כמדי שנה, עשרות אלפי חוגגים ומתפללים מילאו בשבת האחרונה, "שבת חיי שרה", את חוצות קריית־ארבע וחברון. אך כמה עשרות צעירים שהשתתפו בתקריות אלימות הצליחו לעורר מהומה תקשורתית שהעיבה על השבת החגיגית, שהיא אחד מימי השיא השנתיים של ההתיישבות ביהודה ושומרון. האירועים החריגים כללו עימותים עם ערבים בדרך לקבר עתניאל בן קנז, תקיפת חיילת, וניסיון לתקוף את יו"ר מפלגת עוצמה יהודית ותושב קריית־ארבע ח"כ איתמר בן גביר ואת אחד ממאבטחיו במהלך השבת.
התמונות שהועלו בערוצי התקשורת קיבלו את הכותרות "אלימות המתנחלים" ו"פשעי הכיבוש", אך מי שהעמיק בפרטים יכול היה להבין שכלל לא מדובר באנשי ההתיישבות, או במעשים המאפיינים את הרוח המסורתית של שבת חברון על רבבות משתתפיה.
בצפייה בתיעודים שהועלו לתקשורת התקשו תושבי קריית־ארבע־חברון לזהות את הצעירים שהשתתפו במהומות. לאחר מעצרם של כמה מהחשודים נראה בבירור כי לא מדובר באנשי ההתיישבות, אלא בתופעת שוליים.
גורם המעורה בפרטי החקירה אמר למקור ראשון כי "נראה שאלה נערים וצעירים שמזמן אינם נמצאים על מסלול תקין. החשדות נגדם חמורים, אבל הם לא אנשים שיש בהם רוע. הם צריכים עזרה, לא מבינים מה נעשה סביבם ונגררים בקלות למעשים מפוקפקים".
"לא ראינו אותם ביישוב במשך השבת", סיפר גם אחד התושבים. "זה לא סגנון האנשים שמגיעים לשבת חברון או בכלל. אלה נוער שוליים שלא רצו קשר למארחים ולמתארחים בשבת חברון. הם באו כנראה לחפש צרות או עניין, והצליחו לגרום נזק לכולנו – לאווירת השבת ולדימוי של היישוב היהודי".
***
בין משתתפי ההתפרעות בקבר עתניאל בן קנז היה חייל חסיד ברסלב, תושב מודיעין עילית. הוא נעצר בחשד שתקף באלימות לוחמת מג"ב והכה אותה בפניה. עורך דינו דניאל שימשילשווילי טען להגנתו כי אולי לא התכוון לתקוף את הלוחמת אלא נפל במהלך המהומה ופגע בה ללא כוונה. כמו באירוע תקיפת החיילים בחווארה לפני כחודש, גם במקרה זה התוקף הוא חייל המשרת בצה"ל, אך נמנה עם קבוצות שוליים של חסידי ברסלב, שכוללות נערים נושרים. לאחר שבמהלך החקירה לא הובא שום תיעוד המחזק את גרסת המשטרה, סוכם כי החייל ישוחרר למעצר בית בבסיס שבו הוא משרת.
מקרה אחר שהובלט בדיווחים התקשורתיים הוא תקיפת החיילת, תושבת תל־רומיידה שבחברון. בתלונה שהגישה במשטרה במוצאי שבת, תיארה החיילת את המקרה וטענה כי התוקף נגח בה לפתע, בלי שום סיבה, והיא התמוטטה על הרצפה. הוא המשיך להכותה במקל ונמלט מהמקום. גם היא ציינה בעדותה כי להערכתה התוקף לא היה תושב האזור. ביום שלישי בשעות הבוקר נעצר נער כבן 17, תושב ירושלים, בחשד שביצע את המעשה.
האירוע חולל סערה ציבורית. הרמטכ"ל אביב כוכבי הגדיר אותו "אירוע חמור ביותר שאינו מתקבל על הדעת, התנהגות עבריינית מבישה ומחפירה״, ואילו ראש הממשלה יאיר לפיד קבע כי "תקיפת חיילת צה"ל היא חרפה לאומית. זו עבירה פלילית חמורה. נמצה את הדין עם העבריינים".

