מדינות נאט"ו התחייבו היום (ה') לחזק את תמיכתן בכוחות אוקראינים, תוך התמקדות במערכות ההגנה האווירית המתקדמות שעומדות בראש רשימת המשאלות של קייב. זאת, בתגובה לתקיפותיה של רוסיה השבוע על יעדים אזרחיים ברחבי אוקראינה.
"נעמוד לצד אוקראינה ככל שיידרש", אמר היום מזכ"ל נאט"ו, ינס סטולטנברג, בזמן ששרי ההגנה התכנסו ליום השני של פגישות במטה הברית בבריסל. "ונספק עוד מערכות הגנה אווירית לאוקראינה".
ההבטחה של סטולטנברג הדהדה את נחישותו של מזכיר ההגנה האמריקני לויד אוסטין ובכירים אחרים שהביעו מורת רוח מהתקיפות האוויריות של רוסיה. שרי ההגנה צפויים לדון היום בתגובה של נאט"ו למלחמה של רוסיה באוקראינה, בין השאר כולל סיוע צבאי, הגנה על תשתיות קריטיות ותכנון גרעיני.
גרמניה כבר שולחת לאוקראינה ארבע ממערכות ההגנה האוויריות החדישות שלה, IRIS-T.
אתמול אמר נשיא צרפת עמנואל מקרון שארצו תספק מערכות מכ"ם והגנה אווירית לאוקראינה בשבועות הקרובים. הוא לא פירט באילו מערכות מדובר. הבוקר הצטרפה אליו בריטניה והודיעה שתשלח לאוקראינה טילים נגד מטוסים מסוג AMRAAM.
"התקיפות חסרות ההבחנה של רוסיה על אזורים אזרחיים באוקראינה מחייבות תמיכה נוספת לאלו שמבקשים להגן על ארצם", אמר שר ההגנה הבריטי בן ואלאס בהצהרה לתקשורת. טילי AMRAAM, אמר ואלאס, ישמשו לצד מערכות ההגנה האווירית של ארה"ב הידועות בשם NASAMS. פקידים אמריקנים אמרו מוקדם יותר השבוע ששתי מערכות NASAMS היו במרחק שבועות מהגעה לאוקראינה ונערכים מאמצים להביאן לשם מהר יותר.

הציוד החדש נשלח בזמן שמדינות נאט"ו ומדינות אחרות שתומכות באוקראינה נבהלו וזעמו על הטקטיקות האכזריות יותר ויותר של רוסיה: סדרה של כישלונות בשדה הקרב מערערים את יציבותה של רוסיה, אומרים פקידי נאט"ו ודיפלומטים, אך אין שום סימן לכך שנשיא רוסיה ולדימיר פוטין מתכנן לסגת, ורוסיה נוקטת בצעדים להדק את אחיזתה במחוזות הכבושים שסיפחה בניגוד לחוק.
מכיוון שמלאי התחמושת המדויקת שלו אוזל, הצד הרוסי הגביר את ההתקפות שלו תוך שימוש בתחמושת מתקופת ברית המועצות. סימן, אולי, לבאות.
אתמול כינס אוסטין את הפגישה השישית של קבוצת הקשר להגנה על אוקראינה, קואליציה של יותר מ-50 מדינות שהתחייבו לתמיכה צבאית במדינה. אוסטין ביקר את "הזדון והאכזריות" של ההסלמה האחרונה של רוסיה והבטיח תמיכה מתמשכת: "אנחנו הולכים לעשות כל מה שאנחנו יכולים, הכי מהר שאנחנו יכולים, כדי לעזור לכוחות האוקראינים לקבל את היכולת שהם צריכים כדי להגן על העם האוקראיני".
אך להשיג לאוקראינה את המערכות הדרושות לה – ולוודא שהן ניתנות לשימוש – היא משימה מורכבת, אמרו בכירים בארה"ב ובנאט"ו. גנרל מארק מיילי, יו"ר המטות המשולבים של ארה"ב, אמר שאספקת הגנה אווירית תהיה "מסובכת למדי מבחינה טכנית" ו"תיקח קצת זמן".
ל-30 בעלות הברית של נאט"ו הצטרפו השבוע בבריסל שוודיה ופינלנד, שהגישו בקשה להצטרף לברית ולראשונה משתתפות כ"מוזמנות", המעניקות להן גישה רחבה יותר לרוב הדיונים בנאט"ו.