"טעות קשה", כינה אמש שר הביטחון בני גנץ בטוויטר את ההחלטה של משרד המשפטים האמריקני לחקור את מותה של העיתונאית האמריקנית-פלסטינית שירין אבו עאקלה. גנץ הוסיף כי צה"ל ביצע חקירה עצמאית ומקצועית, שהוצגה לאמריקנים ששותפו בפרטים. "הבהרתי לנציגי האמריקנים שאנו עומדים מאחורי חיילי צה"ל, שלא נשתף פעולה עם אף חקירה חיצונית, ולא נאפשר התערבות בענייניה הפנימיים של ישראל".
הידיעה כי הבולשת הפדרלית האמריקנית, FBI, מתכוונת לחקור את נסיבות מותה של אבו-עאקלה, פורסמה אתמול לראשונה בערוץ 14. ההודעה הגיעה באופן לא רשמי ממשרד המשפטים האמריקני אל זה הישראלי, ולא ממחלקת המדינה או הבית הלבן. נכון לאתמול, ניסו עדיין בישראל לתהות על קנקנה של היוזמה יוצאת הדופן של משרד המשפטים האמריקני, שמהווה שינוי ממדיניות הבית הלבן.
בתחילת ספטמבר, פורסמו מסקנות התחקיר הצה"לי, מהם עלה כי לא ניתן לקבוע באופן חד משמעי על ידי מי נורתה שירין אבו-עאקלה, אולם סבירות גבוהה יותר היא כי נפגעה בשוגג מירי צה״ל, שבוצע לעבר מי שזוהו כחמושים פלסטינים. "זאת תוך כדי קרב במהלכו נורה לעבר חיילי צה"ל ירי מסיבי, חסר הבחנה ומסכן חיים. לצד זאת, יודגש ויובהר כי לאורך כל האירוע, אש חיילי צה"ל כוונה ונועדה לפגוע במחבלים שירו על כוחותינו. אפשרות נוספת שנותרה בעינה היא כי שירין אבו-עאקלה נפגעה מירי של חמושים פלסטינים", קבע התחקיר.
לאחר התחקיר של צה"ל, אמר דובר מחלקת המדינה, נד פרייס, כי הם מדגישים את "חשיבות קבלת האחריות במקרה, לצד גיבוש מדיניות ונהלים שימנעו התרחשות מקרים דומים בעתיד", וכי משרד ההגנה של ארה"ב ימשיך לחלוק את שיטות העבודה שלו עם בעלות הברית של ארה"ב, במטרה לצמצם פגיעה באזרחים.
התחקיר של צה"ל הזכיר כי במסגרת מבצע "שובר גלים", ב- 11 במאי 2022 יצאו כוחות צה״ל לפעילות מעצרים בנפת ג׳נין לסיכול ולמניעת טרור. בשבועות שקדמו למבצע נרצחו 19 ישראלים בפיגועי טרור, מתוכם 11 על ידי מחבלים שיצאו מאזור ג'נין. הפעילות התקיימה במרחב אורבני צפוף ביותר, ובמהלכה נורה ירי נרחב וחסר הבחנה על ידי חמושים פלסטינים לעבר לוחמי צה״ל, כולל בזמן ובמרחב בהם נהרגה העיתונאית, לצד השלכת מטענים אשר פגעו בכלי הרכב הצבאיים ובסמוך ללוחמים. לקראת סיום הפעילות נפגעה העיתונאית שירין אבו-עאקלה.