משחקי גביע העולם ה־22 יצאו לדרך בקטאר ביום ראשון הקרוב בשעה 18:00 בערב שעון ישראל, ו־32 נבחרות יתחרו בהם במשך כחודש על התואר היוקרתי ביותר בעולם הכדורגל.
זהו אחד מטורנירי הספורט השנויים ביותר במחלוקת אי פעם, בגלל שמאז בחירתה של קטאר כמארחת ב־2010 הוכח כי ההחלטה התקבלה בעקבות תשלומי שוחד של מיליוני דולרים לחברי הוועדה הבוחרת של פיפ"א, בנוסף לעסקאות ענק מול מדינות שונות כגון צרפת ותאילנד. בנוסף, במהלך בניית אצטדיוני הענק שיארחו את הטורניר נהרגו אלפי פועלים זרים שיובאו למדינה למטרת בנייתם, והם סבלו מתנאי עבודה בלתי אפשריים ומהפרה בוטה של זכויות האדם שלהם.
האקלים הבלתי אפשרי במדינה בחודשי הקיץ גרם לקיום גביע העולם הראשון במדינה ערבית דווקא בחורף, זו הפעם הראשונה בהיסטוריה – מה שגרר את השבתת ליגות הכדורגל בכל רחבי העולם לחודש וחצי, כולל כאן אצלנו בארץ. אגב, העברת הטורניר לנובמבר אומנם מנעה מצב אבסורדי של משחקים בחום של 50 מעלות בצל, אבל גם החורף במדינה חם מאוד: 35 מעלות ביום ו־18־20 בלילה.
מטוסי נחת בדוחא ביום רביעי לפנות ערב, וכמו כל אוהד או איש תקשורת הייתי צריך להציג את האישור שקיבלתי באפליקציית Hayya, המשמשת כתעודת הזהות שלנו כאן במהלך הטורניר. היא מאפשרת נסיעה חינם ברכבת התחתית, באמצעותה מציגים את כרטיס הכניסה למשחק ועל פי השמועות היא גם משמשת לאיסוף מידע על תנועות המבקרים במדינה.
בקטאר נוהגים חוקי השריעה האסלאמיים, וכדי לבדוק שלא מביאים האוהדים משקאות אלכוהוליים – התיק שהם נושאים בירידה מהמטוס נסרק בכניסה לאולם שבו נאספת הכבודה. נכון לכתיבת שורות אלה העיר עדיין ריקה כמעט לחלוטין מתיירים. היחידים שנראים בשטח הם אנשי התקשורת העולמית, שהקדימו להגיע למקום כדי להתכונן לחודש עמוס של עבודה.

בשדה התעופה, בתחנות הרכבת התחתית ובמרכזים השונים נמצאים מאות אנשי צוות ומתנדבים, שמסייעים למבקרים ומספקים להם מידע, עונים על שאלות ומכינים את השטח לשריקת הפתיחה של הטורניר. לפי ההערכות צפויים להיכנס לקטאר בחודש הקרוב יותר ממיליון אוהדי כדורגל. הטורניר יתקיים לראשונה בעיר אחת, שבה שני האצטדיונים המרוחקים ביותר זה מזה נמצאים במרחק של כארבעים קילומטרים – מה שמעלה תהיות רבות לגבי העומס הצפוי בעיר בשבועות הקרובים.
"למרות שזה רחוק ויקר, 8,000 איש מאקוודור צפויים להגיע למשחקים", סיפר לי דייגו אלקורס, עיתונאי ושדרן ספורט מאקוודור, שבכל יום בטורניר ישדר מקטאר שלוש תוכניות בשידור חי לכל רחבי דרום אמריקה, "אנשים שוברים חסכונות, מוכרים מכוניות. אף אחד לא מבין כיצד הם עומדים בזה כלכלית, אבל מבחינתם זו הזדמנות של פעם בחיים, והם לא מתכוונים לפספס אותה".
יש לו גם חוויות אישיות פחות נעימות מקטאר. "הייתי כאן בהגרלה שהתקיימה באפריל וביקשתי מהמארגנים לראות את הפועלים שמקימים את האצטדיונים. ברגע אחד היחס אליי השתנה לחלוטין", סיפר אלקורס, "הם סירבו בתוקף ושאלו אותי מדוע עליי ללכת לשם. אני מאמין שגם מאותו הרגע הציבו מישהו מול המלון שלי כדי לעקוב אחרי הפעילות שלי כאן".
קטאר היא מדינה יוצאת דופן משום שרוב תושביה הם מהגרי עבודה, נוסף על מאות אלפי אזרחים שכמעט לא נראים ברחוב. את מהגרי העבודה אפשר לראות, כמובן, בכל מקום בעיר. "אני מתרגש מאוד מכך שגביע העולם יתקיים כאן", אמר לי אוסמה, "אני אומנם מבנגלדש, אבל בטורניר אהיה אוהד של הנבחרת הקטארית, כי זו המדינה שמארחת אותי ואני רוצה שתצליח. הייתי רוצה לראות לפחות משחק אחד בטורניר, אבל כרגע המחיר עומד על 800 ריאל לכרטיס (760 שקל – ד"מ), וזה יקר מדי בשבילי. אם יציעו למכירה כרטיסים במחיר 200־250 ריאל, בטוח אלך". אוסמה מכיר את ההיסטוריה העגומה של הפועלים בעיר. "שמעתי על מה שקרה למהגרים שבאו לעבוד כאן", סיפר לי, "אף פעם לא נעים לשמוע שמשהו רע קורה למישהו, אבל למזלי אני לא מכיר אף אחד מההרוגים".
משחק הפתיחה בטורניר יפגוש ביום ראשון את קטאר המארחת עם אקוודור. החל מיום שני יתקיימו שלושה משחקים ביום, שישודרו כולם בישראל – רובם בכאן 11, לצד כמה משחקים ברשת 13 ובספורט 1 של חברת צ'רלטון.
נתון עגום שקשור בגביע העולם הנוכחי: 52 שנים שחלפו מאז שנבחרת ישראל השתתפה בטורניר, בהופעה הראשונה והיחידה שלה בו. גם הפעם ייצגו את ישראל אמצעי התקשורת השונים ואוהדים שמורשים להיכנס למדינה, כמו אזרחי מדינות אחרות בעולם. בשבוע שעבר הגיעו הקטארים ופיפ"א לסיכום היסטורי מול משרדי החוץ, התרבות והספורט על פתיחת קו טיסות ישירות מישראל לדוחא במהלך הטורניר, בנוסף להגעת צוות משרד החוץ לדוחא (ראו ידיעה נפרדת).