כמעט מחצית מאזרחי ערב הסעודית מקבלים את המגעים המתקיימים בין ארצם לבין ישראל. כך עולה מסקר דעת קהל שנערך בקרב 1,000 אזרחים סעודים. הסקר הוזמן בידי 'מכון וושינגטון' האמריקני ונערך על ידי חברה מסחרית אזורית בחודש שעבר.
על פי הסקר, שיעור האזרחים הסעודים שמוכנים לקיום קשרים עם ישראל, (לעומת אלו המתנגדים להם), עומד על 43 אחוזים. באופן מפתיע מעט, השיעור כמעט זהה בקרב המבוגרים (30+) ובקרב צעירים יותר. שכן, ההנחה הרווחת היא כי הדור המבוגר מתנגד באופן מסורתי לקשרים עם ישראל, בעוד הצעירים יותר תומכים בכך.
עם זאת, הנתונים האלו בערך כפולים מאחוז הנשאלים שהשיבו כי להסכמי אברהם יש כבר השפעות חיוביות ניכרות על המזרח התיכון. רק 21 אחוז חושבים שההסכמים כבר שיפרו משהו באזור.
* * *
בשבוע שעבר התראיין ראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו לאתר "אל ערביה" הסעודי. נתניהו אמר שם כי הוא שואף להגיע להסכם שלום עם סעודיה, שלדבריו ישרת שתי מטרות; ראשית, הוא יהיה צעד ראשון משמעותי לקראת שלום כולל בין ישראל לעולם הערבי. ושנית, הוא גם יסייע בסופו של דבר להביא לשלום ישראלי-פלסטיני. נתניהו הוסיף כי הדברים תלויים בהנהגה הסעודית.
עם זאת, על פי הסקר של מכון וושינגטון, רוב גדול של 90% מהנשאלים הסעודים השיבו כי לדעתם לתוצאות הבחירות האחרונות בישראל יהיו השפעות שליליות על האזור.
עוד התפתחות בלתי חיובית מבחינת העמדה הישראלית, היא כי בפעם הראשונה מאז החלו הסקרים הללו לפני כמעט עשור, ארצות הברית מפגרת בבירור מאחורי שתי יריבותיה העולמיות, מבחינת חשיבותן בעיני הציבור הסעודי. הרוב (57%) תופסים את היחסים הטובים עם סין כ"חשובים" לסעודיה. רוסיה נמצאת במקום השני עם 53 אחוזים. עם זאת, הסעודים מסתייגים בתוקף מ"פעולות הצבא הרוסי באוקראינה. כמעט שלושה רבעים (73%), השיבו כי לפעולות הללו יש "השפעות שליליות על האזור שלנו".
מול סין ורוסיה ארצות הברית נמצאת בפיגור משמעותי. למרות ביקור הנשיא ביידן במדינה בקיץ החולף (או אולי בגלל, שכן הביקור לא היה מוצלח במיוחד), רק 41% מהסעודים אמרו כי קשרים טובים עם וושינגטון חשובים לארצם. ממצאים אלה עולים בקנה אחד עם תשובות לשאלה שלאחר מכן, המשווה במפורש בין שלוש המעצמות. רוב (61%) הסעודים ממשיכים להסכים לפחות "במידת מה" עם האמירה כי "אנחנו לא יכולים לסמוך על ארה"ב בימים אלה, אז אנחנו צריכים להסתכל יותר לעבר שותפות אחרות, כמו סין או רוסיה".
את איראן, שלא במפתיע, לא אוהבים בסעודיה. כמו בסקרים קודמים, רק מיעוט קטן (15%) מהסעודים אומרים שהיחסים הטובים עם איראן הם אפילו רק – "חשובים במידת מה" למדינתם. עם זאת, הנשאלים לא תולים תקוות בהפגנות ההמוניות האחרונות באיראן. רק שליש (35%) צופים שלמחאות המתמשכות נגד הממשלה שם תהיה השפעה חיובית כלשהי על האזור. 40 אחוזים, מסכימים עם האמירה כי "עכשיו כשאיראן קרובה כל כך להשגת פצצה גרעינית, הגיע הזמן שמדינה ערבית נוספת תשיג כזו". 13% מהנשאלים מסכימים "מאוד" עם הקביעה הזו.