על רקע הבטחת הבחירות של הליכוד, ש"ס ויהדות התורה לבטל את המס על משקאות עתירי סוכר, בכירי הרופאים לבריאות הציבור פנו בסוף השבוע שעבר לראש הממשלה המיועד בניסיון להניא אותו מהכוונה לבטל את המיסוי. במפלגות החרדיות רואים במס הסוכר גזרה שהטיל שר האוצר היוצא אביגדור ליברמן על הציבור החרדי, ונאבקים על ביטולו כסמל לניצחונם בבחירות. הכנסות המדינה מהמס צפויות להגיע לכמיליארד שקלים, ובניגוד להמלצת גורמי הבריאות שהשפיעו על חקיקת המיסוי, הן לא יועברו לקידום בריאות ותזונה נכונה.
חברי הפורום הישראלי לתזונה בת־קיימא, המאגד מומחים לבריאות הציבור, רווחה וסביבה, האשימו במכתב ששיגרו לנתניהו את חברות המשקאות הקלים, המפעילות לטענתם לובי בחברה החרדית שמנסה להביא לביטול המס. "אסור ששיקולים פוליטיים ומסחריים יבטלו לחלוטין את שיקולי הבריאות על חשבון חיי אדם", התריעו.
"התפיסה שהמיסוי הוא נגד חרדים מוטעית עובדתית", אומר פרופ' חגי לוין, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור. "מי שהוביל את המהלך לצמצום הצריכה של המשקאות המתוקים הוא השר יעקב ליצמן, כשהיה שר הבריאות ומינה את הוועדה שהמליצה להטיל מיסוי כבר לפני שש שנים, בהתאם להמלצות ארגון הבריאות העולמי". מיסים דומים נהוגים גם בבריטניה, בחלק ממדינות ארה"ב, בצרפת ובקנדה.
צריכת סוכר עודפת עקב תזונה לקויה בכלל ומשקאות מתוקים בפרט היא גורם עיקרי למגפת ההשמנה ולתחלואה הנלווית לה, שהנטל הכלכלי שלה בישראל מוערך ב־20 מיליארד שקלים בשנה. במפלגות החרדיות הסבירו השבוע כי המס העלה מאוד את יוקר המחיה, אך כלכלנים מעריכים כי גם אם המס יבוטל, הוא לא יביא בהכרח להוזלה ניכרת של המשקאות בשוק הריכוזי מאוד. לפי חברת יפעת בקרת פרסום, בעשרת החודשים האחרונים השקיעו חברות המשקאות מיליוני שקלים בפרסום שתייה מתוקה וממותקת, בעיקר בכלי התקשורת של החברה החרדית.