ראש הממשלה יאיר לפיד קורא לראשי מדינות לפעול נגד הצעדים המדיניים של הרשות הפלסטינית, אותם הוא מכנה – "מסוכנים".
לפיד שלח אתמול (שני) מכתב ליותר מ-50 ראשי מדינות, בו הוא קורא להם להפעיל את השפעתם על הרשות הפלסטינית במטרה למנוע את ההצבעה בעצרת האו"ם, על בקשת חוות דעת מייעצת מבית הדין הבין-לאומי לצדק, בנוגע לסכסוך הישראלי-פלסטיני.
במכתב הוסיף לפיד כי אם המהלך למניעת ההצבעה באו"ם לא יצלח, הוא מצפה מידידותיה של ישראל לעמוד לצידה ולהצביע נגד ההחלטה. "החלטה זאת, היא התוצאה של מאמץ מתוזמר להפלות את ישראל, להעמיד בסימן שאלה את חששותינו הלגיטימיות בענייני ביטחון, ולשלול את הלגיטימיות של עצם קיומנו", כתב לפיד. המכתב נשלח בין היתר לראשי בריטניה, צרפת, קרואטיה, רומניה, בולגריה, הולנד, סלובקיה, לטביה, גיאורגיה, ברזיל, אורגוואי, פרו וויטנאם – מדינות שנציגיהן באו"ם נמנעו או הצביעו בעד ההחלטה, בהצבעה המקדמית שהתקיימה במסגרת הועדה הרביעית של האו"ם.
לפיד מסביר במכתב כי "הוועדה הרביעית של העצרת הכללית של האו"ם אימצה הצעת החלטה שבה מתבקש בית הדין הבין-לאומי לצדק להציג חוות דעת בנוגע לסכסוך הישראלי-פלסטיני. קרוב למחצית מהמדינות החברות סירבו לתמוך בהצעת ההחלטה ושלחו מסר ברור של מורת רוח. למרות זאת, ניסיונות רבים על ידי מספר מדינות להניא את הרשות הפלסטינית מלנקוט בדרך זאת נדחו.
"בליבה של מערכה מוטה זאת עומדת מועצת האו"ם לזכויות אדם היושבת בז'נבה וועדת החקירה שלה נגד ישראל. חבריהם של גופים אלה הפגינו בהזדמנויות רבות את הטיותיהם המושרשות היטב, אי סובלנותם וגזענותם כלפי ישראל והעם היהודי. המשך העסקתם של אנשים אלה אינה רק צביעות מוסרית, אלא נוגד בצורה ישירה את הערכים הבסיסיים של האומות המאוחדות", כתב לפיד.
המהלך שמקדמת הרש"פ, הוא החלטה כי בית הדין יעסוק בשאלה האם התמשכותה של השליטה הישראלית באזורים ששוחררו במלחמת ששת הימים, מהווים סיפוח בפועל שלהם ובשל כך הפרה לכאורה של המשפט הבין-לאומי ושל החלטות קודמות של מועצת הביטחון.
בבית המשפט לצדק בהאג, יושבים 15 שופטים, בהם שופטים מלבנון וסומליה. באם יגיע הדיון בשאלה לפתחם, צפוי התהליך לארוך כמה חודשים של דיונים, שבתומם יש להניח כי תתקבל החלטה כנגד ישראל.
גורם מדיני מסביר כי למרות שלבית הדין לצדק אין סמכויות של ממש, החלטה שלו אינה התפתחות חיובית. השפעתה יכולה לכלול החל מהטלת קשיים על קשרים עסקיים עם ישראל ובקשת סנקציות נגדה ועד הוראה להחרים מוצרים המיוצרים ביו"ש, ולא רק לסמנם ככאלה. מדינות העולם לא תהיינה חייבות אמנם לאמץ את ההחלטות, אולם סביר כי יהיו כאלה שיבחרו לעשות כך.
ובתוך כך, שליח האו"ם למזרח התיכון, תור וונסלנד, אמר אתמול למועצת הביטחון של האו"ם כי הסכסוך בין ישראלים לפלסטינים "מגיע שוב לנקודת רתיחה". הוא הגדיר כי ישנו "זינוק במקרי האלימות", שמגיע לדבריו על רקע הליך השלום התקוע, "הכיבוש המושרש", כמו גם ירידה בתרומות הבינלאומיות לרשות הפלסטינית, והעובדה כי מאז 2006, לא התקיימו בחירות ברשות. "יותר ממחצית האלקטורט הפלסטיני, אנשים בני 18-35, לא הצביעו מימיהם", אמר השליח.