הסכם הגרעין נראה היום רחוק יותר מהתחזיות בחודשים האחרונים, מכיוון שהאיראנים היו אלו שפוצצו את השיחות ולימדו את האמריקאים שיעור חשוב בהבנת התמונה המלאה. ובכל זאת, תקיעת הסכין של טהרן בגב המערב מעלה את השאלה, מדוע? האם הסיבה היא כי באיראן זיהו פוטנציאל סחיטות רחב? או שאולי, תחת מסווה של שיחות עם המערב, הצליחו האיראנים לבסס את עצמם כל כך חזק במזרח התיכון ובאירופה עד כדי פיתוח יכולות הוצאות פיגועים משמעותיים.
דו"ח מיוחד שחיברו ד"ר ניר לויטן יחד עם החוקר טל בארי ממרכז עלמא לחקר אתגרי הביטחון בגזרה הצפונית, מצייר תמונה מרתקת על היכולת של איראן לפרוץ כמעט כל גבול אפשרי, והוא מנתח את אופי והיקף הפעילות של איראן באירופה. כבר היום לפני כניסת הכסף הגדול, והיה והמעצמות יסירו את הסנקציות על טהרן, מעריכים מחברי הדו"ח כי פעילות ענפה של הציר השיעי הרדיקלי בראשות איראן באירופה כבר קיימת. פעילות זו מתבססת על תשתית אזרחית, כמו אגודות ומרכזים דתיים ומהווה פלטפורמה פוטנציאלית לפעילות טרור על אדמת אירופה.
"איראן מנהלת את הפעילות כקהילה אחת חוצת גבולות אליה משתייכים השיעים התומכים באידאולוגיה הרדיקלית שלה" קובעים מחברי הדו"ח. "קהל היעד שלה הוא שיעים באופן כללי ולפעמים אף סונים שמזוהים כפוטנציאל להשפעה. הכוונה לכל בעלי הברית והפרוקסי של איראן הדוגלים והשואפים ליישם את ייצוא המהפכה האסלאמית השיעית הרדיקלית ברחבי העולם. נראה כי כלל הפעילות מתנהלת תחת ארגון מטריה גדול בשם Bayt Ahlul אשר הוקם על ידי המנהיג העליון של איראן, חמנאאי' ב-1990".
לא רק אירופה עומדת במרכז הדו"ח, אלא גם מדינות סקנדינביות. לפי מחברי הדו"ח ניתן לחלק את הפעילות האיראנית במדינות הסקנדינביות לארבעה כיוונים מרכזיים: ריגול ושימוש בציוד מחקרי לטובת פרויקטים צבאיים, פעילות עוינת, מנגנון גיוס כספים וגיוס מתנדבים ומרכזים דתיים. "בשנים האחרונות, מנגנון הפעולה של איראן במדינות האירופאיות וביניהן המדינות הסקנדינביות, התגבר והתבסס על הרשת המסועפת של שירותי המודיעין האיראניים" מעריכים מחברי הדו"ח.

הדו"ח המיוחד הנוכחי מפרט על אופי והיסטוריית הפעילות של האיראנים ושל חיזבאללה במדינות הסקנדינביות, ומפרט את דרכי ההתמודדות של הרשויות המקומיות עימם. בשנים הקרובות צפויים שירותי הביטחון במדינות אלו להגביר את האכיפה על פעילות הריגול והטרור של איראן ושלוחותיה, והחוקרים מעריכים כי זו פעולה שתצריך שיתופי פעולה חיצוניים. השאלה היא האם יקבלו על כך סיוע והאם ישראל תמצא עצמה חלק מהתהליך להבאת מודיעין בנושא.
אז איך יוצאים מהמזרח התיכון ומתבססים באירופה? איראן הבינה היטב את הפוטנציאל של שימוש בממשקים אזרחיים כדי לבסס טרור, לצד הנתיב הדיפלומטי שנפתח גם הוא עבורם. פעולה כזו ניתן לראות למשל בפעילות של קציני מודיעין איראניים הפועלים, בין היתר, בכיסוי דיפלומטי בשוודיה.
לצד זאת הם פועלים גם באמצעות הכוונת איראנים המתגוררים בשוודיה לטובת פעילות ריגול. בין שאר הם מקבלים הדרכות על שיטות ריגול ואיסוף מידע מסוכנים הפועלים בכיסוי דיפלומטי בשוודיה. מחברי הדו"ח ממרכז עלמא מביאים דוגמא מרתקת איך לאחרונה שוודיה העמידה לדין שני אחים איראנים-שוודים Kia Fayman ו – Kia Fayam שנעצרו ב-2021 על רקע האשמות של ריגול עבור ארגוני המודיעין האיראניים. שני האחים, שנולדו באיראן והגיעו לשוודיה בילדותם ב-1994, מואשמים בפעילות ריגול ממרץ 2011 ועד למעצרם בספטמבר ובנובמבר 2021. כיום מוחזקים השניים בבידוד קפדני בכלא קרונוברג.
מדינה נוספת בה התפרסמה פעילות ריגול של איראן היא נורבגיה. פרופסור לשעבר באוניברסיטה הנורבגית למדע וטכנולוגיה שזהותו לא הותרה לפרסום, הואשם בהזמנת ארבעה אזרחים איראנים כחוקרים אורחים, מבלי שיידע את הנהלת האוניברסיטה. על פי כתב האישום שהוגש בנורבגיה, הפרופסור, שהינו ממוצא איראני ובעל אזרחות גרמנית, דאג כי לחוקרים האיראנים המבקרים תהיה גישה למעבדות שבהן נמצא בין היתר מיקרוסקופ האלקטרונים, הנמצא ברשימת ציוד וחומרים שאסור לייצא לאיראן כתוצאה מסנקציות.
גם בישראל ניסו האיראנים לגייס סוכנים והשב"כ יצא בפרסום נרחב בנושא סביב מעצר דרמטי של כמה תושבות שנעצרו בחשד לריגול עם סוכן איראני. במקרה של ישראל, בית המשפט שלח את כתבי האישום חזרה לשב"כ לעשות שיעורי בית. הדו"ח של מרכז עלמא הוא עמוק ונרחב ומציג שורה של דוגמאות מרתקות על היכולות של איראן ובעיקר על הנחישות שלה להגיע לכל מקום על הגלובוס. העולם משום מה ממשיך להגדיר את איראן כבעיה של ישראל בעוד שכאן בארץ, כבר הבינו מזמן שאיראן היא בעיה עולמית.