קרוב ל-100 מליון שקלים העבירה מדינת ישראל לרשות הפלסטינית לטובת פסולת משטחי הרשות הפלסטינית ולהקמת תחנות מעבר פסולת – אך ברשות סרבו לקבל את הכספים ולפנות את המפגעים המזהמים.
הנהלת קרן הניקיון יו"ש במשרד לאיכות הסביבה וגורמים ביטחוניים וממשלתיים נוספים העבירו יחד בשנה האחרונה למעלה מ-90 מליון ש"ח לצורך הפעילות המדוברת, לאחר שבאזור דרום מערב רמאללה, אפרים, טול-כרם וקלקיליה, מתקיימות שפיכות פסולות פיראטיות ושרפתן.
בשל היעדר תשתיות פסולת מוסדרות בקרבת הכפרים הפלסטיניים, והיעדר תקציבים לשינוע הפסולת בשל מצב סוציו-אקונומי נמוך של האוכלוסייה הפלסטינית ואחרי שנוצר מצב בו השריפות מתקיימות ברמה היומיומית ובהיקפים נרחבים וגורמות לזיהומים סביבתיים ובריאותיים רבים חוצי גבולות, שמהם סובלות שתי האוכלוסיות, הישראלית והפלסטינית.
הרשות הפלסטינית התבקשה לבצע לבצע מכרז לקבלן שינוע בשיתוף המנהל האזרחי, שיעביר את התקציב לרשויות המקומיות הפלסטיניות תוך מעקב הדוק אחר ביצוע הפרויקט. אבל למעשה הרשות לא לקחה את התקציב המיועד והמצב נותר על כנו. שלום מעוז, חברת מועצת העיר ראש העין ומחזיק תיק שפ"ע בעירייה סיפר ל'מקור ראשון' כי המפגע פוגע באיכות חייהם של הפלסטינים איך גם של הישראליים.
לדבריו, בכפרים הפלסטיניים הסמוכים לערי השרון וגוש דן "השריפות כוללות דלקים, שמנים, גומי, פסולת חקלאים, ניילון, חומרי הדברה ומוצרי חשמל. זה פולט רעלים מסוכנים שעלולים לגרום לקשיי נשימה ואף מסרטנים. בזמני שריפה רצינית חצי מתושבי ראש העיר לא יכולים לצאת מהבית ונשארים עם חלונות סגורים כמה שעות", הוא סיפר כי "ברוב השריפות מבעירים פסולת מישראל, מגיעות משאיות משטח ישראל, עוברות את המחסומים ובשטחי הרשות הפלסטינית מבעירים אותן. ההערכות שיש אצלינו מדברות על 15,000 משאיות בשנה שמצליחות לעבור את המעברים והפסולת מובערת כאן קרוב אלינו".
במהלך הימים האחרונים מדווחים שוב ושוב תושבים מאיזור ראש העין, כפר סבא, אורנית, הוד השרון וכוכב יאיר על ריח חריף וחזק שעולה מכיווון הכפרים הערביים דיר בלוט, ראאפט זאוואיה ועוד.
אני מדווח מהעיר המופקרת ראש העין. השריפות מסביב מכפר קאסם, דיר בלוט, ראאפט, זאוואיה..
סובלים מהשריפות בכל האיזור: ראש העין, אורנית, כוכב יאיר, שכונות מזרחיות של כפר סבא והוד השרון וכו'. בעיקרון לאורך הארץ.— no_air (@no_air972) November 12, 2022
לאחרונה דווח במקור ראשון כי המשרד הפלסטיני לענייני איכות הסביבה מקיים סיורים לנציגים בעולם בין המזבלות והמשרפות המזהמות בשטחים, אך המדריכים בסיור מאשימים את ישראל ואומרים כי הברחת פסולת ישראלית לשטחה של מדינת פלסטין ועל המציאות של פינוי הפסולת לאזור הזה כחלק ממדיניות הכיבוש הישראלי במטרה לפגוע בבריאותם של הפלסטינים". כעת מתברר כי גם כאשר ישראל מציעה את עזרתה – אין מענה בצד הפלסטיני.
במשרד לאיכות הסביבה נאמר כי האחריות לביצוע המיזם, באמצעות התקציב שהועבר, הוא המנהל האזרחי במשרד הביטחון. במנהל האזרחי אמרו בתגובה כי "המקרה המתואר בידיעה מוכר לגורמים הרלוונטיים במנהל האזרחי ונמצא בטיפול".
הפורום לישראל ירוקה מסר בעקבות החלטת רש"פ שלא לקבל תקציב מישראל ולהמשיך ולזהם פסולת כי: "מצער לראות איך הרשות הפלסטינית ממשיכה לפגוע באיכות חיי תושביה וכן באיכות חייהם של תושבי ישראל. התרפסות מדינת ישראל מול רש"פ במקום לטפל ישירות בזיהום מעוררת תהיה רבה. תופעת שריפות הפסולת היא אחד מהגורמים המזהמים ביותר שיש. אנו קוראים לשר לאיכות הסביבה הבא לאמץ את תוכנית הפורום לישראל ירוקה ולהפסיק את החרפה הזו. איכות חיים היא לא מילה גסה".