מחר (ד'), יום השנה לפוגרום "ליל הבדולח" שביצעו הנאצים ביהודי גרמניה, אמור היה להתקיים במכון גתה שבתל-אביב ערב בנושא "השואה, הנכבה ותרבות הזיכרון", ביוזמת קרן רוזה לוקסמבורג של מפלגת השמאל הגרמנית די לינקה.
מכון גתה, מכון התרבות הרשמי של גרמניה הפועל בשמה ברחבי העולם, דחה את האירוע השנוי במחלוקת ליום ראשון, וכתב באתר האינטרנט שלו כי הוא מצטער על כך שבחירת התאריך "הובילה לעצבנות".
באתר המכון מפורט לגבי האירוע שהם נותנים לו את הכותרת "להבין את כאבו של האחר", כי "כמעט 75 שנה לאחר הקמת מדינת ישראל, הזיכרון נותר שטח שנוי במחלוקת מבחינה פוליטית. היהודים מתמקדים בשואה, ואילו הפלסטינים מתמקדים בשנה הגורלית 1948, שבה מאות אלפים מהם היו קורבנות של בריחה וגירוש בידי לוחמים יהודים, שנה המכונה בערבית ה"נכבה" (אסון)".
בערב העיון, אמור להתקיים דיון בספר 'להבין את כאבו של האחר' של העיתונאית שרלוטה וידמן, בו היא "מציעה זיכרון אמפתי חדש שמקדם צדק וסולידריות בין הצדדים השונים על פני תחרות בין קורבנות. בכל הנוגע לפרקטיקות הזיכרון בגרמניה היא משוכנעת שיש לפתח מודעות לפשעים הקולוניאליים של התקופה האימפריאלית, וכי אין בכך כדי להטיל ספק בייחודיותה של השואה".
משרד החוץ מתח היום ביקורת חריפה על האירוע, שהתכנון לקיימו מחר התפרסם לראשונה בעיתון "ישראל היום", והביע "זעזוע ושאט נפש". זאת "לנוכח זילות השואה הבוטה, והכוונה הצינית והמניפולטיבית ליצור זיקה שכל מטרתה הכפשת ישראל. משרד החוץ קורא לכל הגורמים המעורבים לבטל את האירוע המקומם".
ממשרד החוץ נמסר לאחר הדחייה, כי האירוע הוא "בושה וחרפה" ומן הראוי שלא יתקיים בשום תאריך בלוח השנה ולא רק ביום השנה לליל הבדולח.
שגריר ישראל בגרמניה, רון פרושאור, צייץ גם הוא אתמול בטוויטר בחריפות כנגד האירוע, וכתב כי ביום הזיכרון לפוגרומים, במכון גתה ובקרן רוזה לוקסמבורג בחרו להמעיט בזיכרון השואה, ומכל המקומות – לעשות זאת בישראל. "זה לא מקובל ולא מכבד!", צייץ השגריר בגרמנית.