כאמור, גם ח"כ איתמר בן־גביר הותקף באותה שבת. התוקף הוא אב לילדה, שהיה שיכור בשעת המעשה. הוא התנפל על בן־גביר ואיים לחנוק אותו, ותקף גם את המאבטח שניסה להרחיקו. בהמשך התברר כי התוקף הוא תשוש נפש, ובמהלך הדיון בהארכת מעצרו סיפר כי הוא מתמודד עם פוסט־טראומה וצורך קנאביס רפואי. בשל מצבו הנפשי הוחלט לפטור אותו ממאסר ולשלוח אותו למעצר בית בלבד.
עוד לפני השבת, ביום שישי, נוצר רושם שבין באי השבת ישנה קבוצה המתבדלת ומתרחקת משאר הציבור. את האוהלים שהביאו איתם הם מיקמו סמוך לקברו של ברוך גולדשטיין, שרצח 29 מתפללים מוסלמים במערת המכפלה ב־1994. "אנחנו מכירים את הקבוצה הזו", אמר למקור ראשון גורם רווחה המכיר את נערי השוליים בחברה החרדית. "אלה צעירים שנפלטו מכל מיני מסגרות, חלקם אף אינם שומרים מצוות. הם חובשים כיפות ברסלב ומעשנים בשבת, רבים מהם נפלו לסמים ולאלכוהול. הם מגיעים כקבוצה לאירועים המוניים ופוגעים באווירה. אלה לא אנשים רעים אלא מסכנים. צריך לעזור להם, לא לדון אותם ולא לשפוט איך הגיעו למצב כזה".
מי שנדרש להגיב על הדיווחים מתוקף תפקידו היה דובר היישוב היהודי בחברון ד"ר נעם ארנון. הוא גינה את האירועים והבהיר כי אין להם שמץ של תמיכה בקרב אנשי חברון. "מדובר בנוער שוליים, שיכורים שהסתובבו פה בשבת בלי להיות אורחים של אדם מסוים, וגרמו נזק גדול. קיבלנו הזדמנות מיוחדת בשבת הזאת – פתחו עבורנו את הרחוב הצפוני של מתחם בית הדסה, הציר שמוביל אל קבר עתניאל בן קנז. אחרי שהתפתחו בו מהומות שכאלה, ייתכן שהוא יישאר סגור לעוד כמה שנים".
ארנון מתח ביקורת על רשויות האכיפה. לדבריו, "לא היו בציר שוטרים שיכלו לעצור כמה מהמתפרעים ולהשתלט על האירוע, רק חיילים צעירים שאינם מוכשרים להתמודד עם אירוע כזה, ולכן קרה מה שקרה. אם המשטרה הייתה מגיעה אפילו ערב לפני כן ועוצרת את השיכורים, אולי היינו נמנעים מראש מהצורך לנהל את האירוע הזה בשבת אחר הצהריים".
***
ח"כ אורית סטרוק, תושבת חברון, אמרה לאחר השבת: "כ־30 אלף יהודים התארחו השבת בחברון ובקריית ארבע. שבת מרוממת של תפילה, שירה, שמחה אדירה, דיבוק חברים ואירוח חם ופתוח. והתקשורת? היא סופרת כמה בודדים שהתפרעו".
"התכוננו לשבת הזאת הרבה מאוד זמן", אמר השבוע ראש מועצת חברון, אייל גלמן. "זה אירוע חשוב בחברון בפרט ובהתיישבות בכלל. ציפינו לה בהתרגשות רבה, והיו כאן הכנות גדולות שנעשו כדי לאפשר להמוני בית ישראל לבוא להיות חלק מהשבת שמחברת את עם ישראל לקניין העבר של אברהם אבינו, ולהמשיך אותו להווה. הגיעו כ־30 אלף איש, וחלק מהאורחים אף נאלצו לשוב על עקבותיהם הביתה אחרי שגילו שכבר אין מקום. אבל עשרות אלפי מתפללים זכו בזכות הגדולה לקרוא את פרשת חיי שרה עם קניין מערת המכפלה כשהם נמצאים במקום שעליו מדברים הפסוקים. זו חוויה מיוחדת".
ולא תהית אם יש אורחים פחות רצויים?
"אנשים באים לשבת הזאת מכל הארץ ואף מכל העולם. אנחנו לא מזמינים אנשים מסוימים. השבת מיועדת למי שרוצה את החיבור לאבות והאמהות שלנו, שהם השורש והבסיס של העם היהודי. הגיעו מכל המגזרים ומכל הקבוצות בחברה הישראלית".
