האחד חובש כיפה, האחר גלוי ראש. הראשון עטור זקן זיפים ולובש חולצה לבנה, לשני עגיל באוזן ומכנסי ג'ינס. אבל אל תטעו: למרות השוני החיצוני, יש בין השניים האלה לא מעט קווי דמיון, והקרבה ביניהם מורגשת היטב – בצ'פחות ההדדיות, בחיבוק הגברי, בהשלמת הפערים המיידית משיחתם האחרונה. הדינמיקה כאן לא זקוקה למתווכים, ההקנטות עפות מצד לצד – מה הגדול עישן בהודו, איך הקטן הצליח לסיים בגרות. לעיתים אף נראה שהצוות שמתלווה אלינו רק מפריע להם במפגש אחים לבבי.
ועם כל זאת, בצלאל סמוטריץ' לא מנסה להתכחש להבדלים התהומיים. "אנחנו אחים וחברים טובים מאוד, אבל אני תמיד אומר לטוביה: 'שמע, אני לא מקבל אותך כמו שאתה. אני אוהב אותך כמו שאתה'. אני כאדם דתי לא יכול לתת לגיטימציה לאורח חיים שבעיניי הוא לא נכון, אבל אני אוהב את טוביה. אני מאמין בזה גם כתפיסה ציבורית: יש לי אמת שלי ואמונה שלי, ואני מדבר עליהן בצורה ברורה מאוד, ומצד שני אני לא רוצה ולא יכול לכפות את זה על אף אחד אחר".
אנחנו נפגשים שבועיים לפני הבחירות שעשויות להזניק את הקריירה הפוליטית של בצלאל: לפי הסקרים, המפלגה בראשותו עומדת לקבל מספר דו־ספרתי של מנדטים, וייתכן שתהיה השלישית בגודלה, אחרי הליכוד ויש עתיד. אם תקום הפעם ממשלת ימין, הוא יוכל לתפור לעצמו חליפה של שר בכיר. למרות פערי ההשקפה ביניהם בנושאי דת, טוביה מייחל בהחלט להתממשות התרחיש הזה.
טוביה, אתה יכול להעריך היום אנשים כמו בצלאל, שממשיכים בדרך שאתה החלטת לעזוב?
"לא רק מעריך, במובן מסוים אני יכול להיות אני בזכות זה שיש מספיק אנשים כמוהו. אם כולם היו כמוני, אני לא יודע מה היה קורה היום, אנחנו לא היינו פה. אני שמח שכל אחד יכול להיות הוא, אבל הדבר הזה שקוראים לו יהדות נשמר".
בוא נצא מהבחירות הפרטיות להחלטות שמשפיעות על חיי הכלל. תחבורה ציבורית בשבת – כן או לא? שרת התחבורה מרב מיכאלי הכריזה שהרכבת הקלה תיסע בשבת, ואילו אחיך, שכיהן באותו תפקיד לא מזמן, מתנגד לכך בחריפות.
"בשנת 2022, אדם חילוני במדינה דמוקרטית רוצה לנסוע באוטובוס בשבת", אומר טוביה. "צריך לחשוב איך לאפשר לו את זה. אני לא חייב להסכים עם אחי בנושא הזה".
בצלאל: "אנחנו לא מסכימים על הרבה דברים".
טוביה: "כן הייתי רוצה שזה יבוא ממנו ולא ממרב מיכאלי. אני רוצה שאת התחבורה הציבורית בשבת יוביל מי שמסוגל למצוא דרך לעשות את זה בלי לפגוע במטֶריה הכללית".
בצלאל: "עמדתי היא נגד תחבורה ציבורית בשבת, אבל אני מבין את מה שטוביה אומר – מי שעושה את זה צריך להבין גם את הצד השני, למצוא את האיזונים. לא כמו מרב מיכאלי, שמפרקת הכול ומבחינתה אין ערך לשבת".
הכתבה המלאה תתפרסם מחר (שישי) בדיוקן של מקור ראשון
