אזרחי ברזיל יצאו היום (א') לקלפיות ויידרשו לבחור בין שני מועמדים שונים מאוד לנשיאות המייצגים חזונות שונים בתכלית עבור המדינה הגדולה באמריקה הלטינית, שעה שהיא מנסה להיחלץ ממגפת הקורונה ההרסנית ומתמודדת עם תחזית כלכלית לא ברורה.
הנשיא המכהן ז'איר בולסונארו, פופוליסט ימני שצמח מהשוליים הפוליטיים לראש המדינה ב-2018 על רקע הבטחות להילחם בשחיתות ולפתח את הכלכלה, מנסה להביס את יריבו לואיז אינאסיו לולה דה סילבה, שכיהן כנשיא שמאלני במשך שתי קדנציות בעבר ומציג את עצמו השנה כמגן הדמוקרטיה הצעירה של ברזיל.
במשך חודשים, בולסונארו הטיל ספק באמינות הבחירות. עורך דינו אמר השבוע לוושינגטון פוסט שאם בולסונארו יפסיד, זה יהיה רק כתוצאה של הונאה, ובמקרה של ניצחון של לולה, הם ישתמשו ב"כל האמצעים המשפטיים" כדי לערער עליו.
הנה כל מה שאתם צריכים לדעת.
1. מתי הבחירות?
הסיבוב הראשון של הבחירות יתקיים היום, 2 באוקטובר. אין הצבעה מוקדמת לפני יום הבחירות. אם אף מועמד לא יגיע ל-50 אחוז מהקולות, שני המובילים יתקדמו לסיבוב שני בעוד ארבעה שבועות, ביום ראשון, 30 באוקטובר.
2. על אילו משרדים מתמודדים?
בנוסף לנשיא ולסגן הנשיא, הברזילאים יבחרו בשליש מחברי הסנאט, כל 513 חברי בית הנבחרים, מושלי מדינות ומחוקקים מקומיים. המרוצים לקונגרס יוכרעו בסיבוב אחד; מרוצים לתפקידי מושל עשויים להתקדם לסיבוב שני, גם הוא 30 באוקטובר, אם אף מועמד לא יגיע לרוב.
3. מי המועמדים המובילים לנשיאות?
רשמית ישנם 11 מועמדים, אבל שניים בלבד הם בעלי סיכוי מציאותי. לולה, 76, הוא גיבור השמאל הלטינו-אמריקני. פוליטיקאי כריזמטי, הוא גדל בעוני, עבד כפועל מתכת ומנהיג איגוד עובדים והיה נשיא מ-2003 עד 2010. הממשל שלו זכור בזכות תוכניות רווחה סוציאליות מסיביות, שמומנו על ידי תנופת מסחר אזורית.
לולה הורשע בשחיתות ונכלא באפריל 2018 כחלק מחקירת תוכנית החזרים מסיבית שכללה את חברת הנפט הברזילאית "פטרובארס", שלכדה פוליטיקאים ואנשי עסקים ברחבי אמריקה הלטינית. מאסרו מנע ממנו להתמודד על הנשיאות באותה שנה. בית המשפט העליון בברזיל הורה לשחררו בנובמבר 2019 והרשעתו בוטלה באפריל 2021.
בולסונארו, בן 67, הוא קצין צבאי וחבר קונגרס לשעבר שכבש יותר מ-55 אחוזים מהקולות בסיבוב השני ב-2018 כדי לזכות בנשיאות. הוא ידוע בתור "טראמפ הטרופי" בשל סגנונו הפשוט, לעתים תוקפני, קשריו עם האסטרטגים של טראמפ – ובעיקר סטיב באנון – והזיקה שלו לדיקטטורה הצבאית לשעבר של ברזיל.
