על רקע עליות המחירים והמשך המצב העגום בבורסה, דווקא השבועון הכלכלי הבריטי הנחשב "אקונומיסט" סיפק אתמול סיבה לחיוכים פה. הוא דירג את ישראל במקום הרביעי (לצד ספרד) ברשימת המדינות ש"ניצחו את 2022".
בארה"ב עלה מדד המחירים לצרכן ב־7 אחוזים, בבריטניה ב־8.4 אחוזים ובגרמניה, באוסטריה ובאיטליה בכ־10 אחוזים – אך ישראל "נהנתה" מאינפלציה שנתית של 4.9 אחוזים בלבד מדצמבר אשתקד ועד אוקטובר הנוכחי. אילו ההתייקרות הייתה המדד היחיד, ישראל הייתה ניצבת במקום השלישי בעולם: רק ביפן ובשווייץ האינפלציה הייתה נמוכה יותר.
- "פוחדים מסרטן": פלסטינים שורפים פסולת ומסכנים את בריאות התושבים בראש־העין
- רכבת ישראל הפכה לכלי לא אמין שאי אפשר לסמוך עליו בבחירת מקום עבודה
- הקשר המתהדק בין רוסיה לאיראן הוא ההזדמנות של ישראל
השבועון הבריטי בחן 34 מדינות לפי חמישה מדדים: תמ"ג, אינפלציה, רוחב האינפלציה (כלומר, כמה מוצרים בסל הכולל התייקרו ביותר מ־2 אחוזים), ביצועי הבורסה ויחס החוב־תוצר. העיתון בדק את השינוי במדדים הללו לאורך השנה, ומסקנתו הייתה ש"לראשונה זה זמן רב, המסיבה הכלכלית מתרחשת בים התיכון".
אל המקום הראשון הגיעה יוון ואחריה דורגו פורטוגל, אירלנד, וכאמור ישראל וספרד – מדינות שחלקן זוהו עם קריסה כלכלית. בתחתית הדירוג מדשדשות המדינות הבלטיות אסטוניה ולטביה, ולצידן גרמניה, במקום השלושים. ארה"ב דורגה במקום העשרים. מה שמסביר את ההבדל הוא כנראה האירוע הכלכלי המכונן של השנה: הפלישה הרוסית לאוקראינה. "המדינות שהיו תלויות בדלק של פוטין סבלו באמת", הסבירו באקונומיסט, ואילו "מדינות שיש להן מקור אנרגיה שאינו רוסי – כמו ספרד, שמייבאת הרבה גז מאלג'יריה – הצליחו מעבר לממוצע".
מדד רוחב האינפלציה מאפשר להעריך עד כמה היא מושרשת בכלכלה, או שהיא עשויה להצטמצם. גם במדד הזה ישראל רושמת נתון מכובד: רק 77.8 אחוזים מכלל המוצרים התייקרו ביותר מ־2 אחוזים. בארה"ב ובנורווגיה עמד הנתון על 95 אחוזים מהמוצרים, ובבריטניה התייקרו כלל המוצרים ביותר מ־2 אחוזים.
הבורסה קרסה אצלנו "רק" ב־7 אחוזים, וההפתעה הנעימה ביותר – החוב ביחס לתמ"ג צומצם ביותר מ־6 אחוזים. ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט התגאה בטוויטר: "ציון טוב מאוד לכלכלת ישראל בשנה האחרונה… זו תוצאה הן של פעולות הממשלה בראשותי (הפסקת דמי אבטלה לקורונה, ניהול אחראי וענייני, קידום שלל רפורמות) וגם של יסודות כלכלה חזקים שירשנו (תעשיית הייטק חזקה, מהפכת הגז ועוד)".
על מה במדד הזה אחראית הממשלה היוצאת? היעדר התלות במחירי הגז אינו קשור למעשיה, וגם העלאת הריבית "שייכת" לבנק ישראל. ועדיין, התקציב האחראי וצמצום הגירעון הם בהחלט הישג שראוי לשבח עליו את ממשלת בנט־לפיד.
אומנם באופן כללי כדאי להיזהר מהנטייה לפאר או לגנות פוליטיקאים על הישגים כלכליים ארוכי־טווח רק כי ישבו במקרה על הכיסא בזמן הנכון, אך רק לאחרונה הדגימה בריטניה כיצד ראש ממשלה נחושה מספיק מסוגלת להחריב כמעט את כלכלת מדינתה בשבועות ספורים. לכן ראוי להחמיא לממשלות שמילאו את תפקידן הראשון – אל תגרמו נזק.