פלסטינים מאיזור כפר חיזמא שצפונית לירושלים הגיעו אתמול (א') אל שטח הסמוך לציר 60 במטרה להשתלט על על כ-30 דונם באמצעות נטיעת עצים. הפעילים גידרו שטח המיועד לנטיעה של כ-1,000 עצים, השייך בחלקו לשמורת הטבע נחל פרת. מדובר בשטח אסטרטגי שעלול להוביל לניתוק היישוב אדם מירושלים.
מוקדם יותר, בשבת, הגיעו פלסטינים להפגנת נוכחות בשמורת טבע נוספת – עיינות פצאל.
בפורום "מאבק על כל דונם", תושבי הגבעות בבנימין שעוקבים אחר הנעשה בשטחים אלה, אמרו כי מדובר במאבק מאורגן ומתוכנן: "זו קבוצה יזומה ומסודרת שהיא חלק משיטה שבה מנסים על ידי הבאת קבוצות מאורגנות של אלפי ערבים מדי שבוע לאתרים המרכזיים ביו"ש. אופי הקבוצות לאומני מאוד, עם דגלי פלסטין ושלטים לאומניים, במטרה מוצהרת להביא להדרת רגלי היהודים מן המקום והפיכתו לאתר טבע ערבי לחלוטין".
לפני כשבועיים פלשו רועי צאן ערבים מלווים בפעילי שמאל לתוך האתר הארכיאולוגי בצרדה. תוך שהם מציתים פסולת שהושארה במקום מתקופת המסיק. מתנדבים מקבוצת "בשטח שלנו, הוועד לשמירה על הקרקעות בגוש מערבה", שהגיעו בעקבות העשן נתקלו ביידוי אבנים, קללות ותנועות מגונות מצד הרועים.
לדברי הפעילים שהיו במקום: "בחודשיים האחרונים אנו עדים לעליית מדרגה חדה ביותר בפעילות הפלסטינית בשטחי C. הם בונים יותר, פולשים יותר וסוגרים כמה שיותר שטחים אסטרטגיים. מנסים להספיק כמה שיותר לפני שהמדיניות ביהודה ושומרון תשתנה. כל יום, כל דקה שלא קמה בישראל ממשלת ימין. כל רגע כזה הוא עוד ניצחון פלסטיני".
על פי מעקב הפעילים, לפני כחודש משרד החקלאות של הרשות הפלסטינית חילק לכפר ג'יוס, הסמוך ליישוב צופים שבשומרון, כ-1,500 שתילי זית וגויאבה יחד עם 1,200 שקי דשן לשלושים חקלאים כחלק מההשתלטות הערבית באזור.
הפלסטינים עושים מאמצים לממש את מה שמכונה "תוכנית פיאד", וליצור רצף פלסטיני בין הכפרים דרך בנייה או נטיעת גידולים, וגדיעת ההתיישבות היהודית. אך הם לא לבד במאבקם, בשבוע שעבר פורסמו בערוץ 13 פרטים ממסמך של האיחוד האירופי, הכוללים שורת משימות עבור פלסטינים. בין היתר: מיפוי הקרקעות בשטחים כדי להוכיח זכאות פלסטינית על הקרקע, ניטור ומעקב אחר פעילות ארכיאולוגית ישראלית בשטח וחיזוק תשתיות לפלסטינים בשטחי C. עוד התחייב האיחוד האירופי לדאוג למיפוי קרקעות בשטחים, במטרה להוכיח זכאות פלסטינית על הקרקע. האיחוד גם קרא "לעקוב ולנטר" אחר פעילות ארכיאולוגית ישראלית בשטח, כי הפעילות הזו משמשת את ישראל להצדיק את ההיאחזות שלה בקרקעות ביהודה ושומרון. במסמך גם נכתב כי יש צורך בחזון אירופי משותף ובגישה מתואמת יותר בין הגורמים באירופה כדי למקסם את היכולת להרחבת המעורבות שלהם בשטח C.
בהתיישבות הגיבו בתדהמה לפרסום. יו"ר מועצת יש"ע וראש מועצת גוש עציון שלמה נאמן אמר בעקבות הפרסום כי המסמך "חושף הוכחה חשובה למה שאנחנו טוענים בתוקף כבר שנים: האיחוד האירופי פועל בזדון יחד עם הרשות הפלסטינית נגד מדינת ישראל. העניין לא פחות מהזוי – בנות הברית של מדינת ישראל, ממשלות אירופה, פועלות במרץ לשינוי גבולותיה של המדינה שלנו. בעולם של פעם זו הייתה עילה למלחמה בין העמים".