זה תואר שגם בולסונארו וגם דונלד טראמפ אימצו. נשיא ארה"ב לשעבר תמך בנשיא הברזילאי בחודש שעבר: בולסונארו "עשה עבודה נהדרת למען האזרחים הנפלאים של ברזיל", כתב טראמפ בפלטפורמת "טרות' סושיאל" שלו. "כשהייתי נשיא ארה"ב, לא היה מנהיג מדינה אחר שהתקשר אלי יותר מאשר ז'איר בחיפוש אחר קיצוץ מכסים ומסים, משא ומתן מחודש על סחר, חיזוק מדיניות סמים וגבולות (כדי להכניס את ה"רעים" לכלא!), עזרה צבאית ועוד".
כנשיא, בולסונארו פיקח על כריתת היערות המואצת באמזונס. הוא הואשם בניהול נפשע של הקורונה – בביטול חומרת המגפה, בקידום טיפולים לא מוכחים ובהרתעת השימוש בחיסונים – במדינה שספרה יותר מ-685 אלף מקרי מוות מקורונה מאז שפרצה המגפה.
4. מי ינצח?
במהלך הקמפיין, הסקרים הראו בעקביות שלולה מוביל על בולסונארו, כרגע באחוזים דו-ספרתיים, כאשר הפער גדל ככל שמתקרב יום הבחירות. ייתכן שלולה יוכל לזכות בניצחון מכריע כבר בסיבוב הראשון.
כריסטופר גרמן, מנהל מחלקת יבשות אמריקה ב"אירואסיה" מצביע על זעזוע האינפלציה העולמי במחצית השנייה של 2021. הוא הוביל לירידה בהכנסה הריאלית בברזיל, שפגעה יותר מכל במשפחות עניות. האינפלציה יורדת כעת וכלכלת ברזיל מתאוששת, אך ההכנסה הריאלית לא חזרה לרמות שלפני המגפה.
"אנחנו רואים את זה במדינות רבות", אמר גרמן. "להיות בעל תפקיד בסביבה הזו זה קשה".
ניק צימרמן, עמית עולמי במכון ברזיל של מרכז וילסון, אומר שכמה גורמים שונים פועלים לטובתו של לולה. הנשיא לשעבר ליהק את עצמו כמועמד למען הדמוקרטיה; הוא בנה קואליציה רחבה, וגייס יריבים פוליטיים לשעבר כמו חברו להתמודדות, הראלדו אלקמין, מושל לשעבר של סאו-פאולו מטעם הימין-מרכז, כדי להביס את בולסונארו.
"הוא הפך למועמד 'אוהל גדול'", הסביר צימרמן. "בולסונארו באמת קיטב את האוכלוסייה הברזילאית. הכלכלה, למרות שהיא משתפרת בזמן האחרונה, לא הצליחה במיוחד. המגפה הייתה אכזרית בברזיל".
5. מה יקרה אחרי הבחירות?
הרטוריקה של בולסונארו לקראת הבחירות עוררה חששות של חזרה לאחור בדמוקרטיה הרביעית בגודלה בעולם.
לאורך כהונתו כנשיא, בולסונארו הטיל ספק ביושרה של תהליך הבחירות – ככל הנראה כדי להניח את הבסיס לטענות על הונאה אם יפסיד, מה שהעלה חשש להתקוממות או הפיכה.
עורך דינו של בולסונארו, פרדריק ואסף, אמר לוושינגטון פוסט שמרשו ינסה להפוך כל ניצחון של לולה תוך שימוש ב"כל האמצעים המשפטיים". לפעמים, בולסונארו גם אמר שהוא יכבד את תוצאות הבחירות. אבל לרוב הוא התעקש על כך שאם הוא לא יזכה ב-60 אחוז מהקולות כבר ביום הראשון, ייתכן שזה כי "משהו יוצא דופן" קרה בבית המשפט האלקטורלי העליון של ברזיל.
ביום רביעי טענה מפלגתו של בולסונארו, ללא הוכחה, שעובדי ממשלה וקבלנים עלולים לעוות את תוצאות הבחירות "מבלי להשאיר עקבות", כך דווח בניו-יורק טיימס. בית המשפט העליון לבחירות דחה במהירות את הטענות.