כבר 45 שנה שמדגמי הטלוויזיה הם מוקד העניין המרכזי של יום הבחירות. עיני מרבית האזרחים נשואות לשעה 22:00 בניסיון להבין מי ניצח, מי לקח את כל הקופה ומי נדון למדבר האופוזיציה. אפילו סדרת מערכות הבחירות האחרונה, אשר הסתיימו ללא הכרעה, לא הפחיתה בהרבה את העניין במדגמים. אבל למה, בעצם, אנחנו מייחסים לטקס הזה חשיבות כה רבה?
למעשה, מדגמי הטלוויזיה הם סוג של סקר. אולם, בניגוד לסקרים הרגילים המדגמים מגיעים עם יומרה גדולה – לחזות את תוצאות האמת. כדי לייצר סקר גולמי רגיל, כזה שיתאר את ההעדפות המרכזיות והמגמות העיקריות, די לסקור כידוע כ-500 בני אדם לערך, אם יודעים לפלח את הנשאלים היטב. סטטיסטיקאים יידעו להסביר כיצד מתרחש הפלא הזה, אך הוא באמת מתרחש. אולם, על מנת לחזות את תוצאות האמת בדיוק מספיק, נדרשים הסוקרים להפעיל שיטות דגימה מתוחכמות יותר, וכאן אנחנו מגיעים למדגמי יום הבחירות.
***
העבודה על המדגמים מתחילה שבועות ארוכים לפני הבחירות. ההנחה היא שעל מנת לחזות את התוצאות בדיוק מרבי, צריך לדגום מספיק קלפיות לפי פלחי האוכלוסייה השונים. אם נדגום את הקלפיות הנכונות בכל רחבי הארץ, ונשקלל את התוצאות על פי המידע שיש לסוקרים על דפוסי הצבעה, די יהיה בתוצאות של פחות ממאה קלפיות על מנת לחזות בדיוק מספיק את תוצאות האמת. אולם, לצורך כך צריך לגלות באופן כלשהו את תוצאות ההצבעה באותן הקלפיות.
לצורך כך ישנן כיום שתי שיטות מרכזיות. הראשונה: להציב סמוך ליציאה לקלפי סוקר שישאל את היוצאים "מה הצבעתם?" והשניה היא לייצר כעין "קלפי דמה" מחוץ לקלפי. לכל אחת משתי השיטות יש יתרונות וחסרונות, אך שתי בעיות משותפות לשתיהן. הראשונה טכנית: על מנת שניתן יהיה לפרסם את המדגם בשעה 22:00 צריך להתחיל לחשב את תוצאותיו לכל המאוחר בשעה 20:00. המשמעות היא התעלמות מכל המצביעים בשעתיים האחרונות של ההצבעה. האם המצביעים הללו מתפלגים בדומה למצביעי 13 השעות הראשונות של ההצבעה? לא בטוח. אך השניה קשה יותר: שתי שיטות הדגימה של התוצאות נתונות להטיות מכוונות. אם ישנה התארגנות להטעות את סוקרי המדגמים, ההתארגנות הזו תצליח, כפי שלמדה על בשרה מינה צמח בבחירות 2019א. מספר הקלפיות קטן מספיק על מנת שהתארגנות לא גדולה תטה את המדגמים באורח ניכר.
זו גם הסיבה שהסוקרים נוהגים לעדכן את המדגם מעט אחרי חצות. סוקרי המדגמים נוהגים להמתין מחוץ לקלפיות המדגם לסיום ספירת קולות האמת בקלפיות הללו (שלוקחת כשעה וחצי-שעתיים), ושולחים למערכות את התוצאות הללו, שבד"כ שונות מעט מתוצאות המדגם באותן הקלפיות. בשלב הזה לוקחים הסוקרים את תוצאות האמת של קלפיות המדגם ומשקללים אותן לתוך המודלים שלהם, ומעדכנים את התוצאות. בשלב הזה בעיית ההטיה כבר לא קיימת, וגם לא בעיית ההצבעה עד 20:00. משם קובעות רק רצינות ההכנה ומקצועיותו של הסוקר. בשלב הזה ניתן גם להשוות באמת את איכות העבודה של הסוקר מול תוצאות האמת שייוודעו בבוקר שלאחר מכן.
את המוניטין שלהם צברו המדגמים בשנים מוקדמות, בישראל היו אלו כמובן בחירות 77' וה"גבירותי ורבותי, מהפך" המיתולוגי בקולו של חיים יבין. אולם, ככל שהתחרות הגושית בישראל הופכת צמודה, יכולת החיזוי הממשית של המדגם הולכת ופוחתת. לכן, בבחירות הנערכות היום, ישנו סיכוי גבוה שגם בעשר, ואפילו אחרי חצות, עוד לא נדע מי ניצח. רק תוצאות האמת של הבוקר/צהריים שאחרי יתנו לנו את התשובות שכולנו מחכים להן.