התוכנית להעתקת המאחז הפלסטיני הבלתי חוקי חאן אל־אחמר ב־300 מטרים עברה בשנה האחרונה לפסים מעשיים: משרד אדריכלות השוכן באחד מיישובי יהודה ושומרון קיבל הזמנת עבודה מהמנהל האזרחי להכנת תוכנית מתאימה להעתקת המאחז. ככל הידוע, בניית המתחם החדש צפויה להיעשות באותו צד של הכביש הראשי העולה לירושלים שבו שוכן חאן אל־אחמר כיום, אך רחוק יותר מהאתר הנוכחי ובקרבה גדולה יותר ליישוב כפר־אדומים.
- סוגיה בהכחשה: המדינה דחתה שוב את תגובתה בעניין פינוי חאן אל אחמר
- חאן אל אחמר תפונה, גל"צ תיסגר ומחיר החשמל ירדו: רשימת ההבטחות של מחנה הימין
המדינה אמורה להשיב לבג"ץ ב־1 בפברואר 2023 לעתירה של עמותת רגבים, שדרשה לדעת מדוע לא יפונה המתחם הבלתי חוקי, שממוקם על אדמות מדינה ובתוך תחום "הקו הכחול" של כפר־אדומים. זו העתירה השישית בנידון, אחרי הליך משפטי שאורך יותר מ־13 שנים.
תוכנית ההעתקה התפרסמה לראשונה בינואר 2022. בחוגי הימין הגיבו אז בחומרה נגד התוכנית של שר הביטחון בני גנץ. ח"כ יואב קיש (הליכוד) וח"כ אורית סטרוק (הציונות הדתית) אמרו כי מדובר ב"פייק־פינוי עם השלכות רוחב מסוכנות ביותר. הנזק בהכשרת חאן אל־אחמר הוא עצום. המשמעות בפועל היא שמדינת ישראל מאשררת את תוכנית ההשתלטות הפלסטינית על השטח האסטרטגי הזה. את חאן אל־אחמר צריך לפנות כפי שנקבע על ידי בית המשפט, ולא לקבוע במו ידינו מאחז פלסטיני בלב מישור אדומים".
ח"כ בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית) הוסיף אז כי "הסדרת חאן אל־אחמר באותו מרחב אסטרטגי שבין ירושלים לים המלח איננה רק עוד הפרת הבטחת בחירות של נפתלי בנט ואיילת שקד, אלא איוולת לאומית, ציונית וביטחונית אסטרטגית, וכן פגיעה אנושה בריבונותה של ישראל. זהו פרס לטרור, פרס לעבריינות, פרס לאבו־מאזן על הגשת התביעה נגד ישראל לבית הדין הבינלאומי בהאג, ומכה אנושה להתיישבות ולציונות".
דוברו של סמוטריץ' אמר אתמול למקור ראשון כי לפני הקמת הממשלה לא יתייחס יושב ראש הציונות הדתית להחלטות שיתקבלו לאחר שייכנס למשרד האוצר ולקבינט. מטעמו של ח"כ יואב גלנט, המיועד לתפקיד שר הביטחון, נמסר שהוא ממוקד בימים אלו בתפקידו כיושב ראש ועדת החוץ והביטחון הזמנית, ואינו עוסק בענייני משרד הביטחון.
פתרון ההעתקה, אם יצא לפועל, לא ימנע את תמונות הפינוי וההרס שבישראל רוצים כל כך להימנע מהן – ואף לא את התגובה הבינלאומית שעלולה לקרות בעקבותיהן. תושבי המקום חוששים מהרשות הפלסטינית, שאינה מתירה להם להגיע להסכם עם ישראל, והם לא מתכוונים לזוז ממקומם בהסכמה. בעבר הוצעו להם כמה חלופות בתווך שבין יריחו לירושלים, והם התנגדו לכולן. באל־עזריה, השוכנת במרחק של רבע שעה נסיעה מהמיקום הנוכחי של המאהל, אף הוכנו מגרשים בני דונם כל אחד, עם חיבור לחשמל ומים. "אני לא זז מטר אחד", אמר לנו עיד ג'האלין, נציג התושבים בחאן אל־אחמר בתגובה להצעת ההעתקה.
מנכ"ל תנועת רגבים, מאיר דויטש, אמר כי "הרעיון ההזוי של העתקת חאן אל־אחמר כמה צעדים הצידה מנכיח ומקבע בפועל את ההשתלטות הפלסטינית על המרחב שמחבר בין בית־לחם, יריחו ורמאללה – אזור סופר־אסטרטגי. המדינה הכשירה מגרשים לקליטת המפונים במיליוני שקלים, משכה את ההליך משפטי לאורך למעלה מעשור באינספור תירוצים, ולבסוף מנסה לעבוד על עצמה עם תוכנית שמייצרת תקדים מסוכן ורוח גבית להשתלטות פלסטינית על קרקעות נוספות – בציפייה להסדרה והכרה, ובדרך להגשמת החזון של הרשות הפלסטינית להקמת מדינה עצמאית".
ובתוך כך, גם תוכנית E1 ("מבשרת־אדומים") להקמת 3,500 יחידות דיור בין מעלה־אדומים לירושלים ממתינה לאישורה של הממשלה הנכנסת. לפני הבחירות שב בנימין נתניהו והתחייב בפני ראש עיריית מעלה־אדומים, בני כשריאל, כי התוכנית הוותיקה תתממש. משמעות הקמתה של מבשרת־אדומים, מבחינת הפלסטינים, היא בנייה ישראלית שתקטע את הרצף שהם שואפים אליו מצפון לדרום, מרמאללה לכיוון חברון. מנגד, מבחינת ישראל האזור האסטרטגי שומר על רצף מערב־מזרח, מירושלים לכיוון ים המלח – רצף טריטוריאלי שמסכנים חאן אל־אחמר ומאהלים בלתי חוקיים רבים כמוהו.