הממשלה החדשה תעביר את "חוק הגליל"? בצפון מציבים דרישה אחת לממשלה הנכנסת: חוקקו חוק לפיתוח הגליל שיחייב את המדינה, אחת ולתמיד, ולאחר שנים של הזנחה, לשים את נושא הגליל בראש סדר העדיפויות.
בחודשיים האחרונים פעלו ראשי הערים מפורום "מועצת הגליל" וארגון הגג "לב בגליל" מול פוליטיקאים מכל קצוות הקשת הפוליטית, ורקמו קשרים סביב החוק שהם מבקשים לקדם עם כינונה של הממשלה. בסוף השבוע פתחו יוזמי החוק קמפיין עצומה אינטרנטי, שבו מוזמנים תושבי הגליל ותומכי האזור לחתום את שמם, ולהצטרף לדרישה מהממשלה לפתוח במעשה ו"לא עוד החלטות ממשלה מסורבלות שאינן מיושמות".
"במקום למצוא עצמנו מנסים לרדוף בכל פעם מחדש אחרי ממשלה, אם היא קיימת או לא, בניסיון להעביר החלטת ממשלה, ובגלל הניסיון הקודם שלנו עם החלטות ממשלה, החלטנו שהמסגרת היחידה שבאמת תחייב את הממשלה לפעול בצורה שיטתית ועקבית רבת שנים, אם היא תהיה מעוגנת בחוק רגיל", מסביר אופיר שיק, יו"ר ארגון "לב בגליל" וסגן ראש המועצה האזורית גליל תחתון. לדבריו, "כמו שהממשלה חייבת בחוק התקציב, יהיה חוק שיגדיר עד 2030 השקעה ממשלתית מעוגנת ומחוייבת בסך שלא יפחת מ-2 מיליארד ש"ח, וככה נבטיח את ההתייחסות הראויה הממשלתית עד 2030 קדימה. בכל פעם עובדים על תוכנית מאוד קשה ומעלים לממשלה, ואנחנו כבר יודעים ש-80 אחוז מהחלטות הממשלה לא מיושמות. מסגרת של החוק תאפשר יציבות של המצב".
הנתונים עליהם מתבססת הצעת החוק, אשר יוזמיה בגליל מקווים שתהפוך להצעת חוק ממשלתית, לא מפתיעים אף אחד ומדאיגים מאוד. נתוני התמותה ואיכות הבריאות בגליל באים לידי ביטוי בתוחלת החיים של תושב הגליל – 4 שנים פחות מהממוצע הארצי. השכר הממוצע בגליל נמוך בכ-26 אחוזים לעומת מרכז הארץ וחסרים כ-25 אלף מקומות תעסוקה בשכר גבוה. למשטרת ישראל בצפון חסרים כ-1,100 תקנים לשוטרים והיא מתקשה לעמוד בפשיעה הרחבה ועוד. "חוק הגליל מעמיד תקציב ליעדים ופיתוח כלכלי וחברתי של הגליל" מסביר שיק. "למשך שמונה שנים, בכל שנה התקציב שיוקצה במסגרת החוק יחולק 40 אחוז להיבטי פיתוח כלכלי, 20 אחוז בריאות, 20 אחוז בטחון פנים ו-20 אחוז התיישבות. החוק הזה מגדיר את הכספים כתוספתיים, ולא פרויקטים שכבר מופיעים בתוכניות החומש של משרדי הממשלה".
שיק אומר כי "הציפייה היא שהממשלה תעביר את החוק כהצעת חוק ממשלתית. בחודשיים האחרונים עשינו עשרות מפגשים כדי להסביר את המהלך הזה ואנחנו מקווים מאוד שתהיה תמיכה רחבה, גם בהנהגה הארצית וגם המקומית. רק המתכונת הזאת תבטיח לנו תשומת לב לאורך שנים, כדי להתמודד עם הפערים הבלתי נתפסים שיש בגליל והתמורות שחלות פה בהיבט הדמוגרפי, ביטחון הפנים ועוד".