף עוד עמדות בידוק או לאייש עמדות בידוק קיימות. זו שאלה של תשתית, וקצת כסף ותשומת לב. תושבי יהודה ושומרון הם לא אזרחים סוג ד', ואנחנו קוראים לשר הביטחון בני גנץ: תתעשת בזמן הקצר שנשאר לך ותנחית הוראה לפתור את זה, ואם אתה לא תעשה את זה אנחנו נעשה את זה בעז"ה ברגע שנחזור לממשלה".
יוזם המחאה גנץ, אמר כי "לתושבים ביהודה ושומרון יש דרישה בסיסית מאוד: חיים נורמליים. לא יכול להיות שילדים עם צרכים מיוחדים צריכים לעשות צרכים בהסעה כי הם עומדים מעל שעה בפקקים בדרך לכביש ראשי ורק אז הם יחלו את דרכם לבית הספר. לא יכול להיות שגברים ונשים בדרכם לעבודה יבלו שעות ארוכות בלי שום יכולת אחרת גם מחמש וחצי בבוקר. הדרישה היא מאוד פשוטה משר הביטחון. אתה אחראי על כוח האדם, אתה אחראי על המעברים, אתה אחראי על התשתיות, תיקח אחריות ותחזיר לתושבי יהודה ושומרון את החיים הבסיסיים שמגיעים להם".
יו"ר מועצת יש"ע וראש מועצת גוש עציון שלמה נאמן אמר כי "כמו שהסירו את המחסומים בין בית לחם לחברון, בין שכם לרמאללה כי זה פגע במרקם החיים של הערבים. גם ליהודים יש מרקם חיים. גם ליהודים מגיע לנסוע בכבישים. פגעתם בביטחון המדינה, פגעתם בביטחון חיילים, הכל בשביל מרקם חיים. לנו יש מרקם חיים, לנו יש הורים וילדים שעומדים במחסומים ובהסעות שעות, לא בגלל תשתיות הכבישים אלא בגלל שהמחסומים לא מתפקדים וזו פגיע בביטחון ובמרקם החיים. אנו דורשים משר הביטחון לטפל במיידי במעברים".
ראש המועצה האזורית שומרון יוסי דגן הוסיף: "באנו לכאן ראשי הרשויות ביו"ש, כדי להפסיק את השערוריה הזו, אנחנו לא נהיה תחתית שרשרת המזון במדינה שלנו, מגיע לנו את המינימום נדרש – אנחנו דורשים ביטחון, בטיחות, כבישים מתפקדים ואנחנו דורשים שהמעברים הביטחוניים יפסיקו להיות סיוט לתושבים שלנו. מה שלא עושים הממשל האמריקאי וה-BDS, עושים המעברים הביטחוניים וסיכון החיים בכבישים.
אנחנו מכבדים מאוד את שר הביטחון, אבל אנחנו יודעים שהוא יכול לפתור את הדבר הזה, כי כל מה שמרחיק את התושבים שלנו מפתרון הסיוט והסכנה זהו תקציב ואישור משרד הביטחון. באנו לכאן, בכבוד, אבל מתוך כאב, אנחנו קוראים מכאן לשר הביטחון- פתור את הבעיה, זה באחריותך. הסר את הסיוט הזה מעל חיי תושבינו".