חיים בחלל קטן מחייבים פשרות, וכשרבים בעולם ממשיכים לעבוד בבית מאז פרוץ מגפת הקורונה – הסביבה עלולה להרגיש צפופה יותר מאי פעם.
ההשלכות הפוטנציאליות של תחושת מוגבלות במרחב שלנו על בריאות הנפש הפכו ברורות במיוחד במהלך התקופה הקשה ביותר של הקורונה, כאשר "הרבה אנשים הרגישו סגורים מאוד, וזה גרם לעלייה בחרדה ודיכאון", אומרת קתלין קנדל־טאקט, פסיכולוגית בריאותית בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת טקסס טק.
ארוז היטב: יומן מסע בשוק נדל"ן ירושלמי ועמוס
שלא נדע: לא חבל על המקום בדיסק?
נאים השכנים: המעבר לפריפריה מגלה לי צדדים שלא פגשתי עד היום
אף שנכון שחללים קומפקטיים עלולים להרגיש קלסטרופוביים ומלחיצים, בעזרת גישה נכונה הם יכולים להרגיש מרגיעים ונעימים. ג'יימי קורץ, פרופסור לפסיכולוגיה באוניברסיטת ג'יימס מדיסון, מציין כי "האנושות התפתחה בחללים קטנים. לא התפתחנו כדי לחיות בבתים של אלף מטר מרובע".
אם כן, אולי זה לא יותר מדי מפתיע שישנן שיטות מגובות במחקרים להפיכת מקום מגורים צפוף למרחב מאושר ובריא יותר.
להפחית את הצפיפות
חוקרים מצאו שחלל צפוף יכול להיות מעמיס, פיזית ופסיכולוגית. מחקר מ־2017, שפורסם בכתב העת קורנט סייקולוג'י, קשר חיים בצפיפות ליצרנות מופחתת וסחבת כרונית.
זו בעיה שיש לה תרופה פשוטה: ניתן לטהר את הבתים מדברים שאין צורך בהם, ולארגן טוב יותר את הפריטים שאנו רוצים לשמור.
כך, נסו להוסיף מערכות אחסון שמנצלות את השטח האנכי, כמו מדפים שניתן לערום. מגרות וקופסאות שנכנסות מתחת לרהיטים הן פתרון אידיאלי נוסף כשמתגוררים בשטח מצומצם. לא משנה איך תעשו את זה, "היפטרות מצפיפות גורמת לתחושה משוחררת להפליא, כי פתאום אנחנו חיים באופן יעיל יותר", אומרת קנדל־טאקט.
בנוסף, אומר קורץ, מומחה לאושר, "כשיש לנו כל כך הרבה דברים, קשה לשמוח בהם ולהעריך אותם. אבל כשאוצרים אותם בקפידה, אנחנו יכולים לאהוב את מה שיש".
למתוח גבולות
אם אתם חולקים את הבית שלכם עם מישהו אחר, הבדילו בין החלל שלכם לבין זה שלו, אומרת קנדל־טאקט. ניתן לעשות זאת באמצעות זיהוי וכיבוד של אזורים ייעודיים בחדר מסוים, או על ידי הקמת מחיצה בחדר השינה כדי ליצור לפרטיות. כמו כן, אם אתם בשיחת זום או צופים בטלוויזיה, השתמשו באוזניות.
שימוש נכון בצבע
מומחי בריאות נפש סבורים שהגישה המקובלת, שגורסת כי חלל קטן מרגיש גדול יותר כשהוא צבוע בצבעים בהירים, בדרך כלל נכונה, מכיוון שקירות חיוורים משקפים יותר אור וגורמים לחדרים להרגיש פתוחים יותר.
