איילת שליסל, ממתיישבי אביתר, סיפרה למקור ראשון ש"ארגנו ציוד, הכנו כיסאות, שולחנות מתקפלים, שקי שינה ומכלי מים, וביום פקודה נגיע לאביתר. הילדים כבר מחכים לחזור לשם. זה לא רק משהו טכני, אלא חזרה לאווירה שבה כל עם ישראל היה שותף והתגייס לבניית הארץ. אנשים פוגשים אותנו ומספרים כמה הם מחכים לרגע שנחזור. ציבור גדול עומד איתנו במאבק הזה. אנחנו שמחים שכעת יש ממשלה חדשה שתוביל מדיניות שבה ההתיישבות היא דגל".
העלייה לאביתר נעשתה ערב הקמת הממשלה הקודמת, בעקבות הפיגוע שבו נרצח יהודה גואטה ז"ל. בהתחלה הוקמו במקום אוהלים, ולאחר מכן שונעו לשם מבנים יבילים ששימשו בתי מגורים למשפחות ובית מדרש. ממשלת בנט־לפיד ביקשה להגיע להסכמות עם המתיישבים, שבעקבותיהן הוחלט כי המשפחות ירדו מההר, ומשרד הביטחון יבצע במקום סקר קרקעות. אם לאחר מכן, כך סוכם, יתאפשר מבחינה חוקית לקיים התיישבות באביתר, תוקם בהר ישיבת הסדר ומשפחות ישתכנו סביבה.
במסגרת המתווה הסקר אכן בוצע בהצלחה, והיועמ"ש אביחי מנדלבליט אישר את העלייה לקרקע ואת הקמת אביתר. עם זאת, שנה וחצי מאז שעזבו המשפחות את היישוב, טרם ניתנה להם אפשרות לחזור אליו.
ערב הבחירות האחרונות אמר יושב ראש הליכוד וראש הממשלה המיועד, בנימין נתניהו, ליושבת ראש תנועת נחלה, דניאלה וייס, כי יפעל ליישם את ההבטחות שלא קיימה הממשלה היוצאת בעניין אביתר. השבוע, כאמור, סיכם נתניהו עם עוצמה יהודית של ח"כ איתמר בן־גביר כי קווי היסוד של הממשלה יכללו הסדרה של כשישים מיישובי ההתיישבות הצעירה, את הקמת אביתר ואת חוק ביטול ההתנתקות בחומש, מה שיאפשר את המשך שהיית הישיבה גם שם. וייס אמרה אמש למקור ראשון ש"הממשלה החדשה היא בשורה גדולה. בשיחות שאנחנו מקיימים, אנחנו זוכים לתמיכה מחברי הקואליציה העתידית".
בעוד שבהתיישבות חוגגים על ההסכמות הקואליציוניות, משרד החוץ הפלסטיני פנה לקהילה הבינלאומית ולממשל האמריקני במטרה ללחוץ על ישראל נגד הסדרת ההתיישבות הצעירה. בהודעה שפרסם, הדגיש המשרד כי "ההסכם צפוי להרחיב את הבנייה בהתנחלויות ולהביא להשתלטות ישראלית על שטחים פלסטיניים, במיוחד בצפון הגדה המערבית – חומש ואביתר".
ברמאללה קבעו עוד כי סעיפי ההסכם נוגדים את אבני היסוד של כל תהליך מדיני ומשא ומתן עתידי, וכי ההסכם יחסל את האפשרות להגיע לשלום על בסיס פתרון שתי המדינות. הפלסטינים, שהזהירו מההשלכות שיהיו להסכמות על האזור כולו, טענו כי יפגעו במאמצים הבינלאומיים והאזוריים לבניית אמון בין ישראל לפלסטינים.
בחברון הציתו פלסטינים תמונותיו של ח"כ בן־גביר במחאה על מינויו הצפוי לשר בממשלה. דובר חמאס, חאזם קאסם, הצהיר כי "הסכמת מפלגות הימין הציוניות על תוכנית ללגליזציה של המאחזים והגדלה משמעותית של ההתיישבות היהודית בגדה המערבית מוכיחה את עומק הגזענות והפשיזם שישלטו בממשלה הציונית הבאה". לדבריו, "ההתנחלות הציונית בכל הארץ הפלסטינית אינה חוקית. הישות הציונית הקימה כיבוש קולוניאלי בלתי חוקי על אדמתנו הפלסטינית. הרחבת ההתנחלויות והרכב הממשלה הקיצוני יחריפו את המצב הנפיץ באזור כולו. העם הפלסטיני ימשיך במאבקו הלגיטימי נגד הכיבוש הציוני ובמדיניותו הגזענית".