מעבר לחלוקת התיקים בקואליציה המסתמנת, ימניותה של ממשלת נתניהו הבאה תעמוד למבחן המעשים. אחרי שגורמים בהתיישבות לקחו הימור ופעלו בגלוי נגד הממשלה היוצאת והצטרפו למאבק הליכוד והחרדים נגדה – הפעם הם ירצו תוצאות. בשורת נושאים בהם נדרשת הכרעה, ירצו ביהודה ושומרון להיווכח שהשותפות עם הליכוד לא הייתה רק לשם הפלת ממשלה עם מפלגות השמאל, אלא גם ובעיקר כדי לממש מדיניות ימנית. שלושה נושאים בוערים ממתינים כיום להכרעה.
1. אביתר
ערב הקמת ממשלת בנט-לפיד עלו עשרות משפחות ומאות בני נוער לגבעה בשומרון, בתגובה על רצח בחור הישיבה יהודה גואטה. העולים לגבעה החלו לבנות, בהתחלה אוהלים זמניים ובהמשך גם יסודות למבני קבע. בממשלה ניסו לפתור את המשבר מבלי לתת ניצחון למי מהצדדים שהרכיב אותה – ימין ושמאל – ובמתווה מסוכם הוחלט על יציאה של התושבים מההר ושיבתם לאחר בדיקת סקר קרקעות אם ימצא שניתן להתיישב במקום. הסקר בוצע בהצלחה, היועמ"ש מנדלבליט נתן אף הוא אישור לעלייה לקרקע ולהקמת האישור אביתר, אבל שנה וחצי מאז שעזבו המשפחות את היישוב, טרם ניתנה להם אפשרות לחזור אליו.
ערב הבחירות, פגש יו"ר הליכוד וראש הממשלה המיועד נתניהו את אנשי אביתר והבטיח להם שהוא יקיים את ההבטחה שגנץ הפר.
להטמיע קישור – https://twitter.com/shilofreid/status/1585715449823535106?t=lXrZ-GvoTwpFlJBk9CazBg&s=19
2. חומש
מדובר בסוגיה בוערת לא פחות. נוכחות הישיבה ביישוב שפונה בצפון השומרון בשנת 2005 במסגרת תוכנית ההתנתקות, התקיימה תמיד הרחק מעיני הציבור. מעת לעת בוצעו פינויים של אוהלים ויתר מבנים זמניים שהקימו תלמידי הישיבה, אך פעילותה נמשכה תמיד. תשומת הלב הציבורית נמשכה למקום לאחר הפיגוע בדצמבר 2021 בו נרצח יהודה דימנטמן, תלמיד ישיבת חומש בעת שיצא מהישיבה לכיוון ביתו בשבי שומרון. מאז ארגוני השמאל הגישו עתירה ודרשו מבג"ץ להורות על פינוי הישיבה. הממשלה הודיעה בתגובה כי אכן דין הישוב להתפנות אך זה ייעשה בהתאם לשיקולי שר הביטחון.
לפי פסיקת בג"ץ, הממשלה צריכה להשיב באופן חד משמעי מה בכוונתה לעשות בנידון עד לאמצע החודש הבא.
בחומש פרסמו בימים האחרונים סרטון המסכם את כל התחייבויות ראשי המפלגות וחברי הכנסת לחומש. תחת הכותרת "חוזרים לשלטון עם חומש", מובאים דברי ראשי המפלגות והח"כים אשר הבטיחו שחומש לא תפונה ותמכו בהחזרת ההתיישבות לצפון השומרון.
בסרטון מוצגים יו"ר ש"ס אריה דרעי, יו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ, יו"ר עוצמה יהודית איתמר בן גביר, יו"ר יהדות התורה יצחק גולדקנופף ויו"ר מפלגת נעם אבי מעוז תומכים בחומש וחותמים על אמנת חומש. זאת בנוסף לשורת ח"כים בכירים מכלל המפלגות אשר תמכו בחומש ובביטול חוק ההתנתקות בניהם ח"כ יולי אדלשטיין, ח"כ מאיר פורוש, ח"כ ניר ברקת, ח"כ יואב גלנט, ח"כ אורית סטרוק, ח"כ משה ארבל, ח"כ שמחה רוטמן, ח"כ משה אבוטבול ונוספים.
לאחרונה אמר נתניהו לאנשי ישיבת חומש, "אנחנו נדאג לכם". בסרטון מובאים גם דבריו של ראש מועצת שומרון יוסי דגן שמבהיר מהן המטרות ומסביר: "להציב את ביטול חוק ההתנתקות בצפון השומרון ואת החזרת הישובים בצפון השומרון בקווי היסוד של הממשלה". בסיום הסרטון כותבים בישיבת חומש: "מקיימים את ההבטחה, מחוקקים את החוק, חוזרים לחומש על מלא. חייבים להכריע".
3. ההתיישבות הצעירה
היישובים שבגלל חוסרים ברישומם אינם מוכרים כנקודות ישוב עצמאיות אלא כשכונות בישובים הסמוכים להם, אינם יכולים להזרים חשמל ומים באופן סדיר, וגם לא לקבל שירותי תשתיות, תחבורה ציבורית ועוד.
תושבי ההתיישבות הצעירה קיוו שכהונת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ תהיה מה שיאפשר את הסדרת הישובים, אך התאכזבו. אז, האשימו בליכוד את בני גנץ וממשלת החליפין שלא אפשרו את המהלך. נפתלי בנט הצהיר ערב הבחירות הקודמות שכבר בשבוע הראשון כראש ממשלה יסדיר את הישובים, אך כמובן שההבטחה לא מומשה בממשלה שמורכבת מקשת מפלגות מימינה ועד מרצ ורע"מ. בימים שלפני הבחירות האחרונות הגיע נתניהו ליישובים המצפים להסדרה וחתם על מסמך התחייבות לדאוג לכך.
התושבים שבעי ההבטחות והאכזבות מקווים שהפעם יוכלו גם להביא למימושן עם ממשלה שמורכבת כולה ממפלגות הגוש הלאומי.
גורמים בתנועת נחלה, כמו גם חלק מראשי המועצות ביו"ש, העדיפו שלא לצאת באופן גלוי נגד הממשלה הקודמת ולתת לה הזדמנות. לאחר שחשו כי אינם מקבלים מענה לצרכיהם – ישיבות מועצת תכנון הבניה ששם מאושרות תוכניות הבינוי ביו"ש לא התכנסו זמן ממושך וחומש סבלה מפינויים חוזרים ונשנים של ציוד השייך לישיבה – הצטרפו ראשי ההתיישבות למחאות פעילי הליכוד והובילו אותן יחד.
כעת יקוו לראות כי הדברים משתנים בשטח, ששותפות הגורל מהאופוזיציה ומהכיכרות תהפוך לעשייה משותפת לצרכי ההתיישבות ביהודה ושומרון.