הפלסטינים מבקשים לקדם את מסקנות ועדת החקירה כנגד אירועי "שומר החומות", והבאתן לדיון בבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג (ICJ), כנגד ישראל. (בנוסף לחקירה בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, ICC). בכך, דוחפת הרשות הפלסטינית, שעל שימורה עמלה ישראל, לעוד מהלך בינלאומי קשה נגדה.
ביום חמישי, לפני עשרה ימים, הציגה נאווי פילאי, יו"ר ועדת החקירה שהקימה מועצת זכויות האדם של האו"ם, את מסקנותיה בפני העצרת הכללית של האו"ם. ב"מקור ראשון" פרסמנו אז כי בהמשך לכך שחברי וועדת החקירה הגיעו למסקנה כי ישנו יסוד סביר להניח כי "הכיבוש הישראלי" אינו חוקי לפי המשפט הבינלאומי וכי ישראל מבצעת פשעי מלחמה, קראה פילאי לעצרת הכללית לבקש מבית הדין הבינלאומי לצדק, חוות דעת דחופה באשר להשלכות המשפטיות של מעשים אלה.
הבוקר פורסם (בהמשך לכך) ברשת ב', כי הפלסטינים מקדמים הצעת החלטה באו"ם לפנייה אל בית הדין הבין-לאומי לצדק. על פי הפרסום, הפלסטינים באמצעות ניקרגואה, יבקשו להכריז כי "הכיבוש הישראלי ביהודה ושומרון הוא כיבוש מתמשך" – סיפוח דה פקטו, ולכן מהווה הפרה של המשפט הבין-לאומי והחלטות קודמות של מועצת הביטחון. הדיון באו"ם צפוי כבר בשבוע הבא.
נציין כי על אף העילה הרשמית להקמת ועדת החקירה שבראשה עומדת פילאי – לבדיקת אירועי שומר החומות, הוועדה, שהוקמה לדרישת פקיסטן, קיבלה מנדט מורחב לבדיקת כל האירועים ב"שטחים הכבושים הפלסטינים, מזרח ירושלים וישראל", כולל "שורשי הסיבות לאפליה השיטתית ודיכוי על בסיס זהות לאומית, אתנית, גזעית ודתית".
בדו"ח שפרסמו כשבוע לפני הצגתו באו"ם, אכן הרחיבו שלושת חברי הועדה – שלכולם התבטאויות אנטי-ישראליות וחלקן אף אנטישמיות – בעברם, את יריעת הבדיקה. נטען בו כי "סקירת הוועדה התבססה על ראיונות עם מומחים ובעלי עניין", אם כי שורה של עמותות ציוניות וגופים פרו-ישראליים מתארים כי פנו לוועדה כמה פעמים, אולם איש לא יצר איתם קשר ולא התייחס לחומרים ששלחו.
הדו"ח בן 28 העמודים, מתמקד בקיום וקידום מפעל ההתיישבות ביו"ש ובוחן את הפגיעה בפלסטינים, במיוחד בנשים וילדים. על אף שמטרתו המקורית הייתה כאמור לבחון את אירועי הלחימה בשומר חומות, שמו של ארגון הטרור חמאס נפקד לגמרי מהדו"ח ואינו מוזכר כלל.
בדיון בו הוצג הדו"ח, אמר שגריר ישראל לאו"ם גלעד ארדן כי מיום הקמתה בשנת 2006 המועצה לזכויות אדם שמינתה את וועדת החקירה המדוברת, "גינתה את ישראל יותר פעמים ממספר הגינויים לסוריה, איראן, צפון קוריאה, מינאמר וונצואלה גם יחד. זו גם ועדת החקירה התשיעית שבוחנת את התנהלות ישראל, שליש מכל ועדות החקירה שהקימה המועצה. שני שליש מהמדינות המרכיבות את המועצה הן מדינות מפרות זכויות אדם שמדכאות את אזרחיהן. למה שיחליטו לחקור את הפשעים שלהן אם הן יכולות לחקור דמוקרטיה ליברלית כמו ישראל?"
ממשרד החוץ נמסר היום בתגובה, כי "ישראל דוחה את הצעת ההחלטה הפלסטינית. היצירתיות הבלתי נלאית של ההנהגה הפלסטינית לנקוט במהלכים, שלא יניבו ולו שמץ של דבר טוב לעם הפלסטיני ורק יזינו את הסכסוך, היא מעוררת השתאות וחרדה כאחד. הצעת ההחלטה היא חלק מקמפיין מתוזמר, אנטי ישראלי, נגוע באנטישמיות המנסה לקעקע את הלגיטימיות של מדינת ישראל וזכותה להגנה עצמית. תמיכה במהלך הפלסטיני היא פרס לארגוני הטרור והקמפיין האנטי ישראלי. ישראל תילחם בהצעת ההחלטה ואנו קוראים לכל אחת מהמדינות חברות האו"ם לדחות את ההצעה על הסף".