זיהית מתי קורות תופעות שהיית שמח לוותר עליהן?
"אחת התוכניות שהוצעו למבקרים הייתה סיור לקבר עתניאל בן קנז, דבר שלא תמיד מתאפשר בחברון. הדרך לקבר עוברת בתוך הקסבה של חברון, ובשבת אחר הצהריים היו קבוצות שיצאו לסיור בקבר. כל הסיורים התנהלו כמו שצריך, אבל באחת הקבוצות היו מי שכנראה הגיעו במטרה ליצור בלגן. החל אי סדר באמצע הסיור, ואחד המשתתפים, אדם צעיר, תקף חיילת שגרה בתל־רומיידה בחברון ואבטחה את הצועדים. כולנו ראינו את האירוע בחומרה רבה. זו הייתה תקרית מגונה מאוד, ולמרות זאת היא לא הצליחה להעיב על אווירת השבת".
"בסופו של דבר", אומר גלמן, "אנחנו מודים לצבא ולמשטרה שעשו פה כל כך הרבה לאפשר את הדבר הזה, ולקיים את העובדה שבתוך העיר חברון אנחנו באים ועושים את השבת העצומה הזאת. גם ימי השגרה כאן מתנהלים בביטחון בזכות העבודה המסורה שלהם".
ניסית להבין מה מקור ההתארגנות הזאת?
"זה לא משהו מאורגן. צריך להבין שבאירוע שמגיעים להשתתף בו עשרות אלפי בני אדם מכל המגזרים והחוגים, יש בשוליים כמה עשרות כאלה. יש כאלה שבאים להתרוממות רוח, לאווירה, לתפילות ולחוויה, ובשוליים יש כמה שמגיעים מתוך שעמום ומחפשים בלגן שיעניין אותם. בימים אלה המשטרה חוקרת מי הם, מאיפה הם באו ולמה הם התנהגו כמו שהם התנהגו. אני משאיר לה את העבודה הזאת".
***
"יש כמה סיבות לנשירה של נוער", מסביר הרב אריה מונק, מנכ"ל עמותת בית חם שהקימה מוקד סיוע, ליווי ותמיכה עבור נוער נושר, ובפרט נוער חרדי. "למשל, ילדים שלא מסתדרים במסגרות כיוון שהם סובלים מלקויות למידה. הם לא מצליחים בלימודים ולא מוצאים עניין בעולם הזה, מתחילים להסתובב, והשעמום מביא אותם לדברים לא טובים כמו התמכרות לאלכוהול ולסמים והתחברות לקבוצות בעייתיות, ואז הם מתחילים לחפש לעצמם אקשן".
לדברי הרב מונק, "בציבורים אחרים, נער שלא מוצא את עצמו במסלול הרגיל יכול למצוא לעצמו מסגרת אחרת. אם יש לו ידיים טובות הוא ילך לעבוד בנגרות, אם הוא מתעניין בספורט הוא יהיה ספורטאי, וכדומה. בציבור החרדי מי שלא לומד ולא מסתדר בעולם הלימוד מסתובב כאילו אין לו מקום בעולם.

"עם הזמן מחלחלת ההבנה שיש בחורים שאין להם יכולת ללמוד. כדי להתגבר על התופעות האלה צריך ליצור עולם שיש בו ערך לעשייה מעבר לבית המדרש. אנחנו רואים היום שהציבור החרדי מתחיל לגלות את הדבר הזה, ויש יותר ישיבות שמשלבות למידה ועבודה עבור נוער שיש לו צורך כזה. זה דבר מבורך".
לתקריות שהוזכרו התווספו ידיעות כוזבות על מעשי תקיפה של מתיישבים נגד פלסטינים. במוצאי שבת דיווחו פלסטינים ופעילי שמאל כי ילד בן 14 בשם יזן רג'בי הותקף בידי מתנחלים ליד ביתו בחברון. אלא שהתברר כי אותו ילד כלל לא הותקף אלא רכב על אופניים, מעד ונחבל בפניו. הוא פונה לבית חולים וקיבל טיפול. גם משפחתו אישרה כי הילד כלל לא הותקף.