בנייה במערב השומרון היא הדרך היעילה ביותר להוזיל את מחירי הדירות במרכז הארץ. כך קובע מחקר שנכתב בידי הכלכלנים מיכאל תבור ואמציה סמקאי, בהזמנת תנועת הריבונות.
במחקר שיוצג בשבוע הבא בכנס נדל"ני באילת, נכתב כי ברדיוס של 30 קילומטרים מגוש דן, שבו מחירי הדירות כמעט הוכפלו בעשור האחרון, ישנן רק שתי עתודות קרקע שיאפשרו את ההגדלה הנדרשת בהיצע הדיור. הראשונה היא שטח נמל התעופה בן גוריון, והשנייה היא שטחי מערב השומרון. כלומר, השטח שבין ראש העין, אלקנה, בית אריה ושוהם.
האפשרות של פינוי נתב"ג והעברתו לאי מלאכותי בים כדי לבנות על השטח בו הוא ניצב כיום, היא רעיון קיים, אולם עלותו יקרה ומימושו יימשך לפחות 20 שנה שבהן מחירי המגורים במרכז הארץ ימשיכו להאמיר. "חלופת מערב השומרון מספקת 100 קילומטרים רבועים זמינים לבנייה, וזהו גם גודל השטח המשותף של תל אביב, פתח תקווה, בני ברק, רמת גן וגבעתיים, כולל פארק הירקון, הפארק הלאומי ושאר השטחים הירוקים. כלומר שטח שמכיל כיום 2.1 מיליון נפש ושטחים ירוקים רחבים", נאמר במחקר. לפיכך, התוכנית המוצעת כוללת את פיתוח הקרקעות ושיווקן לבנייה במערב השומרון בהיקף של 25 אלף יחידות דיור בשנה, ובסך הכול בנייה של כחצי מיליון דירות בתוך 20 שנה.
החוקרים סקרו את נתיבי התנועה אל האזור, וכותבים כי העלות המשוערת של פיתוח תשתית כבישים ורכבות הנדרשת להיסלל בהמשך לתשתית ולכבישים הקיימים, צפויה לעמוד על פחות משני מיליארד שקלים.
הם מתייחסים במחקר אל העובדה כי בנייה במלבן השטח המוצע גולשת מעט אל מעבר ל"קו הירוק", וקובעים כי דעת הרוב במדינה, כפי שעולה מתוצאות הבחירות, דוגלת בצורך "בהרחבת אזור המרכז מסיבות ביטחוניות אסטרטגיות".
להערכת תבור וסמקאי, מימוש התוכנית יוריד את מחירי הדירות במרכז בשיעור חד של 35–45 אחוזים. האזור המדובר הוא הררי וכולל גם שמורות טבע, "אולם שטחו הוא כ- 100 קמ"ר ברוטו. האלטרנטיבה הזאת היא האלטרנטיבה הקרובה והטובה ביותר כעתודת קרקע לפיתוח אזור המרכז ובתכנון נכון, יכולה להכיל גם 2 מיליון נפש תוך כדי שמירה על ערכי נוף וטבע".
מיכאל תבור מוסיף כי "המחקר המספרי שעשינו הראה שהבנייה במערב השומרון היא ריאלית מבחינה תקציבית, ולו רק בשל ההכנסות ממע"מ. נדרש מהמדינה קצת מעוף, שכן בהתחשב בנתונים שנבדקו זו האופציה הריאלית ביותר. מדי פעם נשמעים רעיונות להתיישבות בנגב ובגליל כדי לפתור את מצוקת הדיור, אבל אי אפשר לשנות את האופי האנושי שרוצה להתרכז. כך זה בכל העולם. הדרישה כיום היא לדיור בקרבה לגוש דן, ואת ההיצע הזה המדינה צריכה לספק".
נציין כי סמקאי כתב גם את המצע הכלכלי של מפלגת ימינה וכלל בו בניית עיר בין אלקנה לראש העין, אולם התוכנית לא יצאה לפועל.