יו"ר האופוזיציה וראש הממשלה המיועד, בנימין נתניהו, החל מהבוקר (א') בסדרת פגישות אישיות עם כל אחד מראשי מפלגות הימין, בכך יחל המשא ומתן על הרכבת הממשלה באופן רשמי. ההמשך יהיה במצעד הממליצים אצל נשיא המדינה, תהליך שבניגוד למערכות הבחירות האחרונות יהיה הפעם טכני בלבד, בשל העובדה שלנתניהו יש 64 ממליצים, ובמקביל יתחילו הדיונים על התפקידים וחלוקת התיקים בקואליציה, אשר על שלושה מהם כבר מתחוללת מלחמה – תיק הדתות, תיק החינוך ותיק האוצר.
"יש מלחמה גדולה על תיק הדתות, השם ירחם", תועד אמש (מוצ"ש) יו"ר ש"ס, אריה דרעי, כשהוא לוחש לרב הראשי לישראל יצחק יוסף במהלך שיעורו השבועי בבית הכנסת היזדים בירושלים.
ואכן, גם במפלגת "הציונות הדתית" וגם בש"ס לא מוכנים לוותר על המשרד, שהפך בשנה האחרונה לדגל המאבק בממשלת בנט-לפיד וקידום רפורמות. על אף שהממשלה המסתמנת מייצגת הלכי רוח דומים, בנושאי דת ומדינה נותרו פערים, כמו מינוי רבנים ראשיים לישראל, רפורמה בחוק הגיור, שינוי רפורמת הכשרות והוועדה למינוי דיינים.
דרעי עם הרב הראשי לישראל, אתמול בשיעור:
בממשלות האחרונות שבהן ישבה, קיבלה ש"ס כמעט באופן אוטומטי את תיק הדתות, אך לא מדובר בגזירת גורל. בעבר כיהנו בראש המשרד שרים מהמפד"ל כמו זבולון המר, יוסף בורג, הרב יצחק לוי וגם נפתלי בנט (כאשר סגן השר אלי בן דהן כיהן כשר בפועל), לצד אישיים חילונים מהליכוד בממשלות שבהן המפלגות החרדיות לא ישבו בקואליציה.
אם נחזור לרב יוסף, הוא סימן את התיקים שעל ש"ס לשלוט בהם. "יש לכם הרבה עבודה", אמר באותו שיעור. "אני לא מדבר פוליטיקה. אסור לי. יש שופט שאחר כך יעשה לי בעיות התורה ניצחה. יש תיק הדתות, תיק הפנים, אולי תיק האוצר שרבי אריה ייקח אותם".
בין השאר סימן הרב יוסף את ביטול רפורמת הכשרות, חוק גיור, הרחבת הסמכות של בתי הדין הרבניים לדון בדיני ממונות, קירוב חילונים, הגדלת קצבאות לאברכים, מניעת תחבורה ציבורית בשבת ועוד.
ח״כ מתן כהנא (המחנה הממלכתי), השר הקודם לשירותי דת, התערב בעימות על התיק בין סמוטריץ' לדרעי ואמר כי "אם מפלגת הציונות הדתית (14) תוותר לש"ס (11) על תיק הדתות, זה יוכיח את מה שאמרתי לאורך כל הקמפיין – בכל הקשור לדת ומדינה סמוטריץ' יישר קו עם דרעי והעביר לו את הטיפול בנושאים אלה באופן מוחלט. הלוואי ואני טועה".
גם ביהדות התורה לא טמנו ידם בצלחת וגורמים במפלגה הודיעו כי ידרשו במשא ומתן לקחת חלק בענייני המשרד. עם זאת, אתמול הורה הרב אדלשטין כי ההחלטה האידיאולוגית בעניין אי לקיחת תפקידי שרים בממשלה עומדת בעינה. חברי הכנסת של התנועה יכהנו בתפקידים בכירים אחרים, יו"ר ועדות וסגני שרים.
***
על תיק האוצר המלחמה היא לא רק בין בכירי הגוש, אלא גם בין הח"כים המכהנים בליכוד. בש"ס, שזכתה ל-11 מנדטים, טוענים כי סמוטריץ' עומד בראש מפלגה של שבעה מנדטים, ולכן זכות בחירת התיק המשמעותי עומדת לרשותם, בעוד בציונות הדתית טוענים כי קיבלו 14 מנדטים, ומהלים מו"מ בתיאום עוצמה יהודית. כך או כך, את חברי הליכוד זה לא מעניין, ושלושה בכירים חושקים בתיק האוצר: ישראל כץ, ניר ברקת ואלי כהן, שמקורביו הבהירו כי "לא יחזור אחורה לתיק הכלכלה".
לאור זאת, פרסמו הבוקר ב"ציונות הדתית" ובעוצה יהודית לפיה שתי המפלגות סיכמו לקראת פתיחת המו"מ הקואליציוני על בלוק משותף וגיבוי מלא בעניין הכניסה לקואליציה. "המפלגות לא יכנסו לקואליציה אחת בלי השניה. יותר מחצי מיליון בוחרים בחרו בנו כדי להביא שינוי ואנו מחוייבים להם". זאת כדי להתנהל במו"מ כמפלגה בת 14 מנדטים, וכך חלוקת התיקים תהיה בהתאם.
ומה באשר לתיק החינוך? גורמים בליכוד טענו, לכאורה בשם נתניהו, כי התיק מיועד לסמוטריץ', אך הוא מכוון גבוה יותר, ומתלבט בין הביטחון לאוצר. ויותר מכך, ב"ציונות הדתית" מתכוונים לבחור את תיק החינוך כתיק השני, המיועד לאופיר סופר וגם יצחק וסרלאוף מעוצמה יהודית לוטש אליו עיניים. אך בליכוד לא צפויים לוותר בקלות, כאשר השרות מירי רגב וגילה גמליאל צפויות להילחם עליו.