מחירי המזון ומוצרי הצריכה ברשתות השיווק צפויים להאמיר בתחילת החודש הבא בשיעורים שיגיעו עד 25 אחוזים, אך הקמעונאים מסרבים לעבור על כך בשתיקה. השבוע הם כבר קידמו מהלכי "חרם", ואמרו שלא יהססו להשתמש ב"נשק יום הדין" ולוותר על מוצרים שהיבואנים והיצרנים הגדולים מבקשים להעלות את מחיריהם.
ניצני המאבק הזה כבר נראים בשטח. ב"שוק פייסל הגדול" בנהריה – ממרכזי הקניות הגדולים והמוכרים בגליל המערבי – תלו ביום חמישי האחרון הבעלים שלטי התנצלות בפני קהל הלקוחות בעקבות מחסור במוצרי "דיפלומט", שלא הוצבו על המדפים בשל מחירם הגבוה. היבואנית דיפלומט הודיעה שב־1 בנובמבר תעלה את מחירי המוצרים שהיא מייבאת בשיעור של 3־15 אחוזים. בין המותגים הללו נכללים סטארקיסט, פיירי, אריאל, פמפרס, אולווייז, לנור, טמפקס ועוד.
ולא רק שוק פייסל: גם רשתות השיווק הגדולות בישראל, ובהן שופרסל, רמי לוי, ויקטורי ואחרות, הצטרפו לחזית ההתנגדות לכוונת היבואנים והיצרנים להעלות את מחירי המוצרים. "זו מלחמה, והיא בהחלט יכולה להידרדר למצב שלא נמכור את המוצרים", אומר איתן יוחננוף, מנכ"ל סופר יוחננוף ומבעלי השליטה ברשת הקמעונאית הגדולה.
כרגע הרשתות מחזיקות מלאים שנרכשו במחירים הישנים, אך הן לא שוללות את הוויתור על שיווק המוצרים בהמשך, כשייאלצו לשווקם במחיר גבוה יותר. עם זאת, גורם מרכזי בשוק הקמעונאי טוען שרשתות ענק בעלות סניפים רבים בכל רחבי המדינה יתקשו לעמוד באיומיהן. "קשה לייצר מרכול מצליח בלי המוצרים של 'דיפלומט', לדוגמה, כי הציבור פחות אוהב את החלופות ולא נוכל להישאר בלי סחורה", הוא אומר.
שוק חברות המזון והטואלטיקה בישראל ריכוזי מאוד. כוחן של היבואניות הגדולות רב, וכמה מהן מחזיקות בבלעדיות על המותגים החזקים והמבוקשים ביותר בשוק. יבואנית מוצרי היסוד סוגת, למשל, צפויה לייקר חלק ממוצרי האורז והסוכר בכ־20 אחוזים. ספקי מוצרי הנקל סוד, סנו, שסטוביץ, טרה, מחלבות גד ופררו העלו את המחירים כבר לפני החגים.
ההערכה היא שרוב הספקים מחכים עם העלאות המחירים עד הבחירות, ב־1 בנובמבר. בשלהי הקיץ הודיעו חלק מיבואניות הענק שעליית המחירים נדחתה "עד אחרי החגים" לבקשת ראש הממשלה לפיד ושר האוצר ליברמן; במילים אחרות, מנהיגי הממשלה ביקשו שהיבואניות לא יפגעו במסע הבחירות שלהם.
הרשתות נדרשות לנהל את הקרב על ההתייקרות מול כמה ספקים גדולים במקביל, ומכאן הקושי לבלום את גל עליות המחירים שמזניק את ההוצאה על מזון ומוצרי צריכה.
***
למרות ההצהרות הלוחמניות, נראה שבסופו של דבר יימצא פתרון למשבר. "זה לא עניין של 'מי ימצמץ ראשון'", מסביר יוחננוף. "בסוף נהיה מוכרחים להגיע לעמק השווה בין שני הצדדים, זה שרוצה למכור וזה שרוצה לקנות".
ברשתות הקמעונאיות מבינים שעליית המחירים נובעת בחלקה ממשבר האנרגיה באירופה, מהמלחמה באוקראינה ועוד, והיא מתרחשת בכל העולם ובלתי נמנעת. לטענת יוחננוף, פתרון אפשרי יהיה שהמדינה תתערב ותצמצם את ההתייקרות באמצעות הורדת המע"מ על מוצרי היסוד.
"אם המדינה תתערב, עליית המחירים לא תקרה", הוא אומר. "הנמכת המיסוי על מוצרי יסוד היא קריטית. האוכלוסייה החלשה מרוויחה שכר נמוך ולא מעלים לה את המשכורות, ובמקביל מחירי המצרכים הבסיסיים מתייקרים עוד ועוד. לו המדינה הייתה לוקחת שלושים מוצרי בסיס ומחליטה לגבות עליהם 10 אחוז מע"מ בלבד, זה היה משנה את המצב".
בה בעת, יוחננוף גם סבור ש"הצרכן צריך לעשות את שלו ולא 'להיתקע' עם אותו מוצר. עליו לבחור מוצרים אחרים באותה קטגוריה, ולא לחזק ספק אחד בלבד. הספקים צריכים לחזר אחרי הלקוחות, וגם הצרכן עצמו יכול להועיל במלחמה על המחיר. אם הקוטג' של חברה אחת יקר, שיקנה את הזול יותר".