חברות הענק "אסטרה זנקה" ו"איליי לילי" הודיעו השבוע שישימו סוף לניסוי קליני משותף שלהן שעסק בטיפול חדש במחלת האלצהיימר. ביטול הניסוי, שהיה בשלב השלישי והאחרון לפני קבלת אישור, מעיד על נסיגה במרוץ למציאת טיפול למחלה, שהיא הצורה המצויה ביותר של דמנציה, ומשפיעה על מיליוני אנשים בכל העולם. עד היום טרם פותחה תרופה שבכוחה לרפא או אפילו להאט את קצב ההתפתחות של האלצהיימר.
השלב השלישי של הניסוי הראה מעל 99 אחוזי כישלון. "חוקרינו עבדו בלא הפסקה כדי למצוא פתרון לכל האנשים הסובלים מהמחלה הנוראית הזאת, ואנו מצרים על התוצאות האלו", אמר מנלס פנגאלוס, סמנכ"ל אסטרה זנקה. מנכ"ל מעבדות לילי הוסיף שהחברות לא ינוחו ולא ישקטו עד שיימצאו מזור לחולי האלצהיימר.

שתי החברות, שהכריזו על השותפות בשנת 2014, היו במהלכי פיתוח של שני טיפולים: האחד יועד לחולים שאובחנו כסובלים מהמחלה, והאחר לסובלים מדמנציה מתונה בשל אלצהיימר. שני הטיפולים השתמשו בחומר שהיה אמור לעכב את אנזים BACE, שחסימתו אמורה להאט ואף לבלום את התפתחות המחלה.
ועדת ביקורת עצמאית שבחנה את הניסוי קבעה ששני הטיפולים לא ישיגו ככל הנראה את היעדים המרכזיים שלשמם פותחו, ולכן פסקה שיש לעצור את פיתוחם. בחודש ינואר הודיעה ענקית התרופות האמריקנית "פייזר" שתחדל מהעיסוק בחקר מדעי המוח. בעבר כבר נכשלו חברות התרופות השוויצריות "רושה" ו"אקסובנט", וכן החברה האמריקנית "מרק", בניסיונן לפתח תרופה למחלה.
מערכות הבריאות במדינות המערב מתקשות להתמודד עם האלצהיימר, בשל עלויות הטיפול הגבוהות ומשום שהחמרתה של המחלה מעוררת צורך ביותר ויותר משאבים. בשנה הקרובה מדינות העולם צפויות להוציא כטריליון דולר על הטיפול במחלה. לפי ארגון הבריאות העולמי, כ־50 מיליון בני אדם סובלים כיום מדמנציה, וב־60 עד 70 אחוזים מהמקרים נובעים מאלצהיימר. מספר הלוקים במחלה צפוי לגדול פי שניים עד 2030 ופי שלושה עד 2050.
באתר "אלצפורום", המאגד מידע על תרופות אפשריות לאלצהיימר, נכתב שעד כה פחות מ־300 תרופות פוטנציאליות הגיעו לשלב השני של הניסויים הקליניים, ורק חמש תרופות אושרו לטיפול בסימפטומים של המחלה, ובהם אובדן זיכרון. לפי ארגון הבריאות העולמי, "דמנציה פוגעת בעיקר במבוגרים, אולם היא אינה חלק טבעי מתהליך ההתבגרות. לדמנציה השלכות פיזיות, חברתיות וכלכליות, לא רק ללוקים בה אלא גם למשפחותיהם ולחברה בכלל".