בעוד כשבועיים יציין יו"ר הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס יום הולדת 87, ונראה שהוא מיישם את הקלישאה המזרח תיכונית על מנהיגים במדינות ערב הנוטים להאריך ימים. בהתחשב בעובדה שאביו רדא עבאס חי כמעט עד גיל 100, מחמוד עבאס רואה את עצמו צעיר לימים. אבל תחושות לחוד ומציאות לחוד. זה תקופה ארוכה שנוכחותו של אבו־מאזן לא ממש מורגשת במישור המנהיגותי. גורמים ברמאללה מבהירים בעילום שם כי היושב ראש המזדקן נכנס לפרק האחרון של חייו, ולמעשה הוא נוכח־נפקד וחסר לגיטימציה בציבור. והפוליטיקאים? הם כבר מריחים את קרבות הירושה.
אבו־מאזן נמנע עד כה מלהכריז על יורש רשמי, אולי מתוך הבנה שהכרזה כזאת תשכנע את היריבים לשלוף את הסכינים מוקדם יותר, כלומר עוד בחייו.
גורמים פלסטיניים יודעים לספר כי בעלי תפקידים החוששים מפגיעה במעמדם בעקבות סיום כהונתו של אבו־מאזן ביום מן הימים, ממהרים להעביר כספים לחשבונות אישיים ולדאוג לעצמם ליום סגריר. אותם בכירים מבינים שקרבתם ליושב ראש הפכה מיתרון לחיסרון ואין להם עתיד פוליטי במעגל מקבלי ההחלטות, ולכן הם ממהרים להבטיח את עתידם הפיננסי ולהפקיד כספים בחשבונות באירופה ובארה"ב.
לעומתם, בכירים הרואים עצמם מועמדים ראויים לתפקיד מכינים את הקרקע לעימותים אלימים. מיליציות חמושות מסתובבות במחנות הפליטים בג'נין, ברמאללה, בשכם ובחברון ובכפרים הסובבים את הערים הגדולות. חלקן ממומנות בידי גורמים מסוימים, מתוך הבנה שמאבק הירושה צפוי להיות אלים.
אם יש צורך לקדימון ליום שאחרי אבו־מאזן, אפשר למצוא אותו בפעילות המיליציה גוב האריות בשכם, שהתעמתה בין היתר גם עם מנגנוני הביטחון הפלסטיניים. החמושים, שאינם סרים למרותה של הרשות הפלסטינית אלא למרותו המנהיג שמשלם להם יותר מאחרים, מבטאים את תחילת הכאוס בשטח, ועל פי גורמים ביטחוניים הוא צפוי להתעצם. שמותיהם של מוחמד דחלאן ותאופיק טיראווי מוזכרים כמי שמתחזקים כוחות הנאמנים להם ומוכנים ליום פקודה.
"היחלשות משטר אבו־מאזן מובילה לחוסר משילות ולוואקום שלטוני, ואליו נכנסות המיליציות החמושות", אומר גורם ביטחוני. "צריך להביא בחשבון שישראל תהיה חייבת להיות מעורבת כדי למנוע תהליכים שליליים מבחינתה. הנפילה של הרשות הפלסטינית היא חיזיון קשה מבחינת ישראל, כי גורמים חיצוניים כמו חמאס ממתינים להשתלט על מה שקורה. מערכת הביטחון מודעת לתמונת המצב ותפעל בנדון, ואי אפשר לומר שלא נתערב. זה יקרה בשטחנו, ולכן אי אפשר להשאיר את היום שאחרי בלי דיון מעמיק, שאני יודע שמתנהל כבר שנים בדרגים הגבוהים ביותר".
בין המועמדים ששמם מוזכר לאפשרות לרשת את אבו־מאזן נמצאים חמישה בכירים בפת"ח:
מוחמד דחלאן
בן 61, לשעבר ראש פת"ח בעזה. ב־2010 חשד בו אבו־מאזן כי הוא מוביל ניסיון הפיכה נגדו, ודחלאן נאלץ לברוח לאיחוד האמירויות. בדיווחים שונים נטען כי דחלאן ומקורביו שלחו לנציגי הממשל בארה"ב מכתב ובו טענו שאבו־מאזן אינו מתאים לתפקידו.

ג'יבריל רג'וב
בן 69, לשעבר ראש הביטחון המסכל ברשות הפלסטינית, וכיום יו"ר התאחדות הכדורגל הפלסטינית. ניהל בזמנו את המגעים לפיוס בין פת"ח לחמאס.

מרואן ברגותי
בן 63, לשעבר מפקד בגדודי חללי אל־אקצה, נושא חמישה מאסרי עולם בכלא הישראלי בשל מעשי רצח של יהודים. מתאו בכלא הוא מנסה למשוך בחוטים ולחזור להנהגת ארגון פת"ח. תומך בו אחיינו של יאסר ערפאת נאסר אל־קדאווה, שפועל עם גורמים פלסטיניים נוספים להריץ את ברגותי לנשיאות, עד כה בלי הצלחה כבירה.

חוסיין א־שייח'
בן 61, מקורב ביותר לאבו־מאזן. משמש מספר 2 בהנהגה הפלסטינית, מזכ"ל הוועד הפועל של אש"ף וממונה על העניינים האזרחיים ברשות. בתקופה האחרונה קיבל מהראיס סמכויות רבות, ויש הרואים בכך רמז להעדפתו על פני היורשים האפשריים האחרים. במסגרת תפקידו אמון על הקשרים עם ישראל, עובדה שנזקפת לחובתו בקרב מתנגדיו, המייחסים לו גם שחיתות אישית ומוסרית.
מאג'ד פרג'
בן 60, מפקד המודיעין הפלסטיני. הצטרף למנגנוני הביטחון הפלסטיניים מיד לאחר הסכמי אוסלו ב־1993, והתקדם בסולם הדרגות. ב־2006 מונה לראש מנגנון המודיעין הצבאי והיה שותף לשיחות עם חמאס, שהשתלט על רצועת עזה. פרג' הוא ציר מרכזי בשיחות עם ישראל וארה"ב ונחשב לאיש סודו של אבו־מאזן.
