הנשיא ביידן ממשיך לראות בסין את האתגר הגיאופוליטי החשוב ביותר לארה"ב על אף מלחמתו של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין באוקראינה ואיומיו להשתמש בנשק גרעיני, כך אמר שלשום היועץ האמריקני לביטחון לאומי ג'ייק סאליבן. אף על פי כן, בלימתה של רוסיה, "המסוכנת מאוד", היא עדיין יעד אמריקני מרכזי, הוא הוסיף.
האיומים מצד רוסיה וסין מתוארים בדו"ח אסטרטגיית הביטחון הלאומי של ממשל ביידן. את המסמך דרש הקונגרס זה מכבר, וביתר שאת מאז פלשה רוסיה לאוקראינה בפברואר, אך הוא פורסם רק השבוע.
"סין ורוסיה מתואמות יותר ויותר זו עם זו, אך במובנים חשובים אפשר להבחין בבירור בהבדלים ביניהן", נכתב במסמך. "אנו נתעדף שמירה על יתרון תחרותי מתמשך על פני סין תוך בלימתה של רוסיה, שהיא עדיין מסוכנת מאוד".
לדברי היועץ לביטחון לאומי, מלחמת אוקראינה לא שינתה באופן מהותי את תפיסת העולם של ביידן, אך הוא הדגיש שפרסום המסמך התעכב כי גורמים רשמיים האמינו שיהיה זה "לא זהיר" לפרסם אותו כאשר "לחלוטין לא ברור כיצד המלחמה תתקדם".
לאורך המסמך, הסכסוך בין רוסיה לאוקראינה מופיע בהתייחסויות לנושאים הקשורים לאנרגיה, לביטחון תזונתי ולמוכנות צבאית. אולם המסמך מבהיר שסין היא המעצמה היחידה שיש לה יכולת לשנות את סדרי העולם וטוען כי הסכסוך באוקראינה "דרדר מאוד את מעמדה של רוסיה מול סין ומעצמות אסייתיות אחרות כמו הודו ויפן".
"הכוח הרך והשפעתה הדיפלומטית של מוסקבה דעכו", נכתב, "בעוד מאמציה להשתמש באנרגיה בתור כלי נשק פגעו בה. התגובה העולמית ההיסטורית למלחמתה של רוסיה באוקראינה שולחת מסר מהדהד שמדינות אינן יכולות ליהנות מהיתרונות של אינטגרציה בינלאומית תוך רמיסת עקרונות הליבה של אמנת האו"ם".
אף שחוק הארגון מחדש של ההגנה משנת 1986 הורה לכל ממשל להפיק מסמך אסטרטגיית אבטחה שנתי, ממשלות מעטות אכן ביצעו זאת. הנשיא ברק אובמה פרסם מסמך אחד בכל אחת משתי הקדנציות שלו, והנשיא דונלד טראמפ הנפיק פרסום אחד בלבד, ב־2017.
האסטרטגיה של ביידן שואבת בעיקר מתפיסת העולם שהציג במהלך הקמפיין שלו ובמסמך "הנחיות ביניים לאסטרטגיית ביטחון לאומי" שפורסם בתחילת השנה שעברה. בכל אלה נטען כי מדיניות הפנים והחוץ כרוכות זו בזו ושהכוח האמריקני מבית הוא מקור הכוח שלה בחוץ.
בנאום על המסמך החדש שלשום באוניברסיטת ג'ורג'טאון אמר סאליבן כי "העולם שלנו נמצא בנקודת הכרעה, בשנים הראשונות של עשור מכריע". שני האתגרים האסטרטגיים העיקריים שארצות הברית ניצבת בפניהם, לדבריו, הם "תחרות גיאופוליטית" עם סין בעולם שלאחר המלחמה הקרה ו"ההיקף והמהירות העצומה של אתגרים בינלאומיים מצד מי שאינם מכבדים גבולות או מצייתים לכללים בינלאומיים". אתגרים נוספים הם שינוי האקלים, חוסר ביטחון תזונתי, אנרגיה ומגפות.
"האסטרטגיה שלנו מתבססת על ההנחה ששני האתגרים שלובים זה בזה", אמר סאליבן. ארה"ב "לא יכולה להתחרות אם היא מתעלמת מנושאים שמשפיעים באופן הישיר ביותר על חייהם של אנשים".
שלושת הרכיבים העיקריים של האסטרטגיה, אמר סאליבן, הם השקעות ממוקדות ביסודות הכוח הלאומי כגון טכנולוגיה ואנרגיה, מודרניזציה של הצבא והשקעות דיפלומטיות ואחרות בשיתוף פעולה וביצירת קואליציות עם מדינות החולקות אמון במשפט הבינלאומי.
"המלחמה באוקראינה", אמר סאליבן, "הטילה צל כבד על גיבוש האסטרטגיה הזו, אבל אנחנו לא מאמינים שהיא החשיכה את השמש, משום שיש עוד צדדים רבים במשוואה".
היועץ לביטחון לאומי האמריקני ג'ייק סאליבןצילום: אי.פי.איי
דיוקנו של מנהיג סין שי ג'ינפינג מוצג בבייג'ינגצילום: רויטרס