"משחק פוליטי ציני", כינתה היום (ג') שרת החוץ האוסטרלית פני וונג בהצהרה לתקשורת, את החלטתו של ראש הממשלה לשעבר סקוט מוריסון ב- 2018 להכיר במערב-ירושלים כבירתה של מדינת ישראל. וונג הוסיפה כי הנסיגה האוסטרלית הנוכחית מהכרה בירושלים היא חזרה למדיניות האוסטרלית שהייתה נהוגה "מאז שנת 1948", לדבריה, וכי הנושא צריך להיפתר במשא ומתן בין הצדדים.
שרת החוץ האוסטרלית אמרה עוד כי מה שהיא שבה וכינתה תרגיל פוליטי של מוריסון, גרם "אי-נוחות רבה" לרבים באוסטרליה, ונעשה אז כדי לזכות במושבים נוספים בבחירות. היא מכוונת בכך אל חברים במפלגת הלייבור, כולל היא עצמה, שהביעו כבר ב-2018 התנגדות לשינוי המדיניות הפרו-פלסטינית. בתשובה לשאלת עיתונאי, היא הוסיפה כי ההחלטה של מוריסון התקבלה בזמנו בדאגה רבה בידי הקהילייה הבינלאומית, כולל אינדונזיה.
אתמול פורסמה בגרדיאן הבריטי כתבה המציינת כי הפסקה הנוגעת להכרה בירושלים המערבית כבירת ישראל נעלמה מדף האינטרנט של משרד החוץ האוסטרלי. במשפט שאיננו נמצא שם עוד, נכתבה המציאות הפשוטה – "אוסטרליה מזהה את מערב ירושלים כבירת ישראל, בהיותה מקום מושבה של הכנסת ומשרדי הממשלה", וכן כי "אוסטרליה מצפה להעביר את השגרירות שלה למערב ירושלים, כשהדבר יהיה מעשי, יחד עם המשך תמיכה בפתרון שתי המדינות". גם מוריסון, ציין כי הוא מכיר "בשאיפה הפלסטינית למדינה שבירתה במזרח ירושלים".
בתדרוך לעיתונאים, הודתה היום השרה וונג כי אין מדובר בהשמטה סתמית, וכי אכן יש נסיגה בהכרה האוסטרלית. הנציג הפלסטיני לאוסטרליה קרא מצדו ללייבור ללכת צעד נוסף ולהכיר במדינה פלסטינית.
גורמים מדיניים בישראל לא צפו את הצעד האוסטרלי. השגריר האוסטרלי בישראל יזומן היום למשרד החוץ, ובמשרד נמסר כי "ישראל מביעה את אכזבתה העמוקה לנוכח החלטת ממשלת אוסטרליה הנובעת משיקולים פוליטיים קצרי ראות. ירושלים היא בירתו של העם היהודי מזה 3,000 שנה ותמשיך להיות בירת ישראל הנצחית והמאוחדת ללא קשר להחלטה זו או אחרת".
עוד לפני שוונג הבהיר כי מדובר אכן בשינוי מדיניות, מסר ראש הממשלה יאיר לפיד בתגובה כי "לאור הדרך שבה התקבלה ההחלטה באוסטרליה, כתגובה חפוזה לידיעה שגויה בתקשורת, לא נותר לנו אלא לקוות שבעניינים אחרים ממשלת אוסטרליה מתנהלת יותר ברצינות". לפיד הוסיף כי "ירושלים היא בירת ישראל הנצחית המאוחדת ודבר לא ישנה זאת לעולם".
יו"ר האופוזיציה בנימין נתניהו, מסר כי "אין פלא שאוסטרליה ביטלה את החלטתה להכיר בירושלים כבירת ישראל, כשגנץ אומר ש'יש מקום לבירה פלסטינית בירושלים' ולפיד אומר שהוא 'רוצה להקים מדינה פלסטינית'".
יש לציין כי התמיכה האוסטרלית הבלתי צפויה בעמדה הפלסטינית, שלולא נחשפה בגרדיאן ייתכן שלא הייתה עולה כעת לכותרות, מגיעה דווקא בשבוע בו נשיא הרשות הפלסטינית אבו-מאזן הצליח שוב להכעיס את הקהילייה הבינלאומית ובמיוחד את הממשל בוושינגטון, לאחר פגישתו עם נשיא רוסיה פוטין בשבוע שעבר בקזחסטן. בפגישה אמר כי האמריקנים אינם נחשבים בעיניו מתווך הוגן בינם לבין הישראלים. זאת, לאחר שממשל ביידן רואה עצמו כמי שמתאמץ לחדש את היחסים בין וושינגטון לרש"פ ולהעתיר עליהם שוב תקציבי סיוע, שקוצצו בתקופת הנשיא טראמפ.