בישיבת חומש שבלב השומרון התקיימה בשבוע שעבר הכנסת ספר תורה בנוכחות מאות בני אדם, במלאת 12 חודשים להירצחו של יהודה דימנטמן בפיגוע סמוך למקום.
"אנחנו מרגישים כאילו נשמתו של יהודה חוזרת ורוקדת איתנו כאן", אמרה אתיה, אלמנתו של יהודה. "בדרך לכאן ראינו את תחנת הרכבת בסבסטיה, שמסמלת את ראשית ההתיישבות ביהודה ושומרון. כשמסתכלים על ההיסטוריה שלנו כאן בשומרון מקבלים פרופורציה על המציאות. אנחנו מאמינים שבעזרת השם נחזור לכל צפון השומרון בקרוב ממש".
- "ההתעמרות של המשטרה בתלמידי ישיבת חומש לא יודעת גבול"
- מונדיאל 2022 – בואו לבדוק מה אתם יודעים על מה שקורה בקטאר
בטקס השתתפו רבנים, חברי כנסת ואישי ציבור. במודעות שפורסמו ברשת ובכלי התקשורת לקראת הטקס נכתב כי "זה הזמן לקיים: ממשלה לאומית מצילה את חומש, ומבטלת את חוק ההתנתקות מצפון השומרון".
"אין מוסרי, ערכי ונכון לממשלה הלאומית הנכנסת מלבטל את העוול ההיסטורי, שכולם מסכימים שהיה איוולת, לבטל את חוק ההתנתקות בצפון השומרון ולהסדיר את ישיבת חומש", אמר ראש המועצה האזורית שומרון יוסי דגן, בעצמו מגורש שא־נור.
"אנחנו מחזקים את ראשי סיעות הציונות הדתית ועוצמה יהודית, את כל הפועלים בממשלה הנרקמת, ומחזקים את ראש הממשלה הנכנס שימשיך בפעילותו למען הנושא".
אולם הסדרה מחודשת של היישוב עלולה להיות סבוכה למדי. ביטול חוק ההתנתקות, שגורם לכך כי שהייה בחומש היא עבירה פלילית ובשלו הוגש בימים האחרונים כתב אישום נגד ראש הישיבה בחומש הרב אלישמע כהן, הוא רק צעד ראשון בדרך המורכבת להכשרה מחודשת של היישוב, ואפילו רק של הישיבה. זאת מכיוון שהיישוב חומש שכן על אדמות שהוקצו לפי צווי תפיסה. זוהי פרקטיקה שהייתה מקובלת בראשית ימי השיבה הישראלית ליהודה ושומרון ותחילת ההתיישבות, אולם היא פסקה בסוף שנות השבעים בעקבות עתירות לבג"ץ, בשל המעבר לשיטה של הקצאת אדמות מדינה לצורך ההתיישבות.
היישוב חומש, שנעקר בהתנתקות ב־2005, הוקם ב־1978 באדמות ששרר עליהן צו תפיסה צבאי. ב־2011 עתרו לבג"ץ פלסטינים מהכפר בורקא יחד עם תנועת יש דין, בדרישה לבטל את צווי התפיסה. אלוף אבי מזרחי, מפקד פיקוד המרכז, נתן בתחילה את חוות דעתו שאין לבטל את צווי התפיסה מכיוון שיש צורך ביטחוני בהחזקת השטח. לאחר שעזב את התפקיד, שינה אלוף הפיקוד החדש ניצן אלון את ההחלטה. הצווים בוטלו, וכעת מרבית חלקות חומש שייכות לבעלים פרטיים מהכפר בורקא.
במו"מ הקואליציוני מול עוצמה יהודית הובטח לפעול לביטול חוק ההתנתקות. אולם לעוסקים בהסדרת חומש ברור שאין די בכך. במקום קיימת חלקה של אדמות מדינה שיכולה לכאורה להתאים לבניית הישיבה עליה, אך הצורך בתחילת ההסדרה דוחק; תגובת המדינה צריכה להינתן לבג"ץ בעוד כשבועיים. עד כה הייתה עמדת המדינה שבסופו של דבר המקום יפונה. כעת השאיפה היא שהתשובה תשתנה.