חמאס פנה לקהילה הבינלאומית בתלונה נגד ישראל, בעקבות החלטת שר הביטחון בני גנץ לשלול מאות היתרי עבודה ושהייה מבני משפחת המחבל שביצע את הפיגוע באזור התעשייה אריאל.
בתום הערכת מצב שקיים הרמטכ"ל הודיע מתאם פעולות הממשלה בשטחים על שלילת מאות היתרי כניסה, עבודה ושהייה בישראל מבני משפחת המחבל, מוחמד מוראד סאמי סוף. דובר חמאס, ג'יהאד טהא, אמר כי "מדיניות ההענשה הקולקטיבית שנוקט שר הביטחון נגד בני משפחתו של השהיד מוחמד סאמי סוף, וכן שלילת היתרי העבודה שלהם – מוכיחים את כישלונו של שלטון הכיבוש".
טהא קרא לארגוני זכויות אדם "לגנות את המדיניות הזאת, שמפרה את אמות המידה הבסיסיות ביותר לזכויות אדם", וקבע כי היא "משקפת את הסדיזם והגזענות הפלילית של הכיבוש".
קצת יותר מ־200 אלף פלסטינים מחזיקים בהיתרי עבודה שונים בישראל. מתוכם 40 אלף מועסקים בעבודה ביישובי יהודה ושומרון, רובם בבנייה, וכמעט 112 אלף פועלים פלסטינים עובדים בתחומי ישראל הקטנה.
התבחינים והבדיקות לשתי האוכלוסיות אינם זהים. מול הפועלים שחוצים את המעברים לתוככי ישראל, ההקפדה גדולה יותר. כך, בעוד שאישורי עבודה בישראל ניתנים רק לבני 27 ומעלה כשמדובר ברווקים, ולבני 22 ומעלה כאשר מדובר בנשואים, בהתיישבות התנאים מקלים יותר: גם רווק בן 18 ומעלה יכול להיכנס ליישובים ולעבוד בהם.
פלסטיני שמבקש אישור עבודה עובר בדיקה ואבחון של מתאם הפעולות בשטחים ושל שירות הביטחון הכללי. חלק מהמבקשים עוברים תהליכי אבחון עמוקים יותר, בהתחשב בעברם ובסוג האישור המבוקש. אישור העבודה ניתן רק לאחר שמוגשת דרישה של מעסיק ישראלי על שם מבקש האישור.
המחבל מוחמד סוף קיבל אישור עבודה על פי דרישת המעסיק היהודי, והוא אף עבר את כלל הבדיקות לפי הנהלים. הפיגוע שביצע התרחש אומנם בשטח שהוא היה יכול להגיע אליו מבלי להזדקק להיתר, אך העובדה שעבר בדיקות וקיבל אישור עבודה על פי הנהלים מטרידה.
פלסטינים רבים שעובדים בישראל ובהתיישבות חוששים כעת מהגבלת כניסתם למקומות עבודה, ומשתדלים לגנות – חלקם אפילו בפומבי – את הפיגוע הרצחני.