פחות משבוע לפני הבחירות: שר הביטחון בני גנץ ימריא הערב (ד') לטורקיה לביקור רשמי ראשון מאז התחממות היחסים בין המדינות ויפגוש את מקבילו, שר ההגנה הטורקי, חולוסי אקאר. השר יקיים ביקור בן יממה במסגרתו יפשיר את השיח הביטחוני שהיה מוקפא למעלה מעשור שאינן מתקשרות באופן רשמי, וזאת על רקע אינטרס משותף של השתיים לשוב ליחסים דיפלומטיים.
ביקור זה מתחיל בפגישה חשאית שהתקיימה לפני כמה חודשים שנועדה להכין את הביקור של שר הביטחון בטורקיה, במטרה לפתוח מחדש ערוץ בין שרי ביטחון והגנה של ישראל וטורקיה. זאת, כדי לחזק את היציבות באזור כולו ובמרחב הים והגבולות בין המדינות, אל מול האתגרים המשותפים מול איראן.
גורם ביטחוני בכיר אמר היום כי "אנחנו מחדשים את הקשר הביטחוני לאחר שנים של נתק יחסי, על רקע שינוי בגישתו של ארדואן. חשוב לומר שאין כזה דבר נתק מוחלט ובאחרונה טורקיה משתפת איתנו פעולה מאוד בסיכול תשתיות הטרור ברחבי המדינה שלהם, לצד עוד ערוצים רגישים שקיימים בין המדינות".
"לטורקיה יש את השיקולים שלה וארדואן מקיים את הקשר מתוך שיקולים שלו", הבהיר הגורם. "גם לנו יש שיקולים שלנו; טורקיה היא שחקן באזור, גם במרחב הסורי ויש לזה חשיבות רבה. במבט רחב יותר – חיזקנו את הקשר שלנו מאוד עם מדינות הים התיכון, עם יוון וקפריסין, העמקת הקשרים וחיזוק הפרויקטים הביטחוניים. אין בהתקדמות שלנו מול טורקיה כדי לפגום ביחסים אלה, גם כשנסעו בכירים בישראל לטורקיה היוונים והקפריסאים כמו גם האמריקאים עודכנו" הוא סיפר.
הסכמי אברהם שנחתמו לצד הסכמים עתידיים נוספים שעומדים על הפרק, תחת המטריה של פיקוד המרכז האמריקאי במזרח התיכון, מחזקים את הנוכחות הישראלית במרחב בכל הערוצים. כל זה, עומד כאסטרטגיה מול איראן, מסביר הגורם הביטחוני שהוסיף כי "הכל נבחן בקפידה מול שר הביטחון בני גנץ. הכניסה למרחב הביטחוני הוא מאוד עדין ואנחנו מקפידים ללכת בזהירות בנושא זה. בנוסף לזה הגישה של השחקנים במזרח התיכון השתנתה. כולם מדברים עם כולם וישראל מרחיבה את השיח שלה במרחב".

בשיחה עם כתבים אמר עוד הגורם כי טורקיה על מורכבותה היא מדינה שחברה בברית נאט"ו, דבר המעצב אותם כמעצמה אזורית חזקה; "הם צריכים אותנו בהקשרים אמריקנים ולכן כל המכלול הזה מאפשר את הביקור".
במשרד הביטחון מבהירים כי כרגע אין עסקאות על הפרק בין המדינות וכי נושא צינור הגז לא עלה בשיחות, אך הדבר לא אומר שהנושא לא יעלה בפגישה. בכל מקרה אומרים במשרד הביטחון כי נושא הגז הוא אינטרס ישראלי וכי כולם רואים בישראל כגורם שיכול לאפשר חיבורים באזור.
רג'יפ ארדואן נשיא טורקיה ידוע כמי שמדבר בשפה אחת ופועל אחרת. גם לכך התייחס הגורם הביטחוני ואמר כי ארדואן הוא דמות מורכבת מאוד עם תפיסות עולם איסלמיסטיות, והוא מאוד רגיש לסוגייה הפלסטינית בהקשר חמאס. כשיש עימותים, הוא מגנה את ארגון הטרור. "ההתרחקות מישראל החלה לאחר גל הסיכולים של ישראל בעזה", הסביר הגורם. "בישראל יודעים בדיוק מי עומד מולנו, ארדואן הוא מנהיג טורקי שבבסיסו הוא עויין את ישראל, אבל אנו מזהים שינוי שחל בו בגלל אינטרסים שלו ושל טורקיה. כשארדואן רצה, הוא פעל נגד טרור".
באשר להתמודדותו של ארדואן מול בכירים בחמאס, במשרד הביטחון ובשב"כ מקפידים להדגיש את המקלט שטורקיה מעניקה לטרוריסטים, בעיקר לאלו השייכים לרצועת עזה, "ההבנה היא ששיח פומבי יהרוס את התהליך והכוונה היא לקדם זאת מאחורי הקלעים בשקט בשיחות סגורות", מסכם הגורם הבטיחוני הבכיר. "הנושא נמצא בראש סדר העדיפויות. כמו שישראל לא יכולה לדבר בגלוי על הכל, גם ארדואן לא".