מערכת הבחירות של 2022 תיזכר במגזר הדתי־לאומי כהצלחה גדולה, חסרת תקדים אפילו. החיבור בין עוצמה יהודית של איתמר בן־גביר לציונות הדתית של בצלאל סמוטריץ' הניב 14 מנדטים, הרבה יותר ממה שצפו הסקרים לפני חודשים אחדים אך הדרך לאיחוד לא הייתה מובנת מאליה: מנהיגי שתי המפלגות שקעו בעימות ויצאו בהצהרות לוחמניות, עד שלבסוף בנימין נתניהו זימן אותם לפגישה על שפת הבריכה בקיסריה, והחתים אותם בנפרד על הסכם לריצה משותפת.
אבי לרנר, מבעלי קבוצת הפרסום "גל אורן לרנר", הוא היועץ האסטרטגי של סמוטריץ' ומפלגת הציונות הדתית ובארבע מערכות הבחירות הקודמות הוא ליווה את דרעי, ולפני כן את בנימין נתניהו. לרנר מספר כי יו"ר הליכוד לא עירב במהלך הזה אפילו אותו, למרות ההיכרות המוקדמת ביניהם: "נתניהו ניהל את המשא ומתן באופן אישי מול בצלאל ומול בן־גביר".
תמכת באיחוד?
"אני המלצתי לבצלאל לעשות את זה. אם הם היו רצים בנפרד, רוב האנרגיות היו מופנות פנימה, לקרב שוחות. זה היה פוגע בשתי הרשימות ולא היה מאפשר לפנות החוצה ולהביא קהלים חדשים. בדקנו את זה לאורך כל הקמפיין, והיה רוב גורף – למעלה משמונים אחוז – שתמך בריצה המשותפת. לא היה שום היגיון לפעול בצורה אחרת".
טקטיקת המשא והמתן הקואליציוני של הציונות הדתית ועוצמה יהודית, מספר לרנר, התגבשה בפגישה שהתקיימה ימים אחדים לפני הבחירות. השתתפו בה מנהיגי שתי המפלגות והיועצים האסטרטגיים שלהם – לרנר מהצד של סמוטריץ', נבו כהן מהצד של בן־גביר. "ההחלטה לנהל את המגעים כבלוק חיזקה את שניהם", אומר לרנר. "ככל שיצליחו להתמיד בשיתוף הפעולה, הם יגיעו להישגים בממשלה ובכנסת. אם יבחרו לריב, הציבור הוא זה שיפסיד".
אחת החידות הגדולות שליוו את מערכת הבחירות האחרונה הייתה לאן ילכו הקולות הסרוגים־ליברלים, אלה שניתנו בבחירות 21' לימינה של נפתלי בנט. ההתבטאויות המעטות של סמוטריץ' בסוגיות כמו כשרות, ארגון צהר ומינוי רב ראשי, נשאו מסרים שינעמו לאוזני הזרם הליברלי יותר. "הבלטנו את העשייה של סמוטריץ', שזכתה לשבחים מכל הכיוונים, ושמנו את הפוקוס על הנושא הימני ועל האמינות, גם ביחס למפלגות האחרות. המסר המרכזי שלנו בקמפיין היה 'מה שאתה בוחר זה מה שאתה מקבל', והרגשנו שזה פגע בול באותו קהל שהצביע לבנט והתאכזב מההחלטה שלו להקים ממשלה עם לפיד. המצביעים האלה ידעו שאפשר לסמוך על סמוטריץ' שאם הוא מבטיח מדיניות ימין, הוא יקיים".
ואולי פשוט הרווחתם מכך שלא היה להם למי להצביע. לאיילת שקד לא היה סיכוי לעבור את אחוז החסימה, וגנץ נתפס כשמאלני מדי.
"זה לא קרה מאליו. גנץ בתחילת הדרך היה אופציה בעיני חלק לא קטן מהציבור הדתי הליברלי, ובעבודה קשה מיצבנו את המפלגה שלו כשמאל, וכך היא הפכה לא רלוונטית עבור המצביעים הללו. לגבי שקד, שמנו דגש על החשיבות של הצבעה רק למפלגה שתעבור את אחוז החסימה. לא ניהלנו מולה שום קמפיין נגטיבי, ובצלאל לא התבטא נגדה באופן אישי. זו הייתה החלטה אסטרטגית, כדי לא ליצור אנטגוניזם בקרב התומכים שלה. פנינו אליהם בצורה שכלתנית, אמרנו שאין לה סיכוי, כפי שאכן הוכח".
אני מחזירה את לרנר לכותרות הלא צפויות שחולל הבוס שלו, תשעה ימים לפני הבחירות. בהקלטה שפורסמה בכאן 11 נשמע סמוטריץ' מכנה את נתניהו "שקרן בן שקרן", ומכריז כי ראש הממשלה לשעבר תכנן ללכת לקואליציה עם רע"מ. היו שטענו שההקלטות האלה נועדו לפגוע בעיקר בסמוטריץ', ולהגדיל את הליכוד על חשבונו.
אתה מכיר בוודאי את הביטוי "קפץ לו הסמוטריץ'", שמתאר את ההתבטאויות הבלתי זהירות שהוא משמיע. איך מתמודדים עם זה בקמפיין?
"זה חלק מסוד קסמו של בצלאל, וגם מהצלחתו המטאורית בזירה הפוליטית. כמנהל קמפיין שדוגל במשמעת ובהיצמדות למסרים זה אכן מייצר לי אתגר, אבל אני חושב שצלחנו את זה בכבוד".
לקריאת הראיון המלא לחץ כאן
