ישראל נמצאת ברף העליון של צריכת הקלוריות היומיות לאדם, כך עולה מדו"ח שפרסם אתמול (ב') ארגון המזון והחקלאות של האו"ם. הדו"ח קובע כי מספר הקלוריות היומי לאדם שנצרך ברחבי העולם עלה ב-9% בממוצע בשנה שעברה, ל-2,960 ליום. הרף הגבוה ביותר הוא צריכה של 3,400 עד 4,000 קלוריות ליום. זהו הממוצע בארצות הברית, בחלק ממדינות מערב אירופה ובהן איטליה, צרפת, גרמניה ופורטוגל, באוסטרליה, וכן בישראל – שמופיעה במפה של הארגון המשתייך לאו"ם ללא יהודה ושומרון.
- שנה לשיגור ג'יימס ווב: התגליות והפוטנציאל
- חשבתם שאי אפשר לעבוד ולטייל במקביל? עידן ארץ וליאור שפירא עשו את זה
הצריכה הנמוכה ביותר בממוצע ליבשת נמדדה באופן לא מפתיע באפריקה, 2,600 קלוריות יומיות. במדינות מרכז אפריקה נמדדה הצריכה הקלורית הנמוכה ביותר. אלג'יריה ותוניסיה הצפון-אפריקניות הן המדינות היחידות ביבשת שנמצאות ברף העליון של צריכת הקלוריות.
לעומת זאת, במדידת אחוזי התייקרות המזון, נמצאת ישראל בשנים 2019 עד 2021 ברף הנמוך ביותר, במסגרתו עלו המחירים רק באפס עד חמישה אחוזים. באיראן המצב שונה בתכלית, והיא נמצאת ברף בעליון של עליית המחירים, כאשר מחירי המזון בשנה שעברה האמירו בה בלמעלה מחמישים אחוזים.
גם בשכיחות תת-התזונה בקרב האוכלוסייה נמצאת ישראל ברף התחתון העומד על פחות משניים וחצי אחוזים. את המקומות הראשונים והעגומים תופסות מדינות באפריקה, וכן אפגניסטן הנתונה בידי הטליבאן, ששיעורי תת התזונה בה עומדים על 25 עד 40 אחוזים.
* * *
עוד מצביע הדו"ח על כך שהטמפרטורות הממוצעות בשנת 2021 היו חמות יותר ב-1.4 מעלות צלזיוס מאשר בין 1951 ל-1980. אירופה חוותה את השינוי הגבוה ביותר בטמפרטורה ואחריה אסיה. שטחי גידול בקר למאכל, אחראים לפליטת פחמן דו חמצני פי 50 מאשר בשטחי גידול תרנגולות, וגידול אורז פולט פי חמישה יותר פחמן לאטמוספירה, מאשר חיטה ודגנים אחרים. הדו"ח מציין כי הגידול הנפוץ ביותר בעולם מבחינת נפח תוצרת הוא דווקא קנה סוכר, 1.9 מיליון טון בשנה, ואחריו תירס, 1.2 מיליון טון.
בהתבסס על נתונים שנאספו מ-245 מדינות ואזורים, קובע הדו"ח כי 866 מיליון אנשים ברחבי העולם עובדים כיום בחקלאות, מספר שמהווה יותר מרבע משוק העבודה העולמי ושוויו הוא 3.6 טריליון דולר; בהשוואה לשנת 2000 ישנה עלייה של 78 אחוז בערך הכלכלי מחקלאות, שמושגת על ידי הפחתה של 16 אחוזים בכוח האדם.
מאז שנת 2000, הייצור של גידולים ראשוניים, כגון קנה סוכר, תירס, חיטה ואורז, גדל ב-52 אחוזים והגיע ל-9.3 מיליארד טון. 4.74 מיליארד דונם משטח כדור הארץ הוא אדמה חקלאית, כולל כרי דשא ומרעה. השטח הכולל המשמש לחקלאות ירד בשלושה אחוזים מאז שנת 2000, והוא נמוך פי שישה לנפש מאשר בתחילת המאה. עוד נתון, מראה כי השימוש בחומרי הדברה ברחבי העולם הגיע לשיא בשנת 2012 והחל לרדת בשנת 2017.