רבים שואלים בימים האחרונים מה יש לחמאס לחפש במלזיה, ומדוע המוסד הישראלי – אם הפרסומים אכן נכונים – באמת פועל שם, כפי שטוענים המלזים אחרי מעצר מתוקשר ופרסומים מביכים – בהנחה, כאמור, שהם נכונים. הדיווחים לפיהם מלזיה, אחת המדינות המוסלמיות הגדולות בעולם, הנמצאת בדרום-מזרח אסיה, סיכלה מעצרים של פלסטינים – פעילים בשירות החמאס – על ידי המוסד הישראלי, מעלים את השאלה עד כמה נכונות הידיעות, האם באמת מדובר בסוכנים ישראלים ומה יש לחמאס לחפש שם.
ארגון הטרור חמאס ספג בשבע השנים האחרונות שורה של מכות קשות בתוך רצועת עזה. קרוב לשנתיים אחרי מבצע "צוק איתן", קצת אחרי מרץ 2016, הכריזה ישראל כי מצאה מענה למנהרות הטרור. כזכור, אלו פרצו לתודעה הישראלית במבצע "צוק איתן", וסידרו לישראל כאב ראש לא קטן שדרש הקמת מערכת מכשול משוכללת לאורך כל הגבול. חמש שנים לקח לישראל להמציא, לפתח ולהעמיד מעל ומתחת לפני הקרקע לאורך כל גבול הרצועה את המכשול ההנדסי טכנולוגי. כל זה עלה לישראל הון עתק בסכומים של מיליארדים, ובמקום להעמיד יכולות הגנתיות בעורף בצפון המדינה בזבזה ישראל זמן יקר וכסף רב להתמודדות עם האיום הזה. לצד זאת, נוצרה שינוי תפיסה במערכת הביטחון בפעילות ברצועת עזה, וישראל העמיקה את יכולותיה בתוך הרצועה באמצעות יחידות מיוחדות אשר פועלות שם ומביאות מודיעין רב. הפעילות הזו שיתקה כמעט באופן מוחלט את חמאס, אשר הנשק האחרון שנשאר ברשותו הוא ירי הרקטות.
במבצע האחרון, "עלות השחר", ישראל לימדה את חמאס – שלא נלחם באופן ישיר – את יכולותיה המודיעיניות גם בנושא הזה. המבצע היה מוצלח בעיקר בזכות אותו מודיעין, והמידע שנאסף חשף עבור ישראל תמונת מצב מרתקת שלא קשורה רק למה שקורה בגבול הרצועה ובעזה, אלא גם שם זרקור על הניסיונות של החמאס לייצר נשק חדש מול ישראל, והניסיון העיקרי הוא בגזרת הסייבר. בחמאס חיפשו מקום להקים אקדמיה לתחום הסייבר, לטעת תקווה ואופק לצעירים ש"ההתנגדות" עדיין חיה ובועטת, וכך הפכה מלזיה ליעד הנבחר.
***
חמאס מנסה להמציא את הגלגל מחדש, וגייס עשרות צעירים לפעילות סייבר נגד ישראל. הארגון מעודד צעירים להיכנס לעולם הטרור ברצועה, ובהמשך ולהוציא אותם "ללימודים" מחוץ לרצועה. חלק מהצעירים הללו מגיעים למלזיה לעבור קורס הכשרה ואז חוזרים לעזה, וחלקם נשאר במלזיה כדי לפעול משם נגד ישראל. יש לציין כי לא מדובר בפעילות שנחשבת ל"משנה מציאות", אבל בהחלט מדובר בהתחלה של משהו.
מבין אלו שחוזרים לשטחי הרשות הפלסטינית, חלקם חוזרים לעזה וחלקם "משובצים" ביהודה ושומרון. עיקר פעילותם היא בעיקר להיטמע בעולם הרשתות, ובזכות פעולות סייבר להשפיע ולזרוע כאוס בישראל. לא מדובר ביחידות תקיפה משמעותיות, כאלו שישראל לא יודעת לסכל, אך כאמור זו רק ההתחלה. הרי גם את המנהרה הראשונה חפרו מחבלי חמאס בידיים, את האחרונה כבר ביטנו במפעל לייצור פלטות בטון.
***
התנועה מעזה למלזיה לא נעלמה מעיני המודיעין וכך הוחלט להדק את המעקב אחר המתרחש במדינה האסייתית. גם מבלי לאשר באופן ספציפי את המידע האחרון שהתפרסם, סביר מאוד להניח ששירותי המודיעין הישראלים פעילים במלזיה – שהפכה בשנים האחרונות ל"מאמצת" של החמאס.
קשה להאמין שהמוסד ישתמש בסוכנים ישראלים במדינה זרה, שמודעת היטב לעובדה שישראל תגביר מולה מאמצים בחיפוש אחר פעילות של ארגוני טרור. המוסד לא יקח סיכון שסוכנים ישירים שלו יפלו במדינה כמו מלזיה, ואם דבר כזה היה קורה, המצב כרגע היה שונה לחלוטין. סביר להניח כי אם הסוכנים שנעצרו במלזיה אכן קשורים לפעילות מודיעין ישראלית, הרי שמדובר בסוכנים זרים, אולי מקומיים, שגויסו לטובת המשימה שהיא, כך נראה, חטיפה של פעיל בכיר בחמאס, והבאתו לחקירה בחדר שבו הוא מתוחקר מרחוק.
לפי שעה, ישראל לא מתייחסת לדיווחים על המתרחש במלזיה, אך יש להזכיר כי בעבר דווח על חיסול של פעיל מרכזי של חמאס בידי המוסד, פעיל שהיה אחראי על פרויקט הדיוק של הטילים שחמאס מייצר ברצועה. במקרה ההוא המטרה הייתה כמובן חיסול המוח מאחורי הפרויקט, ויצירת הרתעה בפועל בשטח. המסר שהועבר אז היה כי זרועו הארוכה של המוסד מגיעה לכל מקום.
אתמול פורסם בכאן 11 כי הבכירים הפועלים במלזיה הם מען פהמי חטיב בן 50, איש צללים ובכיר בחמאס. לפהמי יש אזרחות ירדנית והוא מתגורר במלזיה, שם תפקידו הוא לגייס לחמאס סטודנטים פלסטינים הלומדים באוניברסיטה האיסלאמית, שבה הוא מרצה. מחבל נוסף ששמו פורסם הוא רדואן ג'מאל אל-אטרש, בן 57, שהגיע למלזיה מיהודה ושומרון, גם הוא עובד באוניברסיטה האיסלאמית, בקואלה למפור בירת מלזיה, ותפקידו במערך זהה – גיוס סטודנטים לחמאס.