מאמר שחיבר עוה"ד קובי סגל הרואה אור בגיליון החדש של כתב העת "רפואה ומשפט", מתאר לראשונה בהרחבה את יתרונותיה וחסרונותיה של "זריקת האמת". עו"ד סגל, המתמחה בדיני משפחה, במשפט פסיכיאטרי ובמשפט פלילי, תחומים בהם מושקע מאמץ רב בנסיון לגלות מה היו העובדות בשטח, מתאר לראשונה בהרחבה רבה, את הנסיון להפוך הליכים משפטיים, או טיפוליים לאלו בהם תביא דוקטרינה מדעית לחלוטין לגילוי האמת.
- "זה נס שיצאתי מהסיטואציה הזו חי, נס שיצאתי ממנה שפוי": שולי רנד פותח את הלב
- טום ניידס: "על מרבית הנושאים נסכים, ואיפה שלא – אני מכיר את נתניהו הרבה זמן"
מאז שחר ההיסטוריה, שאף האדם לפתח מכשיר שיאפשר לו לגלות את הקו הפתלתל הדק שבין אמת ושקר בתהליך חשיפתם של עובדות לא ידועות. לפני כמאה שנה, במקביל להמצאות אחרות נראה היה שהמדע הצליח גם בתחום זה להפוך את השאיפה הזו למציאות.
סדרת תרופות שפותחו בגרמניה, על בסיס רכיבים שונים הצליחו להביא מטופלים למצבים בו התרופפה מאד יכולתם לפקח על הנאמר בשיחה, ולדבר בחופשיות על נושאים שבדרך כלל נוטים להסתיר או להדחיק. הבולטים שברשימה היו הברביטורטים, משפחת חומרים כימיים המדכאים את היכולת לשקר או להיות מניפולטיבי, מסירים מיידית הגנות וגורמים למטופל לומר את האמת מבלי כל יכולת לעוות עובדות בדרך שתהיה נוחה עבורו.
התרופות דיכאו את היכולת לשקר או להיות מניפולטיבי, והסירו הגנות וגרמו למטופל לומר את האמת מבלי כל יכולת לעוות עובדות בדרך שתהיה נוחה עבורו. ההמצאה הזו, אומצה בהתלהבות רבה על ידי שלושה עולמות בהם המרחק שבין אמת ושקר עומד במוקד: המשפט, המודיעין והטיפול הנפשי.
כולם תלו תקוות גדולות בהמצאה שכונתה בשמות רבים ("זריקת אמת" נסיוב אמת , נרקו אנליזה ועוד). היו רבים שקיוו ש"תרופת הפלא" תהפוך הן את מציאת האמת המשפטית, הן את זו המודיעינית והן את הטיפול בפגועי נפש, לקלות ופשוטות הרבה יותר.

במשך עשורים נעשה בה שימוש בכל שלושת העולמות, והמאמר עוקב אחרי התקוות, ההישגים וגם האכזבות, שהותירו היום, מאה שנים אחרי את האמצעי הזה, בתחום אחד: הטיפול בפוסט טראומה (תחום בו נעשה בהם טיפול הנראה כיום נעדר חמלה ואולי אף אגרסיבי בנפגעי מלחמת יום הכיפורים). המאמר כולל ראיונות עם פדויי שבי שעברו חקירות באמצעות זריקת אמת, ומשווה את ניסיונם האישי עם מסקנות המחקרים שפורסמו על ההמצאה הזו.
הטכניקה הזו, בה נעשה שימוש במערכת רפואת הנפש, מערכת החקירות המשטרתית והצבאית ומערכת המשפט, כמעט ולא זכתה להתייחסות מחקרית רוחבית הסוקרת את השימוש בה בכל אחד מהתחומים והשוואתו לשני האחרים.
מעט מאד נכתב עליה בתחומי המודיעין והמשפט . "זריקת האמת" נעלמה מהמחקרים, ונותרה רק במאמרים לא רבים על טכניקות טיפול בהלומי קרב. מאה שלמה של תקוות, התלבטויות, מחקרים , ואפילו מבצעי מודיעין או מאבקים משפטיים לא מוכרעים, כמעט ולא זכו להד .
דברי ימי המפגש שבין הברביטורטים, סמי ההזיה ושאר החומרים המשפיעים על נפש האדם, תודעתו והמידע האצור בה, זכו למעט מאד התייחסות במחקר.
מחקרו של עו"ד סגל ב"רפואה ומשפט" שופך אור מעל דברי ימי ניסיונם של הכימיה והמח האנושי לתפוס מקום מרכזי ברפואת הנפש והפוסט טראומה, כמו גם בחדרי החקירות ובאולמות בתי המשפט.
גישתו הרב תחומית מתארת את התופעה, ההישגים, הכשלונות, והאנקדוטות שבדרכם של סמי האמת לסוגיהם. הוא משיב על השאלה מדוע לא צלחה הדרך שנראתה בתחילתה מבטיחה כל כך. "חומרי הגלם" שבו נאספו מתחומי הפרמקולוגיה, מדעי ההתנהגות והרפואה , ניסיונו המקצועי של המחבר בהגנה על לקוחות תוך שימוש בדיני הראיות והמשפט האמפירי לצד ההיסטוריה הצבאית תוך דגש על זו של המודיעין.