בעקבות גשמי חודש יוני הנדירים, במשרד הבריאות קוראים לנקוט בצעד מונע נגד התפשטות 'קדחת מערב הנילוס' – לרוקן כל מיכל או מקור מים פתוח בקרבת בני אדם. זאת לאחר ששמונה בני אדם חשודים כי נדבקו בנגיף, שמופץ ע"י יתושים ועלול להיות מסוכן.
בשבוע שעבר נשברו שיאים במדינת ישראל, כשעשרות מילימטרים של גשם ירדו מהשמיים. השרב שהגיע מיד לאחר מכן הביא לדברי פרופ' שמואל רשפון, מנהל מחוז חיפה במשרד הבריאות, לחשש משמעותי מפני התפשטות הנגיף ולהגברת סיכויי ההידבקות. "עלולה להיות דגירה מאוד גדולה של יתושים כי כעת גם חם יותר וגם נותרו מקווי מים במקומות שבחודש יוני רגיל אמורים להיות יבשים", אומר רשפון ל'מקור ראשון'.

לדבריו, מאגרי המים שפוגשים בימי שרב קיציים, גם הרדודים ביותר, הם קרקע נוחה להתרבות יתושים שנושאים את הנגיף. "היתוש הזה הוא כזה ממזרי שמספיקים לו קצת מים עומדים במשך מספר ימים, אפילו בצמיג או בצלחות שמתחת לעציץ, בשביל שיהיה מסוגל להתרבות בהם", מסביר רשפון.
על פי משרד הבריאות, קדחת מערב הנילוס (West Nile Fever) היא מחלה הנגרמת על ידי נגיף ומועברת לבני אדם ולבעלי חיים שונים במהלך ארוחת דם של נקבות יתושים, שניזונו קודם לכן מעופות נגועים. המחלה אנדמית (בעלת שכיחות והסתברות גבוהה) בישראל. שיעורי התחלואה השנתיים המדווחים נעים בדרך כלל בין 0.5 ל- 1.2 מקרים לכל 100,000 אוכלוסייה (66 חולים בממוצע, בטווח גילאים 94-38).
עד לסוף השבוע כאמור זוהו 8 בני אדם, מרביתם תושבי חיפה ומישור החוף, שחשודים כי נפגעו מהנגיף. החשש הוא כי אנשים רבים יותר נדבקו מהנגיף אך בשל תסמיניו הקלים יחסית לא פנו לרופא המשפחה שלהם ולא התקבל דיווח עליהם ביחידה למחלות זיהומיות במשרד הבריאות.

ד"ר אמיליה אניס, מנהלת האגף האפידמיולוגי במשרד הבריאות מסבירה כי אדם שנדבק במחלה סובל לרוב מתסמינים דמויי שפעת אשר חולפים עם הזמן, כדוגמת: חום, כאבי ראש, חולשה, כאבי פרקים ושרירים דלקת בלחמית העין, פריחה ולעיתים בחילות ושלשולים. כאחוז אחד מהחולים סובל מתסמיני מחלה קשה, עם סימנים נוירולוגיים המתאימים לדלקת עצבה או דלקת מח חדה. תקופת הדגירה (התקופה שחולפת מרגע העקיצה ועד להתפתחות סימני המחלה) היא בדרך כלל 7 עד 14 ימים.
נכון להיום, לא קיים חיסון נגד קדחת מערב הנילוס ולכן קיימת חשיבות רבה להימנעות מעקיצות יתושים. בין השאר מומלץ להתקין רשתות נגד חרקים בחלונות הבתים ויש להפחית מקורות מים עומדים העלולים להוות בית גידול ליתושים, ובכלל זה: לאתר, לסלק, לנקב או להפוך כל מיכל העלול לצבור מים כגון צמיגים ישנים, דליים, וחביות. במשרד הבריאות עוד קוראים למנוע הצטברות מים בתחתיות של עציצים ואדניות. לרוקן /להחליף מים לפחות פעם בשבוע במכלים כגון אגרטלי פרחים, וכלי שתייה לחיות מחמד, ואף לכסות בריכות שחיה.