אין זה אומר שאתם צריכים להישאר עם קירות לבנים. לכו עם "גוונים של צבעים שיכולים לגרום לחלל להיראות גדול יותר – השתמשו בצבעים קרירים יותר, כמו גוון בהיר של כחול על הקיר", מייעצת סאלי אוגוסטין, פסיכולוגית סביבתית ועיצובית בשיקגו. מלבד אפקט מגדיל, צבעים קרירים יותר נוטים להרגיע. "אם התקרה בצבע בהיר, זה יכול לגרום לה להרגיש רחוקה יותר מהרצפה", היא מוסיפה.
במקומות אחרים בבית, "בחרו כמה פריטים בצבעים בהירים, כמו כריות", כדי לגרום לחלל להרגיש עליז, מציעה קור. "זה הדבר הנחמד בחללים קטנים: לשינוי אחד יכולה להיות השפעה גדולה", היא אומרת.
הוסיפו מראות
מראות הן כלי מעולה להכנסת אור ויצירת אשליה של חלל גדול יותר, במיוחד כשהן תלויות מול חלון. בדקו היכן בחלל שלכם תוכלו להוסיף אחת או שתיים.
צורות מרגיעות
חוקרים בסין מצאו ש"טקסטורות מעוגלות וקווים מעוקלים נוטים להיות קשורים לנעימות ולאושר", בעוד ש"תצורות אלכסוניות וזוויתיות נוטות להיות קשורות לאיום". מסיבה זו, אוגוסטין ממליצה להשקיע בשטיח עם עיצוב מפותל, ולא במשהו גיאומטרי מדי.
באופן דומה, שילוב של טקסטיל רך – עם כריות קטיפתיות או צמריריות, לדוגמה – יכול לטפח סביבה מרגיעה יותר, מכיוון שנגיעה במשטחים רכים יכולה לשחרר אוקסיטוצין, לפי קנדל־טאקט, הורמון בעל השפעה מרגיעה: "יש לנו קולטני אוקסיטוצין בידיים".
הוסיפו ריחות נעימים
שחרור ניחוחות נעימים בבית יכול לרומם את מצב הרוח. לקינמון יש השפעות נוגדות חרדה ונוגדות דיכאון, לפי מחקר מאיראן. לכן, נסו להרתיח מקלות קינמון וקליפת תפוז במים על הכיריים. לחלופין, פשוט הדליקו נר ריחני או השתמשו בתרסיס ייעודי. אוגוסטין ממליצה לבחור ב"ריח שמזכיר לכם חללים פתוחים לרווחה", כדי לגרום לחלל הקטן שלכם להרגיש גדול יותר.
מה עם קצת טבע?
מחקר משנת 2021 של אוניברסיטת קונקוק בדרום־קוריאה מצא כי אנשים מדווחים על רמות גבוהות משמעותית של נינוחות, רגיעה ומצבי רוח חיוביים כשהם מסתכלים על צמחים אמיתיים. לכן, הכי טוב אם יש לכם חלון עם נוף לשטח ירוק. אבל אתם יכולים גם להכניס קצת טבע פנימה עם צמחי בית. קורץ מציין יתרון נוסף: צמחים אמיתיים מחמצנים את האוויר וגורמים לחדר להרגיש פחות מחניק.
אם אתם לא יכולים לטפל בצמחים אמיתיים, אפילו רק שילוב של צילומי טבע יכול לעורר מצב רוח נעים ונינוח, אומרת אוגוסטין. כך גם האזנה לקולות מהטבע – כמו נחל זורם, עלים מרשרשים, ציפורים מזמרות או גלים רוחשים.
מחקר אחד באוניברסיטת צ'יבה ביפן מצא שחשיפה לקולות יער מפחיתה את פעילות מערכת העצבים הסימפתטית, המפעילה את תגובת "הילחם או ברח" של הגוף, ואת קצב הלב, תוך כדי יצירת תחושות נוחות ונינוחות ושיפור מצבי הרוח.
בסופו של דבר, אתם יכולים להשתמש בהשפעות עיצוביות ותחושתיות כדי "לגרום לחלל להרגיש גדול ונוח יותר בשבילכם", מסכמת אוגוסטין, "הרגשה של שליטה בבית שלנו נותנת דחיפה פסיכולוגית".