"אף אחד לא יחקור את חיילי צה"ל ואף אחד לא יטיף לנו על מוסר לחימה, בטח לא רשת אל-ג'זירה", אמר ראש הממשלה יאיר לפיד, בתגובה לפרסום כי הרשת פנתה לבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג בבקשה כי יפתח בחקירה בנוגע למותה של העיתונאית שירין אבו-עאקלה. גם שר הביטחון בני גנץ התייחס לדברים ואמר כי הוא מצר על מותה של אבו-עאקלה, אך "צריך לזכור שזה אירוע לחימתי מובהק שתוחקר באופן היסודי והעמוק ביותר. אני מציע לגורמים השונים וגם לרשת אל-ג'זירה ללכת לבדוק מה קורה לעיתונאים באיראן ובסביבה שאל-גז'ירה משדרת ממנה. אין צבא שפועל במוסר לחימה כמו צה"ל, ואני מבקש להדגיש את הגיבוי המלא שלי ושל כל המערכת למפקדים ולחיילים שפועלים להגנה על אזרחי ישראל", אמר גנץ.
הרשת הקטארית פרסמה הבוקר (ג') כי הגישה בקשה רשמית לבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג לחקור ולהעמיד לדין את האחראים להריגתה של הכתבת הפלסטינית שעבדה עבורם. אל הבקשה צורפו מסקנות של מה שברשת מגדירים כחקירה מקיפה, שבוצעה לטענתם במשך כחצי שנה וכוללת לכאורה חומר חדש בנוגע לירי ממנו נהרגה העיתונאית. בין היתר, טוענים ברשת כי החיילים היו יכולים להבחין שהעיתונאית לבשה קסדה עם המילה PRESS.
באל-ג'זירה שואפים כי הבקשה שלהם תצטרף לחקירה שנפתחה כבר כנגד ישראל בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, כחלק מהמערכה המדינית שמנהלת הרשות הפלסטינית נגד ישראל. ברשת, כמו גם בקרב משפחתה של אבו-עאקלה, לא מסתירים כי המערכה מבחינתם אינה מיועדת רק עבור חקר המקרה הספציפי הזה, אלא כחלק ממערכה נרחבת יותר כנגד ישראל.
* * *
הבקשה לבית הדין נעשית "בהקשר של מתקפה רחבה יותר נגד אל-ג'זירה ועל עיתונאים בפלסטין", אומר עו"ד רודני דיקסון, המייצג את הרשת. "זה לא אירוע בודד, זה הרג שהוא חלק מדפוס רחב יותר, כזה שהתביעה צריכה לחקור כדי לזהות את מי שאחראים להרג ולהגיש נגדם כתב אישום". הוא התייחס גם להפצצה של הבניין שבו שכנו משרדי אל-ג'זירה במהלך תקיפה ישראלית של מטרות חמאס בעזה, במהלך מבצע "שומר החומות". "הפוקוס הוא על שירין ועל ההרג המסוים הזה, אבל הראיות שאנו מגישים בוחנות את כל המעשים שנעשו נגד אל-ג'זירה כארגון תקשורת בינלאומי. הראיות מראות שמה שהרשויות הישראליות מנסות לעשות זה להשתיק אותה", אמר דיקסון.
לינה אבו-עאקלה, אחייניתה של שירין שניהלה קמפיין בארה"ב למען חקירה נוספת של האירוע, אומרת כי "היינו רוצים ש[נשיא ארה"ב] ביידן יעשה במקרה של שירין את מה שהממשל שלו וממשלים קודמים לא הצליחו לעשות כאשר אזרחים אמריקנים אחרים נהרגו על ידי ישראל: לגרום לרוצחים לשאת באחריות", וליד אל-עומרי, ראש לשכת אל-ג'זירה בירושלים, אומר כי חיוני להציף שוב ושוב את האירוע בדעת הקהל, כדי שישראל לא "תברח מאחריות".
