שנתיים ושלושה חודשים – זהו משך הזמן שבו שרד שירות ההיסעים החכם "תיק תק" בירושלים, שהוגדר מלכתחילה כניסוי. בתחילת החודש קיבלו הנהגים הודעה שבסוף השנה האזרחית, כלומר בעוד כשבועיים, תסתיים העסקתם והם יצטרכו למצוא עבודה חדשה. מקבילו התל־אביבי של השירות הזה, "באבל", יסיים אף הוא את פעילותו ב־31 בדצמבר. השירות ימשיך לפעול בחיפה וכן באזור עמק חפר (שם הוא כונה "קוויקר"), אף שגם שם לא היה מדובר בהצלחה כבירה.
הרעיון נשמע חדשני ויעיל: אפליקציה שמאפשרת לכם להזמין הסעה מתחנת האוטובוס הקרובה לביתכם עד התחנה הקרובה ליעד שלכם, בלי צורך להחליף קווי אוטובוס, ובמסלול קצר ויעיל. המחיר, בין 10 ל־15 שקלים, גבוה אמנם מנסיעה באוטובוס, אך נמוך בהרבה מנסיעה במונית. כדי להפוך לרווחי, השירות היה אמור להתבסס על נוסעים נוספים שיבקשו גם הם לנסוע במסלול דומה באותו זמן. זה, כך מתברר, לא קרה בכמות ובהיקף הנדרשים.
לנהגי תיק־תק יש בטן מלאה על החברה והשירות, החל בהתנהלות היומיומית וכלה באופן שבו הודיעו להם על ביטול הפיילוט ועל פיטוריהם הקרובים. "המרחקים ממקום למקום בירושלים גדולים מדי וצפיפות הנוסעים לא גבוהה", אומר לנו א', נהג תיק־תק, ומאשר את התלונות ששמענו מהנוסעים. "היה עולה נוסע, ואז הנסיעה שלו הייתה מתארכת מאוד כדי לאסוף עוד נוסעים. זה הגיע למצבים הזויים".
א' מטיל את האשמה העיקרית על הממשק שמשמש את השירות, של חברת ויה (Via), המפתחת מערכות חכמות לתחבורה ציבורית בכל העולם: "התייאשתי מהשימוש במערכת הזו", הוא אומר. ד', נהג נוסף של שירות ההיסעים, מסכים: "המערכת לא טובה, היא מסבכת מאוד. עובדה שבתיק־תק בחיפה עובדים עם מערכת של 'מוביט' וזה לא ככה".
ד' מעיר גם על ההיבט הכלכלי: "אין רווח כי אין נוסעים. יש לי מקסימום שניים בכל נסיעה". מתברר כי השירות לא עמד ביעדים שהוצבו לו עם תחילת הפיילוט, בספטמבר 2020. לדברי ד', מנתונים שנחשף אליהם עולה כי בוצעו 925 נסיעות ביום, בשעה שהיעד שהוגדר כדי להגיע לרווחיות היה 3,500 – כמעט פי ארבעה. נתוני משרד התחבורה שנחשפו לאחרונה מאשרים את דבריו: מספר הנוסעים הממוצע בכל רגע נתון בכל רכב של תיק־תק עמד על 0.7, וגם כאן היעד היה כמעט פי ארבעה: 2.7 נוסעים.
ממשרד התחבורה נמסר כי "המפעילה אגד היא שביקשה להפסיק את הפעלת השירות בתנאי הסבסוד הנוכחיים. המדינה הודיעה לאגד על אי הארכת ההסכם לפחות 30 יום מראש כמתחייב. אין בהפסקת הפעילות של באבל ותיק־תק ירושלים כדי ללמד על הבדלים בין 'מוביט' ל'ויה'", הוסיפו במשרד, והבהירו כי המשך השירות בחיפה נובע מהחלטת אגד "להמשיך להפעיל אותו בתנאי הסובסידיה הנוכחיים ולאור הפוטנציאל שאגד מזהה בחיפה להצלחת השירות. שירות קוויקר בעמק חפר ממשיך לפעול מכיוון שרק באוגוסט האחרון שונה מודל ההפעלה שלו בצורה משמעותית, ונכון להיום מוקדם להסיק מסקנות ולסגור אותו".
מחברת ויה, מפעילת הממשק של תיק־תק, לא נמסרה תגובה עד מועד סגירת הגיליון.