צעד דרמטי ששר הבריאות היוצא, ניצן הורוביץ, בחר לנקוט ימים אחדים לפני הבחירות, מעורר התנגדות מקצועית נרחבת: במשרד התקבלו בשבועות האחרונים מאות התנגדויות מצד מנהלי בתי חולים וקופות חולים, פסיכיאטרים וגורמים אחרים במערך בריאות הנפש, בתגובה לפרסום טיוטת התקנות החדשות שהפיצה ראש חטיבת רפואה במשרד הבריאות, ד”ר הגר מזרחי. התקנות נוגעות לאפשרות של כל אזרח לשנות את רישום המגדר שלו בתעודת הזהות על סמך הצהרה בלבד, גם אם לא עבר פרוצדורה רפואית לשינוי המגדר, וגם אם עודנו קטין.
לפי הנוהל החדש, באחריות מנכ"ל משרד הבריאות למנות ועדה ציבורית עליונה להתאמה מגדרית, וכן ועדות מקומיות שיורכבו ממומחים לבריאות הנפש, רופאים מומחים בתחום המגדרי ונציגי ציבור מהקשת הלהט"בית. הללו ידונו בבקשות לניתוחים לשינוי מגדר במימון המדינה ולשינוי רישום המגדר במרשם האוכלוסין, לפי הגדרה עצמית בלבד. מגישי הבקשות אף יוכלו לדרוש שברשומות הרפואיות לא יצוין שמבחינה גופנית הם בעלי זהות מגדרית שונה מזו שהם מבקשים לאמץ.
זאת ועוד, כחלק מהמהפכה המתוכננת בטיפול באוכלוסיית הטרנסג’נדרים, במשרד הבריאות מתכוונים לאפשר לקטינות, החל מגיל 16, אשר מעוניינות לשנות את מינן, לעבור ניתוחים לכריתת שד על חשבון המדינה ובכפוף לאישור הוריהן. במשרד הבריאות גם מתכוונים להקים ברחבי המדינה מרפאות מיוחדות להתאמה מגדרית, ובהן יעבדו מומחים מתחומי בריאות הנפש, כירורגיה, פה ולסת וקלינאי תקשורת, שיאפשרו לכל המעוניינים לקבל את השירותים הללו באיכות, בזמן ובמרחק סביר.
כאמור, במשרד הבריאות כבר נרשמו מאות התנגדויות למהלך המתוכנן. רובן ככולן מתמקדות בטענה אחת: התקנות אינן נוגעות לסוגיות רפואיות כלל ועיקר, אלא נובעות מהשקפת עולם פוליטית ליברלית של ראשי המשרד.
“הגדרת המגדר לא שייכת בכלל לעולם הרפואה", אומר למשל פרופ' ערד קודש, מנהל מערך שירותי בריאות הנפש בקופת חולים מאוחדת, “מי אני כרופא שאגדיר את התפיסה האינדיווידואלית של הפרט לגבי המגדר שלו? אנחנו צריכים להוציא את נושא המגדר מתחום הרפואה, מה גם שעצם הדיון הרפואי בסוגיית זהותו של אדם הופך את ההתייחסות לנושא כאל הפרעה נפשית. יתרה מכך, מערכת בריאות הנפש נמצאת כבר כעת במצב של אי ספיקה, וכל זום־אין לתחום מסוים – חשוב ככל שיהיה – יבוא על חשבון משהו אחר".
באשר לכוונה להרחיב את אפשרויות הזכאות לניתוחי שינוי מגדר, קדוש מעריך כי אם במשרד הבריאות יקבעו במסמרות את ההנחיות החדשות, “אני מניח שנראה עלייה בביקוש לניתוחים לשינוי מין בגילים הצעירים”.
לדברי פסיכיאטר בכיר אחר באחד מבתי החולים הגדולים בארץ, המתנגד אף הוא להנחיות המוצעות, “אנחנו מכירים כבר מקרים באנגליה של תביעות נזיקין של בגירים, בטענה שלא היה צריך לאשר להם לעשות את ההליך הזה כשהיו קטינים בני 16. לפי המחקר, הגיל שבו אדם מגבש את זהותו הוא 21, ואילו בישראל מדברים על אישורים לניתוחים בגיל 16. מילא לו היה מדובר בטיפולים הורמונליים הפיכים, אבל כאן מדובר בהחלטה שאינה הפיכה".
במשרד הבריאות אומרים בתגובה כי “טיוטת החוזר נכתבה לאחר סיום עבודה מקצועית של ועדה בהובלת נציב קבילות הציבור למקצועות רפואיים, לאחר שנלקחו בחשבון שיקולים מקצועיים בינלאומיים. משרד הבריאות בוחן את ההערות שהתקבלו, והחוזר יפורסם בתום עבודת המטה".