גורמים בסביבת ראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו, אומרים היום (חמישי) כי לא צפויה הסכמה ישראלית לפתיחה מחודשת של הקונסוליה האמריקנית לפלסטינים, בירושלים.
בשיחה עם עיתונאים שקיים אתמול האדי עמר, השליח האמריקני המיוחד לעניינים פלסטיניים, הוא הבהיר כי ארה"ב נשארת מחויבת לפתיחת הקונסוליה. "אנו ממשיכים להאמין שפתיחתה מחדש תעמיד את ארצות הברית בעמדה הטובה ביותר לתמיכה בעם הפלסטיני. נמשיך לדון בנושא עם השותפים הישראלים והפלסטינים שלנו", אמר עמר.
לפני כמעט שנה, דווח באתר "טיימס אוף ישראל" בהתבסס על מקורות אמריקניים, כי ממשל ביידן גנז זמנית את תכניותיו לפתיחת הקונסוליה. מאז, כאשר נשאלו גורמים רשמיים אמריקניים בנושא, התשובה לרוב הייתה כי אין להם מה לחדש בעניין.

כעת נראה כי הממשל האמריקני נחוש להניח מחדש את הסוגיה הנפיצה לפתחה של הממשלה החדשה שצפויה לקום.
השאיפה המקורית של ממשל ביידן הייתה לפתוח מחדש את הקונסוליה שמוזגה לתוך השגרירות – בתקופת טראמפ והשגריר האמריקני דיוויד פרידמן – חודשים ספורים לאחר כניסתו של ביידן לבית הלבן. נתניהו הביע כבר אז את התנגדותו, והנושא נדחה. בהמשך, התנגד גם ראש הממשלה נפתלי בנט לתכנית, ויאיר לפיד בכהונתו כשר חוץ יישר עמו קו. בלשכת בנט, נטען בשנה שעברה כי ההתנהלות הדיפלומטית השקטה מול האמריקנים, סייעה להורדת הנושא מהשולחן. "ירושלים היא בירה של מדינה אחת וזו מדינת ישראל", אמר אז בנט ולפיד הוסיף כי "אם האמריקנים רוצים לפתוח קונסוליה ברמאללה אין לנו בעיה עם זה".
לצד ההתנגדות של בנט ולפיד, עמדה ההבנה האמריקנית כי הם יהיו זקוקים להסכמה בפועל של ישראל לפתיחת קונסוליה כזו ברחוב אגרון שבמרכז ירושלים. הסנאטור הרפובליקני ביל הגרטי, העלה את הסוגיה בזמנו בוועדת יחסי החוץ של הסנאט, וסגן מזכיר המדינה לניהול ומשאבים, בריאן מקיאון, הודה כי "נצטרך לקבל את הסכמת הממשלה המארחת כדי לפתוח כל מתקן דיפלומטי".
עוד אמר עמר בשיחה אתמול עם נציגי התקשורת, כי היחסים בין ארה"ב לפלסטינים החלו כבר במאה ה-19, "כאשר פתחנו את הנציגות הדיפלומטית הראשונה שלנו בירושלים", זאת אף שבאותה עת חיו בירושלים ערבים ללא זהות לאומית פלסטינית ייחודית, לצד יהודים – תחת שלטון עות'מאני.
הוא הוסיף כי מדובר בכבוד עבורו להיות הראשון שנושא בתפקיד החדש של 'השליח האמריקני לעניינים פלסטיניים'. "יצירת תפקיד זה היא חסרת תקדים", הודה, ואמר כי היא תואמת את מחויבות ממשל ביידן "לחזק את המעורבות של ארה"ב עם העם הפלסטיני".
הוא שב והדגיש את המחויבות שלו לשיפור תנאי החיים של הפלסטינים, ופירט כי ארצות הברית היא כיום התורמת הגדולה בעולם לסוכנות אונר"א. "נתנו כ-680 מיליון דולר לאונר"א במהלך 18 החודשים האחרונים ואנחנו מתכוונים להישאר מחויבים לתמיכה בארגון הזה", אמר. "כאשר ממשל ביידן נכנס לתפקידו בתחילת 2021, התחלנו במהירות את הסיוע הכלכלי שלנו לגדה המערבית ולעזה. הרוב המכריע של הסיוע הזה מגיע לחברה האזרחית, למגזר הפרטי ולארגונים לא ממשלתיים, שם אנו מבקשים להרים ולהעשיר את חייהם של פלסטינים רגילים. המשכנו עם הסיוע הזה בשנה האחרונה, ובשנה הבאה אנחנו מתכננים – בשיתוף עם הקונגרס ובהתאמה לחוק האמריקני – להרחיב את הסיוע לכמעט 220 מיליון דולר". ההתאמה המדוברת לחוק, מתייחסת ככל הנראה לחקיקה האמריקנית האוסרת על סיוע למוסדות הרש"פ, כל עוד זאת משלמת קצבאות נדיבות לרוצחים טרוריסטיים ובני משפחותיהם.