כמה ממפלגות הקואליציה המתגבשת של ראש הממשלה המיועד, בנימין נתניהו, מביעות בימים האחרונים דאגה לנוכח איתותים היוצאים מלשכתו בנוגע להיקף הרפורמות הנדרשות במערכת המשפט.
המשא ומתן הקואליציוני, שעסק בימיו הראשונים בסוגיות המהותיות שעל הפרק, הופסק לבקשת נתניהו. הצדדים הפסיקו לדון במהלכים שינקטו הממשלה והקואליציה המתגבשות, ועברו לעיסוק בלעדי בסוגיית התפקידים. נושאים אחדים הקשורים בחלוקת התפקידים נותרו על השולחן, אולם המוקשים הגדולים בדרך להרכבת הקואליציה נותרו במשך כמעט שלושה שבועות בצד.
אחד הנושאים הללו הוא הרפורמות הנדרשות במערכת המשפט, וכן לוח הזמנים להשלמת חקיקתן. בעוד שח"כ יריב לוין, יושב ראש צוות המשא ומתן מטעם הליכוד, המיועד ככל הנראה לתפקיד שר המשפטים, נחשב למי שעומד באופן מלא מאחורי כל הרפורמות ומחויב להעברתן בכנסת בהקדם האפשרי, בסביבתו של ראש הממשלה המיועד נתניהו מתעקשים לשמור על עמימות.
נתניהו לא התבטא בנושאים אלו פומבית מאז שניצח בבחירות, וגורמים בסביבתו מבקשים מאז לצנן את ההתלהבות בנושא בקרב מפלגות הימין. על רקע זה יש לבחון את ההדלפות על כך שנתניהו שוקל להתנות את פסקת התגברות ברוב של 64 חברי כנסת ולא 61, וכן את האמירה שצוטטה בשמו ולפיה הרפורמות לא יאושרו מיד עם השבעת הממשלה. לפי אותו דיווח, נתניהו מעוניין להעביר את הרפורמה כמקשה אחת ולא בחלקים, ולכן הוא מבקש לדחות את החקיקה.
גורם המעורה בפרטי המשא ומתן הקואליציוני מציין כי בניגוד לרושם שנוצר עם החתימה על נספחי התפקידים, הדיונים רחוקים מסיום ולא יושלמו מבלי שהצדדים יגיעו להסכמות מלאות בנוגע לרפורמות במערכת המשפט.
"בשבוע הראשון היה משא ומתן שהתנהל בעצלתיים על סוגיות התוכן. אבל אז הליכוד החליט שהוא רוצה לסגור קודם כול את נושא התפקידים והסמכויות, ושם בצד את המשא ומתן המפורט", הסביר אותו גורם, "החרדים התעקשו בתוך המשא ומתן על הסמכויות על דברים נוספים, וגם מול סמוטריץ' ובן גביר המשא ומתן על הסמכויות נגע מעט בסוגיות תוכן. אבל הדיונים על הנושאים העקרוניים לא התנהלו בשבועיים האחרונים בכלל, ולכן שום דבר לא יכול היה להתקדם. המשא ומתן אמור להתחדש עכשיו ולהימשך בשבוע הבא".
אותו גורם אמר גם על ההדלפות שיצאו מכיוון נתניהו: "זה לא מפתיע, אבל לנתניהו צריך להיות ברור שבלי הסכמות על רפורמות במערכת המשפט ועל לוחות הזמנים להשלמת כל אחד מהצעדים – לא תהיה לו ממשלה. יש דברים שנתניהו היה אולי רוצה לדחות לקיץ, אבל יש דברים שאנחנו לא ניתן לדחות לקיץ בשום אופן. הכוונה היא להסדרת נושא פסילת החוקים בידי בית המשפט העליון. לא מדובר רק בפסקת ההתגברות אלא בכל המעטפת – הרוב הדרוש לפסילה בבג"ץ, הגבלת צווי ביניים ועוד. אלה הצעדים הדרושים כדי לקחת את נשק יום הדין מידי השופטים, וזה דבר שצריך לקרות מיד. דברים אחרים מלבד זה יכולים להידחות, אבל הקולות מכיוונו של נתניהו בהחלט מדאיגים".
כדוגמה לרפורמה שאפשר לדחות לכנס הקיץ של הכנסת הזכיר הגורם את שינוי שיטת בחירת שופטי בית המשפט העליון. "יש אצלנו מי שמשוכנעים שגם זה חייב לקרות מיד, אבל אני לא משוכנע בזה. אם יריב לוין, בתור שר המשפטים, ידאג לא לכנס את הוועדה עד לשינוי השיטה – אפשר לדחות את זה לכנס הקיץ, ובינתיים לחוקק דברים חשובים יותר. בכל מקרה, בלי הסכמות מלאות בכל הנושאים, לא תקום ממשלה. זה חייב להיות ברור".
מהליכוד נמסר בתגובה: "כל השמועות בנושא אינן נכונות. הנושא המשפטי טרם נידון בין הליכוד למפלגות השותפות".