המשרדים ששימשו את עובדי המשרד לעניינים אסטרטגיים, שאתמול הופקד בראשו השר רון דרמר, היו אמורים להיסגר השבוע סופית. העובדים מוזגו לתוך משרד החוץ בהחלטת ממשלה לפני שנה וחצי, והיו אמורים לעזוב את המשרדים ברמת־גן ולעבור לעבוד בירושלים.
ממשלת בנט־לפיד היוצאת הורתה על סגירת המשרדים, בהחלטה שנראה כי אינה נטולת רקע פוליטי ואידיאולוגי, שכן בשמאל מתחו ביקורת רבה על פעילות המשרד. המאבק שניהלו העובדים יחד עם ההסתדרות גרם למעבר להידחות מעט, עד לאמצע ינואר – בין השאר בהבנה ובתקווה שהממשלה הנכנסת תשקול מחדש את קיומו העצמאי של המשרד.
כרגע לא ברור באילו נושאים יבחר השר החדש לעסוק במשרדו. לפי דיווחים, ראש הממשלה בנימין נתניהו שאף בשבועות האחרונים להעניק לדרמר, שגריר ישראל בוושינגטון לשעבר, את תפקיד שר החוץ. בסופו של דבר מונה לתפקיד השר אלי כהן, למשך שנה.
בראש המשרד לעניינים אסטרטגיים, שהוקם ב־2006, עמד תחילה אביגדור ליברמן בממשלתו של אהוד אולמרט. בהמשך עמדו בראשו משה (בוגי) יעלון, יובל שטייניץ, גלעד ארדן ואורית פרקש־הכהן. במשך השנים הוא אוחד עם המשרד לענייני מודיעין ופוצל ממנו, ובהמשך מוזג, כאמור, במשרד החוץ. שטייניץ, ובמידה רבה גם יעלון, עסקו בעיקר באיום האיראני ובמאמצים לבלימת תוכנית הגרעין של משטר האייתוללות. ארדן מיקד את פעילותו במאבק בדה־לגיטימציה לישראל ובתנועת החרם.
האתגר הזה הוגדר השבוע רשמית כחלק מתפקידיו של השר החדש עמיחי שיקלי, שקיבל לידיו את משרד התפוצות. גורמים המעורים בפרטים אמרו אתמול ששיקלי יעדיף ככל הנראה לקחת אליו את עובדיו הוותיקים של המשרד לעניינים אסטרטגיים, כך שרון דרמר לא צפוי לשוב לעסוק בנושא, וגם לא בנושאי ההסברה שעסק בהם בעבר.
בשנה החולפת דיבר דרמר בפומבי כמה פעמים על הצורך לפעול למען התקרבות בין ישראל לסעודיה. לפני שבועות ספורים דיווחנו שאמר בהסכת אמריקני שישראל יכולה להגיע להסכם שלום עם ערב הסעודית גם תחת ממשל ביידן. "ביידן יכול לקבל את פרס נובל לשלום דרך השגת הסכם בין ישראל לסעודיה, ונתניהו יכול להיות גורם קריטי שיסייע לזה לקרות", טען דרמר.
ראש הממשלה היוצא יאיר לפיד אמר אתמול בכנסת, לפני השבעת ממשלת נתניהו, שממשלתו הניחה "יסודות להצטרפות סעודית מלאה להסכמי אברהם. הפרטים החסויים יועברו לראש הממשלה הנכנס. אם הממשלה החדשה תמשיך בנתיב שחצבנו, אפשר להגיע עם הסעודים לנורמליזציה מלאה".
נתניהו התייחס לאפשרות הזו בכמה ראיונות, ויש להניח שהמשרד לעניינים אסטרטגיים עשוי להציב כעת בראש מעייניו את הנורמליזציה עם סעודיה, הדורשת את חימום היחסים בין הסעודים לארה"ב.