בזמן שמפלגות הימין ממשיכות להתקוטט על תפקידי השרים בממשלה המיועדת, העלה השבוע נגיד בנק ישראל את הריבית בפעם השישית השנה מאז חודש אפריל. ריבית בנק ישראל עומדת היום על 3.25%. בהתאם, ריבית הפריים, המשמשת את הבנקים והגופים הפיננסיים לתמחור הלוואות ופיקדונות – עלתה ל־4.75%. נוטלי המשכנתאות יחוו עלייה נוספת של כמה עשרות שקלים בהחזרי המשכנתא, שיתווספו להתייקרות של מאות שקלים בחודשים האחרונים. יש גם כאלה שנאלצו להוסיף להחזר החודשי שלהם 1,000 שקלים ויותר בתוך חצי שנה, כתוצאה מריבית עולה ואינפלציה גואה (במסלולים צמודי מדד).
למרות מה שנראה כמו התמתנות בקצב העלאות הריבית, זה לא הסוף. בבנק ישראל מנסים אמנם לאזן בין הצורך להילחם באינפלציה באמצעות העלאות ריבית ובין החשש ממיתון כתוצאה מריבית גבוהה שפוגעת בפעילות העסקית במשק, אבל גם הם מבהירים שהעלאות הריבית לא הסתיימו. סימנים ראשונים לפגיעה במשק בעקבות הריבית הנוסקת כבר נראים בשטח. לאחרונה נרשמה עלייה קלה בשיעור האבטלה, ואנו עדים לגלי פיטורים ולפגיעה במוסר התשלומים. כן, באופן לא מפתיע, על רקע הריבית הגבוהה וחוסר ודאות תעסוקתית, לווים – אנשים פרטיים, עצמאים ועסקים קטנים – מתקשים לעמוד בהחזרי התשלומים שלהם.
המיקוד התקשורתי והציבורי ניתן בעיקר לתשלומי המשכנתא המאמירים, שמושפעים מהעלאות הריבית אך גם מעליית האינפלציה, אבל יש עוד הלוואות רבות במשק. קחו לדוגמה את ענף ההלוואות לרכישת רכב. היקפי ההלוואות בתחום הזה הולכים וגדלים בשנים האחרונות, כאשר לא רק הבנקים וחברות האשראי הוותיקות מציעים הלוואה. גם יבואניות הרכב וחברות הליסינג השונות מציעות הלוואות במסגרת שיתופי פעולה שונים עם חברות פיננסיות, ואפילו באופן עצמאי.
השוק הזה גדל בשנים האחרונות על רקע הביקוש הגדול לכלי רכב, והוא מתקרב לסכום של 20 מיליארד שקל. הבנקים מחזיקים בנתח של כ־10 מיליארד שקל, יתרות חוב של לווים לצורך רכישת רכב – והשאר הן הלוואות שניתנו על ידי חברות אשראי חוץ־בנקאיות וחברות הליסינג.
החברה הגדולה ביותר במתן אשראי חוץ־בנקאי לרכישת רכב היא "מימון ישיר". לאחרונה היא פרסמה את דו"חותיה לרבעון השלישי של השנה, והנתונים המשתקפים שם מגלמים את המציאות בשטח. כך, בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, חל זינוק חד של 143% בהוצאות בגין הפסדי אשראי – מדובר בכסף שהחברה נאלצת להפריש מהכנסותיה הצפויות בגלל חובות שגבייתם מוטלת בספק. בחינת תשעת החודשים הראשונים של השנה מעלה כי חל גידול של 77% בהוצאה הזו.
אי אפשר להתעלם מהתיאבון הרב של הישראלים למכוניות בכלל ולמכוניות חדשות בפרט, וזאת במקביל לעליות המחירים המתמשכות בענף. מימון ישיר עצמה כמעט הכפילה את היקפי ההלוואות שנתנה מתחילת השנה. הריביות העולות לא פוסחות גם על ההלוואות הללו, והן מכות בכיס מדי חודש.
דווקא משום שלא מדובר בסכום גדול כמו משכנתא, פריסת הלוואה לרכב לאורך כמה שנים נותנת תחושה מתעתעת שאפשר איכשהו להסתדר, והנטל לא מאוד מורגש. חברות הליסינג והמימון מפגיזות אותנו בשלל פרסומות ומהלכי שיווק אינטנסיביים שנועדו להקנות את התחושה הזו. בפועל ההחזר גדל, הריבית תופחת, ומי שנטל בנוסף לכך גם הלוואת משכנתא או הלוואות אחרות (ויש רבים כאלו), מצא את עצמו תוך חמישה חודשים במציאות שונה לחלוטין. לתשומת ליבם של נגיד בנק ישראל ושל שר האוצר החדש.