* * *
בתחילת ספטמבר, פורסמו מסקנות התחקיר הצה"לי, מהם עלה כי לא ניתן לקבוע באופן חד משמעי על ידי מי נורתה שירין אבו-עאקלה, אולם סבירות גבוהה יותר היא כי נפגעה בשוגג מירי צה"ל, שבוצע לעבר מי שזוהו כחמושים פלסטינים. "זאת תוך כדי קרב במהלכו נורה לעבר חיילי צה"ל ירי מסיבי, חסר הבחנה ומסכן חיים. לצד זאת, יודגש ויובהר כי לאורך כל האירוע, אש חיילי צה"ל כוונה ונועדה לפגוע במחבלים שירו על כוחותינו. אפשרות נוספת שנותרה בעינה היא כי שירין אבו-עאקלה נפגעה מירי של חמושים פלסטינים", קבע התחקיר.
התחקיר הזכיר כי במסגרת מבצע "שובר גלים", ב-11 במאי 2022 יצאו כוחות צה"ל לפעילות מעצרים בנפת ג'נין לסיכול ולמניעת טרור. בשבועות שקדמו למבצע נרצחו 19 ישראלים בפיגועי טרור, מתוכם 11 על ידי מחבלים שיצאו מאזור ג'נין. הפעילות התקיימה במרחב אורבני צפוף ביותר, ובמהלכה נורה ירי נרחב וחסר הבחנה על ידי חמושים פלסטינים לעבר לוחמי צה"ל, כולל בזמן ובמרחב בהם נהרגה העיתונאית, לצד השלכת מטענים אשר פגעו בכלי הרכב הצבאיים ובסמוך ללוחמים. לקראת סיום הפעילות נפגעה העיתונאית שירין אבו-עאקלה.
לאחר התחקיר של צה"ל, אמר דובר מחלקת המדינה נד פרייס כי הם מדגישים את "חשיבות קבלת האחריות במקרה, לצד גיבוש מדיניות ונהלים שימנעו התרחשות מקרים דומים בעתיד", וכי משרד ההגנה האמריקני ימשיך לחלוק את שיטות העבודה שלו עם בעלות הברית של ארה"ב, במטרה לצמצם פגיעה באזרחים.
למרות זאת, לפני כחודש יידע משרד המשפטים האמריקני את ישראל כי ה-FBI יחקור את נסיבות מותה של אבו-עאקלה, עניין שרה"מ לפיד ושר הביטחון בני גנץ מחו נמרצות לגביו. זאת ועוד – הלחץ הציבורי מצד גורמים בארה"ב שהוביל לפתיחת החקירה, נוגע יותר לשאלה האם כלי הנשק ממנו נורתה הכתבת, ששהתה בג'נין, מומן בידי ארצות הברית במסגרת הסיוע הצבאי לישראל, שאלה שה-FBI יתקשה לענות עליה.
עו"ד ניצנה דרשן-לייטנר, מנהלת ארגון "שורת הדין" הגיבה לפניית אל-ג'זירה להאג ואמרה כי "מדינת ישראל היתה צריכה להיות נחרצת, לא לגמגם ולקבוע חד משמעית שמות העיתונאית נגרם על ידי ירי פלסטיני. זה מה שאמרנו בארגון שורת הדין מהיום הראשון, ואכן תבענו את אבו מאזן בבית הדין הבינלאומי בהאג בגין מות העיתונאית. הוכחנו שקיימת סבירות הרבה יותר גדולה שכנופיות הטרור של אש"ף בג'נין הם אלו שירו ללא אבחנה. אבו מאזן צריך לשאת באחריותו לפיגועי הטרור של גדודי חללי אקצא ככלל, והריגת אבו עאקלה בפרט".
דרשן-לייטנר הוסיפה כי "אסור לנו לשתוק מול השקר הפלסטיני וההסתה הבלתי פוסקת של אבו מאזן, שמסתייעת כעת ברשת אל ג׳זירה. עלינו להבין שהרשות הפלסטינית היא רשות עויינת שתעשה הכל לפגוע בישראל, ועל כן צריך להפסיק לתת לה ולאנשיה חסינות. נמשיך ונפעל בבית הדין הבינלאומי להגנה על ישראל ועל חיילי צה"ל".