מפכ"ל המשטרה קובי שבתאי משתתף כעת בדיון בוועדה המיוחדת לתיקון פקודת המשטרה, הוועדה אשר תדרוש לשנות את חלקות הסמכויות בין המפכ"ל לשר הממונה עליו.
מטרת הצעת החוק שעברה אמש במליאת הכנסת בקריאה טרומית היא ליצור שינוי בסדרי הסמכויות כך שהמפכ"ל יהיה כפוף לשר והוראות שיקבל ממנו.
ח"כ בן גביר עלה להציג את הצעת החוק. "אנחנו בדמוקרטיה, ומטרת הדמוקרטיה היא שאנחנו נקבע את המדיניות. אנחנו מגיני הדמוקרטיה". השר היוצא לביטחון הפנים עמר בר-לב התנגד אתמול להצעה ואמר במליאה "מאחורי הסיסמאות הריקות מתוכן של 'חיזוק המשטרה' – מדובר צעדים שכל תכליתם לערער עוד יותר את סמכות הפיקוד הבכיר ואת מעמד המשטרה, ולעזאזל המדינה. את המחיר נשלם כולנו", והוסיף כי "יש קמפיין מתוזמר שנועד להלך אימים ואנחנו יודעים ממי זה מגיע, הראשון עמר בר לב שבדיונים הכי חשובים הוא לא הגיע. שר שלא מבין את תפקידו, שלא מבין שצריך לתת גב לשוטרים.
"יש קמפיין מתוזמר שנועד להלך אימים ואנחנו יודעים ממי זה מגיע. הראשון, עמר בר לב שבדיונים הכי חשובים לא הגיע. שר שלא מבין את תפקידו, שלא מבין שצריך לתת גב לשוטרים".
בן גביר המשיך ותקף את פורום המפכ"לים בדימוס שמתח עליו ביקורת: "משה קראדי הולך ועושה נגדי קמפיין, קראדי שוועדת זיילר קבעה עליו 'רשלנות, לא יכול להלשיט נורמות', הוא יטיף לי מוסר? המפכ"ל לשעבר אלשיך שבתקופה שלו המשטרה עקבה אחרי אזרחים, הוא יטיף לי מוסר? אני רוצה לשלוט בדרך המלך, להכתיב מדיניות בדרך המלך. נבחרנו כדי להכתיב מדיניות בדרך המלך".
בן-גביר גם מצא לנכון לתת מילה טובה ואמר: "אני מפרגן למירב בן ארי שעשתה עבודה טובה, חבל שבר לב לא עבד כמוה".
בהמשך, בן גביר ניסה להסביר את ההיגיון שעומד מאחורי החוק ואמר: "הטריד אותי מה שקורה בהפגנות, וזה לא משנה אם הפגנות של ימין, שמאל, חרדים או חילוניים – מי שצועק בהפגנה שמים אותו לילה במגרש הרוסים במעצר. אני שואל את עצמי אם הגיוני שאדם שצעק בהפגנה ימצא את עצמו לילה שלם עצור בגלל שצעק בהפגנה? מנגד לדוגמה, נחרדתי לגלות שאדם שהוציא סכין בעימות בכביש, אחרי שעה-שעתיים המשטרה שחררה אותו והוא היה בבית. לפי הפקודה אין לשר זכות להתערב בכך. אני רוצה שהשר יוכל לומר למפכ"ל (על דבר המעצר). אני רוצה שהשר, שלא משנה מה שמו, תהיה לו היכולת והחובה לבוא למשטרה ולומר למה המדיניות היא כזאת? אני רוצה להתוות את המדיניות.

"אני עדיין לא שר, אבל אני רוצה לומר שעבירות של פרוטקשן – אפס סובלנות, ירי בחתונות – אפס סובלנות, עבריינות חקלאית – אפס סובלנות. אני רוצה לבוא לומר למפכ"ל, אדוני המפכ"ל אלה עבירות שצריך לעשות בהן חקירה עד תום".
בן-גביר סיים את דבריו לאחר 40 דק' בהן נקטע פעמים רבות ואמר: "יש לנו שוטרים נפלאים, משטרה נפלאה, מפכ"ל נפלא אבל אני רוצה לבוא ולשנות ובשביל זה לשנות את פקודת המשטרה. אחרי עבודת מטה, אני רוצה לשנות את זה בשביל הילדים שלנו. אני מבקש, תעזבו את הפוליטיקה. לכולנו יש הורים, אחים ודודים שהולכים ברחובות. אני רוצה לא לבוא להיות עציץ, אלא לבוא ולקבוע מדיניות".
מתחילת הדיון חברי הכנסת מיש עתיד והעבודה הפריעו לבן גביר ללא הפסק וטוענים שיו"ר הוועדה סגר להם את המיקרופונים, על אף שהם ממשיכים להתפרץ לדבריו של בן גביר ונשמעים היטב.
* * *
מפכ"ל המשטרה רנ"צ שבתאי כתב באיגרת לשוטרים בסוף השבוע האחרון כי "המשטרה נמצאת בימים אלה בעין הסערה, משטרת ישראל היא גוף מרכזי ומוביל במערכת אכיפת החוק, וככזו היא תישאר ממלכתית. אני ער לביקורת וער לשיח הציבורי. המציאות מורכבת ולפעמים לא מוצגת במלואה, אך אני מבהיר כאן – מטרתי ברורה: שמירה והגנה על צביונה של משטרת ישראל".
בדיון בוועדה אמר המפכ"ל כי "צריך לבצע ניתוח עומק של כל המשמעויות הנגזרות מחקיקה שכזו ולבצע שינויים רק במקומות הנדרשים". עוד אמר המפכ"ל כי "משטרת ישראל תמיד הייתה ולעולם תהיה ארגון הפועל בניקיון כפיים, ולא מערב שיקולים זרים בהחלטותיו, שוטרים הפועלים בשליחות ונחישות כדי לשמור על מרקם חייהם של אזרחי המדינה".