"נקודת הסיום של אירועי מאי תהיה נקודת הפתיחה הקטנה ביותר לאירועים הבאים", הזהיר היום ראש עיריית עכו שמעון לנקרי, בכנס חירום של הפורום לביטחון, משילות והתיישבות שהתקיים בירושלים בהשתתפות עשרות בכירי ביטחון, אקדמיה, משפט וראשי רשויות מכל קצוות החברה בישראל.
"מי שלא הבין את זה- אנחנו על סף מלחמת אזרחים. ערבים נגד יהודים. זאת מלחמת האזרחים שבאה אלינו לפתח ומי שלא הבין את זה, יראה את זה בקרוב" התריע לנקרי. לדבריו, "צריך לעשות דברים שלא עשינו עד היום. הפקרנו את השטח וזה בידנו ויפה שעה אחת קודם כי אני חשוב שאפשר גם אחרת".
"כשאימהות חוששות לטייל עם הילדים בפארק הציבורי זה מערער את היציבות שלנו" הוסיף בתסכול ראש עיריית באר שבע רוביק דנילוביץ' ותקף בחריפות את הממשלות השונות: "מדינת ישראל אלופה בלהחליט לא להחליט. כך מתפוררת מדינה. אם לא נבין את זה הנגב יהפוך לחלום בלהות של מדינת ישראל".
הדברים נאמרו כחלק מכנס הפורום לביטחון, משילות והתיישבות בו הוצגה המציאות הקשה בעקבות אובדן המשילות, הפגיעה בביטחון האישי וחנק ההתיישבות, ואת הסכנות האסטרטגיות שמציאות זו מציבה בפניה של מדינת ישראל יחד עם הצורך המיידי לפעול כדי לשנותה. המשתתפים בכנס קראו לראש הממשלה הנכנס בנימין נתניהו לשים את חיזוק המשילות, הביטחון וההתיישבות בראש סדר היום הלאומי ולהוביל תוכנית חירום בטיפול בסוגיות הללו בטרם יהיה מאוחר מידי. בין הדוברים בכנס היו גם ראשי תנועות ההתיישבות, ביניהם ניר מאיר מזכ"ל התנועה הקיבוצית שאמר: "נבחר כאן אדם שגם אם הוא לא מהגוש שלי הוא דיבר על בעיית המשילות. אז אני כאן כדי להגיד שזה גם עניין של המחנה שלנו".
בפורום לביטחון, משילות והתיישבות שבהובלת פורום שילה חברים כ-150 מנהיגים מכל קצוות הקשת הפוליטית ומובילים אותו האלופים (במיל') ישראל זיו, יום טוב סמיה, איל בן ראובן, גיורא איילנד, איתן דנגוט, עמוס ידלין ועמוס ירון, מפכ"ל המשטרה לשעבר רב ניצב (בדימוס) משה קראדי, ניצב (בדימוס) זוהר דביר, עוז נוי – ראש מרחב ישראל וחו"ל בשב"כ לשעבר, יו"ר פורום שילה בנצי ליברמן, ראש מועצת משגב דני עברי וראש מועצת רמת הנגב, ערן דורון.
האלוף (במיל') אייל בן ראובן תיאר בדבריו בכנס את שעבר על משפחתו בצפון במבצע "שומר חומות": "צה"ל נלחם בדרום ואנחנו בצפון הונחינו לא לצאת משערי הישובים משעה 17:00. דבר שהיווה עבורי אור אדום מסנוור". הוא התריע כי "האיום החמור ביותר על החברה הישראלית הוא האיום מבפנים. האיום על הביטחון האישי של התושבים. האיום בהתנפצות החומה ומגדל שבנינו בהקמת המדינה ובשנותיה הראשונות. היום הילדים והנכדים לא נשארים איתנו לא בצפון ולא בדרום ואחרים לא מגיעים. באזור שבו אני גר, בלב הגליל, 15% יהודים ו-85% ערבים. אין לי טענה לערבים יש לי טענה קשה למחדל ההתיישבותי, להזנחה קשה של ההתיישבות היהודים בפריפריה הצפונית והדרומית שלנו. חוסר איזון דמוגרפי שכזה, מייצר מתחים, מאפשר כר פעולה מצוין לגורמים קיצוניים להביא לפעילות לאומנית".

במהלך הכנס הציגה מנכ"לית פורום שילה, ד"ר ענת רוט סקר המעלה כי 77% מהציבור הישראלי מוטרדים מאוד ממצב המשילות והביטחון האישי. הנשאלים ציינו כי נושא זה מטריד אותם יותר משורה של נושאים אקטואליים אחרים דוגמת הסכסוך הישראלי-פלסטיני, זהותה היהודית של המדינה, מעמדה של מערכת המשפט והפילוג בין ימין ושמאל. תמונה זו משקפת הן את הציבור היהודי והן את הציבור הערבי.
חברי הפורום הציגו בכנס נייר עמדה המנתח את הפגיעה החמורה בביטחון הלאומי של מדינת ישראל ואת המשמעויות האסטרטגיות שלו. לנייר מצורפת תוכנית פעולה אסטרטגית. חברי הפורום דורשים מראש הממשלה לאמץ תוכנית זו ולהתחיל ביישומה באופן מידי כפרויקט חירום לאומי. התוכנית בת שלושה שלבים ליישום לשיפור מצב המשילות והתיישבות בטווח הקצר, הבינוני והארוך. התוכנית מנתחת את המשמעויות האסטרטגיות של העדר המשילות – אובדן הביטחון האישי וחנק ההתיישבות, ומצד שני מציעה פעולה אופרטיבית להתמודדות עם אתגרי השעה. "אין ביטחון ללא התיישבות ואין התיישבות ללא בטחון" הסביר עו"ד בנצי ליברמן יו"ר פורום שילה. "זו לא סתם קריאת געוואלד. אנו מרגישים שנפערים סדקים טקטוניים מבחינת קיומנו כאן. זו שאלה מהותית לאיך אנו רואים את פנינו עשרות שנים קדימה". האלוף (במיל') גיורא איילנד הוסיף ואמר: "תחשבו על הדבר הבא. יש פה 2 מיליון ערבים. מספיק פרומיל של 2,000 איש שיש להם נשק ויהיה מי שיכוון אותם בחוץ איפה לפעול. ויש אין סוף מקומות רגישים. לא צריך להיות חכמים כדי להבין את המשמעויות של העניין".
יעקב חגואל, יו"ר ההסתדרות הציונית העולמית שאירח את הכנס סיכם את הדברים ואמר: "החיים בנגב כמו גם בגליל, חושפים תמונה עגומה של מציאות בלתי נתפשת, מציאות שמערערת את היסודות הקריטיים של כל מדינה ריבונית: בטחון אישי, חוק ומשילות".