מבוכה קשה ליועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב־מיארה. לא זו בלבד שבג"ץ פסל החלטה בעייתית של הממשלה שבהרב־מיארה גוננה עליה בתוקף, אלא שבצעד נדיר הוא גם מתח ביקורת על סמכות היתר שנטלה כאשר פסלה על דעת עצמה הצעת פשרה של בג"ץ בלי להיוועץ בממשלה.
ההחלטה שנפסלה אמש היא מינויו של שופט בית המשפט העליון לשעבר מני מזוז ליושב ראש הוועדה המייעצת למינוי בכירים, לכהונה בת שמונה שנים תמימות. מזוז מונה לתפקידו בממשלת המעבר: עילת מינויו הייתה לכאורה הצורך לאשר בהקדם את מינויו של אלוף הרצי הלוי לרמטכ"ל הבא ואת כניסתו לתפקידו כבר בחורף.
את העתירה נגד המינוי הגיש ארגון לביא באמצעות עו"ד יצחק בם. השופטים נעם סולברג, יעל וילנר ורות רונן אימצו אותה פה אחד, וביטלו את המינוי. ראש ההרכב, השופט סולברג, קבע שהמדינה לא איזנה כראוי בין הכלל שאין לבצע מינויי קבע ערב בחירות ובין הצורך למנות יושב ראש ועדה שיהיה בלתי תלוי בממשלה הממנה.
"בימים כתיקונם, ברירת המחדל מוכתבת בידי החלטת הממשלה, הקובעת כי כהונת חברי הוועדה תהא לתקופה בת שמונה שנים בלבד, ללא אפשרות הארכה", כתב סולברג. "לעומת זאת, בתקופת הבחירות מערכת דינים אחרת מקבלת את הבכורה, והכללים הרגילים נדרשים להרכין ראש מפניה ו'ליישר קו' עם מערכת ההפעלה הייחודית לה, המכתיבה סדר יום שונה".
לפי השופט סולברג, ראש הממשלה יאיר לפיד והיועמ"שית לא נהגו כך, ו"הפכו את החריג לכלל ואת הכלל לחריג".
סולברג אף מתח ביקורת חריפה על האופן שבו נבחנה הצעת הפשרה שהעבירו השופטים, למנות את השופט מזוז מינוי אד־הוק לצורך מינוי הרמטכ"ל בלבד: "הצעה זו נבחנה על ידי הייעוץ המשפטי בלבד, לאחר שהובאה גם לפתחו של ראש הממשלה, אך הייעוץ המשפטי ראה לדחותה, משסברו יועצי המשפט (במשרד המשפטים ובמשרד ראש הממשלה) כי זו אינה נותנת מענה הולם לקשיים הנובעים לשיטתם ממינוי שכזה.
"ברם, בכל הכבוד הראוי, משנתבקשו משיבי הממשלה לשקול את הדברים, אין די בבחינת ההצעה על ידי גורמי הייעוץ המשפטי, שאינם מחזיקים בסמכות להורות על מינוי חברי ועדה".
עו"ד יצחק בם, שייצג את ארגון לביא בעתירה, בירך על החלטת השופטים. "סוף־סוף בית המשפט העליון מעביר מסר חד וברור", הוא אמר, "הדין הוא אותו הדין לכולם, והכללים שהשופט מזוז קבע לגבי מינויים בממשלת מעבר חלים גם על השופט מזוז עצמו". מארגון לביא נמסר כי "מדינת ישראל עשתה היום צעד משמעותי לקראת מערכת משפטית שוויונית".
בעקבות הכרעת בג"ץ לא ברור כעת מתי ואם בכלל יאושר מינויו של אלוף הלוי לרמטכ"ל הבא. מזוז הודיע אמש בתגובה להחלטת בג"ץ כי לא יסכים לעמוד בראשות ועדת אד־הוק למינוי הלוי.